Σελίδες

29 Οκτ 2012

Κανένας εκτός μάχης, κανένας χωρίς προσφορά στην Οικονομική Εξόρμηση


ΒΡΙΣΚΟΜΑΣΤΕ ΛΙΓΕΣ ΜΕΡΕΣ πριν και την τυπική έναρξη της δίμηνης Οικονομικής Εξόρμησης. Η προετοιμασία στα καθοδηγητικά όργανα και στις ΚΟΒ ολοκληρώνεται.
Επιβεβαιώνεται κυρίως από την πείρα μεγάλων Κομματικών Οργανώσεων ότι η συζήτηση ήταν καλά προετοιμασμένη, αξιοποίησε την πείρα προηγούμενων Οικονομικών Εξορμήσεων, ανέδειχνε τις δυσκολίες, κατέληγε πιο συγκεκριμένα για το τι πρέπει να πάρει υπόψη της κάθε Κομματική Οργάνωση, κάθε σύντροφος.
Ολη αυτή η προσπάθεια αποτελεί καλή βάση, δημιουργεί προϋποθέσεις για να δοθεί πιο αποτελεσματικά η μάχη.
Ομως, από μόνη της δε φτάνει, αν δεν ψάξουμε βαθύτερα και δεν εντοπίσουμε γιατί, σε προηγούμενες Οικονομικές Εξορμήσεις, ενώ το πανελλαδικό πλάνο υπερκαλύφθηκε, ορισμένες Κομματικές Οργανώσεις δεν κατάφεραν να καλύψουν το δικό τους πλάνο.
Βασική αιτία αυτής της καθυστέρησης δεν ήταν τόσο τα κενά και οι αδυναμίες της προετοιμασίας - που και αυτά έπαιξαν ρόλο - όσο η δυσκολία των καθοδηγητικών οργάνων να βοηθήσουν και κυρίως καθημερινά να ελέγξουν την πορεία υλοποίησης του σχεδίου κάθε κομματικού κρίκου.
Να παρεμβαίνουν ουσιαστικά, ώστε να «σπρώξουν» εκεί που εμφανιζόταν στασιμότητα, που οι ρυθμοί έπεφταν, που τα προβλήματα δεν αντιμετωπίζονταν αποφασιστικά και με ριζικό τρόπο.

Αποδείχθηκε ότι χρειάζεται, από την πρώτη μέρα της Εξόρμησης μέχρι την τελευταία, να έχουμε καθαρή εικόνα για το πώς κάθε ΚΟΒ, αλλά και κάθε μέλος της, δουλεύει για την κάλυψη του δικού του πλάνου, νοιάζεται για την κάλυψη του πλάνου της ΚΟΒ που ανήκει, μεταφέρει την προσωπική του πείρα από τη δουλειά με εργαζόμενους στο χώρο δουλειάς, στη γειτονιά, στο χωριό.
ΣΥΝΕΠΩΣ, ΒΑΣΙΚΟ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ που πρέπει να πάρουμε υπόψη μας, είναι ότι καμία επανάπαυση δε δικαιολογείται στο όνομα ότι το συζητήσαμε, βάλαμε πλάνα, θα καλύψουμε τους στόχους.
Χρειάζεται να μας διακατέχει καθημερινά ανησυχία για το πώς θα ενισχύεται το πείσμα και η μαχητικότητα μέσα στις ΚΟΒ, πώς θα αναδείχνεται το στοιχείο της άμιλλας με καθοριστικό κριτήριο, το σε πόσους περισσότερους από πέρυσι απευθυνθήκαμε, τι μας είπαν, πώς βλέπουν το Κόμμα σήμερα.
Μόνο τέτοιος τρόπος δουλειάς, που θα βρίσκεται σε πλήρη αντιστοιχία με την κρισιμότητα αυτής της μάχης, που θα βασίζεται στη θετική συμβολή όλων των δυνάμεων του Κόμματος και της ΚΝΕ και θα στηρίζεται στις μεγάλες εφεδρείες φίλων και οπαδών που βρίσκονται δίπλα στο Κόμμα, μπορεί να διασφαλίσει την υλοποίηση των πολιτικών και κυρίως των οικονομικών στόχων αυτής της μάχης.
Γιατί πρόκειται για μια μάχη ιδιαίτερα σημαντική, που δίνεται σε συνθήκες πρωτόγνωρες για το Κόμμα τις τελευταίες δεκαετίες. Σε συνθήκες πολύχρονης όξυνσης της καπιταλιστικής κρίσης, που δεν αφήνει το Κόμμα αλώβητο, αλλά έχει επιφέρει σοβαρές δυσκολίες και εμπόδια στη δράση του.
Ηδη η Κεντρική Επιτροπή προχώρησε στο κλείσιμο της τηλεόρασης του «902», την ίδια ώρα που τα προβλήματα στην «Τυποεκδοτική» οξύνονται, η κρατική επιχορήγηση του Κόμματος περικόπτεται δραστικά.
Παρά τις συνεχείς προσπάθειες μείωσης των δαπανών που συνεχίζονται, με θυσίες μελών και στελεχών του Κόμματος, με ανέβασμα της εθελοντικής προσφοράς και δράσης φίλων και οπαδών, το πρόβλημα οξύνεται.
Την ίδια ώρα, δυναμώνει η επίθεση απέναντι στο Κόμμα σε όλα τα μέτωπα. Στόχος είναι το Κόμμα να αλλάξει το χαρακτήρα του, τη στρατηγική του, την ταξικότητά του. Επιστρατεύονται δυνάμεις αστικές, οπορτουνιστικές, πρώην στελέχη μέχρι και η «Χρυσή Αυγή», προκειμένου να πετύχουν ρήγμα στις σχέσεις κύρους και εμπιστοσύνης που έχει δημιουργήσει το Κόμμα με πλατιές εργατικές και λαϊκές δυνάμεις.
Η απάντηση σ' αυτήν τη λυσσαλέα επίθεση δεν μπορεί παρά να είναι η επιτυχία της Οικονομικής Εξόρμησης, η υπερκάλυψη του πανελλαδικού πλάνου και σε μια πορεία η οικονομική αυτάρκεια των Οργανώσεων και του Κόμματος συνολικά.
Η ΠΕΡΙΟΔΟΣ ΠΟΥ ΔΙΑΝΥΟΥΜΕ σημαδεύεται από τη γενικευμένη επίθεση της τρόικας, της ΕΕ και της κυβέρνησης. Τα νέα μέτρα που θέλουν να ψηφίσουν τώρα, αλλά και αυτά που έχουν σχεδιάσει να φέρουν τους επόμενους μήνες, αποτελούν ταφόπλακα στις όποιες κατακτήσεις, τα όποια δικαιώματα έχουν μείνει όρθια.
Στο βωμό της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων, στις δαγκάνες της καπιταλιστικής κερδοφορίας, στην απάνθρωπη εξουσία των μονοπωλίων, στους σιδερένιους νόμους της καπιταλιστικής ανάπτυξης, ο εργαζόμενος, ο άνεργος, ο συνταξιούχος, ο αυτοαπασχολούμενος, ο φτωχός αγρότης είναι καταδικασμένοι σε βαθιά φτώχεια, σε εξαθλίωση.
Οι κομμουνιστές και οι κομμουνίστριες πρωτοστατούν σε κάθε χώρο δουλειάς για να οργανωθεί η πάλη των εργαζομένων ενάντια στη βάρβαρη καπιταλιστική επίθεση, συμβάλλουν στην προσπάθεια συσπείρωσης και οργάνωσης του λαού να βάλει μπλόκο στα αντιλαϊκά μέτρα και το μνημόνιο.
Αυτή η πρωτοπόρα στάση αναγνωρίζεται από λαϊκό κόσμο που ανήκει σε άλλα πολιτικά κόμματα και δε μας ψήφισε στις εκλογές.
Γι' αυτό το ΚΚΕ έχει κύρος, αναγνώριση, αποδοχή, εκτίμηση. Οι εργαζόμενοι και άλλα λαϊκά στρώματα ξέρουν ποιοι είμαστε, τι παλεύουμε και είναι πρόθυμοι να στηρίξουν τη δράση μας.
Εχουν στηρίξει διαχρονικά το Κόμμα σε ακόμα πιο δύσκολες στιγμές.
Το ίδιο θα κάνουν πρόθυμα και σήμερα, γνωρίζοντας ότι ενισχύοντας το ΚΚΕ από το υστέρημά τους δυναμώνουν τη δική τους φωνή, τη δική τους αγωνιστική, ταξική παρέμβαση.
Γιατί ξέρουν ότι το ΚΚΕ τα οικονομικά του τα αξιοποιεί στις αναγκαίες δραστηριότητες για την ανάπτυξη της ταξικής πάλης, για την εκλαΐκευση της πολιτικής του στο λαό. Είναι δαπάνες που αξιοποιούνται για να αναδείχνονται - μέσα από το «Ριζοσπάστη» και ενημερωτικά φυλλάδια - τα προβλήματα του λαού, να κάνει πιο ουσιαστική τη συμβολή του στην οργάνωση και δράση του για τα λαϊκά προβλήματα, να συμβάλλει στην ανασύνταξη του εργατικού κινήματος, να προωθεί την κοινωνική συμμαχία και την ταξική λαϊκή αλληλεγγύη.
Η ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ, στην ανακοίνωσή της για την Οικονομική Εξόρμηση, τονίζει: «Καλούμε κάθε τίμιο εργάτη, αγωνιστή, τους νέους, τις γυναίκες των λαϊκών στρωμάτων, κάθε προοδευτικό να σταθεί δίπλα στο Κόμμα της εργατικής τάξης, ανεξάρτητα αν συμφωνεί σε όλα μαζί του».
Αυτό σημαίνει ότι χρεωνόμαστε να φτάσουμε παντού για να συναντήσουμε τη μεγάλη λαϊκή πλειοψηφία. Προϋποθέτει να βρεθούμε στην πρώτη γραμμή, να δώσουμε όλες μας τις δυνάμεις, τον καλύτερό μας εαυτό.
Να φτάσουμε πιο γρήγορα και πιο πλατιά στα εργοστάσια, στους χώρους δουλειάς, στις γειτονιές, στα σχολεία, στα χωριά, σε όποιο χώρο ζουν και δουλεύουν οι εργαζόμενοι και τα άλλα λαϊκά στρώματα.
Να τους ζητήσουμε θαρρετά να συνεισφέρουν από το υστέρημά τους στη στήριξη του ΚΚΕ, να συμβάλουν στις πρωτοβουλίες του ΚΚΕ για πλατιά συσπείρωση, οργάνωση και πάλη του λαού ενάντια στην πλουτοκρατία.
Η επίθεση απέναντι στο Κόμμα δεν μπορεί να αποκρουστεί, αν ταυτόχρονα με το πλατύ ιδεολογικοπολιτικό άνοιγμα δε θωρακίζεται και ιδεολογικά το Κόμμα, δεν ενισχύονται τα κομμουνιστικά χαρακτηριστικά.
Γι' αυτό, η υπόθεση της ικανότητας του Κόμματος να είναι σε θέση να ανταποκριθεί οικονομικά στις απαιτήσεις της καθημερινής πάλης, δεν αφορά αποκλειστικά το σχεδιασμό και μέτρα που παίρνονται σε καθοδηγητικά όργανα.
Αφορά πρωτίστως το κάθε κομματικό μέλος, όλο το κομματικό δυναμικό. Αφορά την προσπάθεια για ενίσχυση των κομμουνιστικών χαρακτηριστικών, της τήρησης των καταστατικών υποχρεώσεων, την υποχρεωτικότητα της συνδρομής, αλλά και της πλατιάς οικονομικής δουλειάς για κάθε μέλος του Κόμματος.
Τη συνειδητοποίηση και την αφομοίωση ότι ισχυρό Κόμμα σημαίνει ενιαία από κάτω μέχρι πάνω να εξασφαλίζεται ανεμπόδιστα η χρηματοδότηση της λειτουργίας και δράσης του Κόμματος, με εισροές χρημάτων που προέρχονται από πλατιά λαϊκά στρώματα, που ανεξαρτητοποιούν το Κόμμα από την κρατική χρηματοδότηση.
Στη μάχη αυτή θα μετρήσουμε βήματα στη διαπαιδαγώγηση των δυνάμεών μας. Στο ανέβασμα της αίσθησης των στόχων και του καθήκοντος στη συλλογική ευθύνη που θα υλοποιείται με το ανέβασμα της ατομικής προσφοράς.
Στην ισχυροποίηση του Κόμματος σαν αποτέλεσμα της δράσης όλων των καθοδηγητικών οργάνων από πάνω μέχρι κάτω, όλων των μελών, ΚΝιτών, φίλων και οπαδών του Κόμματος.
Η ΥΠΕΡΚΑΛΥΨΗ ΤΟΥ ΣΤΟΧΟΥ στο πρώτο κλείσιμο της Εξόρμησης θα είναι ακόμη μια επιβεβαίωση της πολιτικής επιρροής του ΚΚΕ, που δε μετριέται μόνο με εκλογικά ποσοστά, όπως προσπαθούν να μας πείσουν «εχθροί» και «φίλοι» το τελευταίο διάστημα, μέσα από «κανάλια» παραπληροφόρησης.
Στο χέρι μας είναι να τους χαλάσουμε τα σχέδια.
Ταυτόχρονα, η βελτίωση της ποιότητας της καθοδηγητικής μας δουλειάς, η επαναστατική στράτευση όλων των μελών του Κόμματος και της ΚΝΕ, θα αποτελέσει την καλύτερη τιμή για τα 94 χρόνια ζωής και δράσης του ΚΚΕ, που με συνέπεια και αυτοθυσία υπηρετεί τα συμφέροντα της εργατικής τάξης.
Κανένας εκτός μάχης, κανένας χωρίς προσφορά.
Η επιτυχία της Οικονομικής Εξόρμησης, αποστομωτική απάντηση σε όσους σχεδιάζουν τον περιορισμό της πολιτικής δράσης του ΚΚΕ.
Ο Γ. Χώτος είναι μέλος της Γραμματείας της ΚΕ του ΚΚΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου