Σελίδες

30 Οκτ 2012

ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ: Ψάχνουν το «κανάλι» για ψήφιση και εφαρμογή του πακέτου

Στη διά πυρός και σιδήρου ψήφιση και υλοποίηση του συνόλου των μέτρων που κάνουν κόλαση τη ζωή του λαού για να θωρακιστεί η κερδοφορία των μονοπωλιακών ομίλων προχωρά σε αγαστή συνεργασία με την τρόικα (ΕΕ - ΕΚΤ - ΔΝΤ) η κυβέρνηση, ενώ κορυφώνονται το αποπροσανατολιστικό σίριαλ και ο εμπαιγμός γύρω από τα εργασιακά.
Η υπερψήφιση του συνόλου των μέτρων και των φιλομονοπωλιακών «διαρθρωτικών αλλαγών» σε ένα άρθρο πριν από τη σύνοδο του Γιούρογκρουπ, στις 12 του Νοέμβρη, είναι «ένα το κρατούμενο» για την κυβέρνηση, όπως επιβεβαιώθηκε από τις αλλεπάλληλες συσκέψεις που έγιναν το τριήμερο που μας πέρασε στο Μέγαρο Μαξίμου. Από κει και πέρα, οι κυβερνητικοί εταίροι επιδίδονται σε διάφορους χειρισμούς με βασικό στόχο τον επιμερισμό του πολιτικού κόστους και την ενσωμάτωση των λαϊκών αντιδράσεων.
Την ίδια στιγμή, η εικόνα «εμπλοκής» που παραμένει γύρω από τα εργασιακά,
λόγω των επιμέρους ενστάσεων της ΔΗΜΑΡ, δε φαίνεται να απειλεί τη συνοχή του κυβερνητικού συνασπισμού, αφού τόσο το κόμμα του Κουβέλη, όσο και το ΠΑΣΟΚ ομνύουν σε όλους τους τόνους ότι οι διαφωνίες τους δεν πρόκειται να απειλήσουν τη «σταθερότητα» της κυβέρνησης. Αντίθετα, διαβεβαιώνουν ότι θέλουν να πετύχει η κυβέρνηση, υλοποιώντας τη στρατηγική σωτηρίας της πλουτοκρατίας εντός του μονόδρομου της ΕΕ και του ευρώ.
Στο πλαίσιο αυτής της στρατηγικής το Μέγαρο Μαξίμου, από τη μια επιδεικνύει την αποφασιστικότητά του να περάσει τα μέτρα με κάθε μέσο και από την άλλη διαρρέει ότι καταβάλλει κάθε προσπάθεια προκειμένου να διασφαλίσει την υπερψήφισή του από το σύνολο των βουλευτών των τριών κομμάτων, γεγονός που θεωρείται σημαντικό για την ευκολότερη χειραγώγηση των λαϊκών αντιδράσεων.
Για το σκοπό αυτό, με εντολή του πρωθυπουργού, ο υπουργός Εργασίας είχε χτες δίωρη συνάντηση με τον πρόεδρο και βουλευτές της ΔΗΜΑΡ, κατά τη διάρκεια της οποίας συζητήθηκαν αναλυτικά οι προωθούμενες αντεργατικές ανατροπές. Μετά τη συνάντηση, ο Γ. Βρούτσης ενημέρωσε τον πρωθυπουργό, αλλά εξερχόμενος από το Μέγαρο Μαξίμου απέφυγε να πει το παραμικρό όσον αφορά στη στάση της ΔΗΜΑΡ.
Εμμέσως πλην σαφώς, άφησε να εννοηθεί ότι δεν μπορεί να υπάρξει καμία διαπραγμάτευση για τα εργασιακά, από τη στιγμή που υπάρχουν μνημόνια. Απαντώντας σε ερώτηση εάν η διαπραγμάτευση συνεχίζεται, ο Γ. Βρούτσης δήλωσε: «Η διαπραγμάτευση και η διαβούλευση είναι μια διαρκής έννοια, όσο η δημοσιονομική ελευθεριότητα της χώρας δεν υπάρχει».
Ψάχνουν διευκολύνσεις για τη ΔΗΜΑΡ
Τα περιθώρια πάντως των ελιγμών για να διευκολυνθεί η ΔΗΜΑΡ στην υπερψήφιση των μέτρων εξαντλούνται, μετά την απόφαση του πρωθυπουργού να δημοσιοποιήσει ότι απορρίπτονται οι όποιες ενστάσεις για τα εργασιακά και τις ιδιωτικοποιήσεις όχι μόνο από την τρόικα, αλλά και από τον ίδιο. Το μήνυμα μετέφερε προς τα έξω ο Γ. Στουρνάρας στη δήλωση που έκανε μετά τη σύσκεψη της Κυριακής στο Μέγαρο Μαξίμου.
«Η τρόικα δυστυχώς ήταν αρνητική και στο θέμα του 10% του οικογενειακού μισθού και στο θέμα της επεκτασιμότητας της σύμβασης»,τόνισε ο υπουργός Οικονομικών, επεξηγώντας μάλιστα ότι «στο μεν πρώτο είπαν ότι είναι μια πράξη νομοθετημένη ήδη» (σ.σ. από το μνημόνιο), ενώ στο άλλο (σ.σ. της επεκτασιμότητας της σύμβασης)«είπαν ότι δεν ισχύει πια σχεδόν σε κανένα μέρος στο δυτικό κόσμο και άρα δεν είναι οι ίδιοι διατεθειμένοι να το δεχτούν».
Οσον αφορά στο θέμα της κύρωσης από τη Βουλή των ιδιωτικοποιήσεων, έσπευσε να συμφωνήσει και ο ίδιος με την άποψη της τρόικας που το απορρίπτει, υποστηρίζοντας ότι «πολύ δύσκολα ένας ξένος επενδυτής θα ερχόταν στην Ελλάδα αν έπρεπε τελικά η Βουλή να κυρώσει τη σύμβαση». Πάντως, προκειμένου να εξαντληθούν όλα τα περιθώρια συμβιβασμού σε ό,τι αφορά στα προσχήματα που βάζει η ΔΗΜΑΡ για να υπερψηφίσει τα μέτρα, το νέο πακέτο μέτρων θα κατατεθεί στη Βουλή την ερχόμενη Δευτέρα, 5 του Νοέμβρη, ώστε να ψηφιστεί με τη διαδικασία του κατεπείγοντος στις 7 του μήνα.
Δεν είναι τυχαίο ότι ο Γ. Στουρνάρας σημείωσε με νόημα ότι «θα διαπραγματευτούμε ως την τελευταία στιγμή για τα εργασιακά», προσθέτοντας μάλιστα ότι το ζήτημα μάλλον δεν επρόκειτο να τεθεί στο χτεσινό Euro Working Group. Ο ίδιος υπογράμμισε ότι ολοκληρώθηκε ο συντονισμός των υπουργείων για τα προαπαιτούμενα μέτρα, τα οποία «θα είναι έτοιμα στην ώρα τους».
Στο πολυνομοσχέδιο που θα κατατεθεί την ερχόμενη Δευτέρα θα ενσωματωθούν τα δημοσιονομικά, τα διαρθρωτικά και τα εργασιακά, που θεωρούνται προαπαιτούμενα για την εκταμίευση της δόσης. Αμέσως μετά την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου, τη μεθεπόμενη Τετάρτη, στην Ολομέλεια της Βουλής θα αρχίσει η συζήτηση του προϋπολογισμού, που προβλέπεται να ολοκληρωθεί το Σάββατο 10 ή την Κυριακή 11 Νοέμβρη, ώστε η κυβέρνηση να είναι έτοιμη για τη συνεδρίαση του Γιούρογκρουπ στις 12 του μήνα, όπου θα συζητηθεί και ενδεχομένως θα αποφασιστεί η εκταμίευση της δόσης των 31,5 δισ. ευρώ.
Μηχανισμός ...αυτοματοποίησης των μέτρων
Την ίδια στιγμή, ωστόσο, δεν υπάρχει τίποτα χειροπιαστό για το συμβιβασμό μεταξύ Ευρωζώνης (κυρίως της Γερμανίας) και ΔΝΤ για τη διαχείριση του ελληνικού χρέους. Τα σενάρια πληθαίνουν ενόψει της συνεδρίασης του Γιούρογκρουπ, αλλά δεν υπάρχει συμφωνία μεταξύ των εταίρων και δανειστών για τον επιμερισμό των βαρών από τη νέα αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους.
Το σίγουρο είναι ότι το νέο «κούρεμα» θα συνοδεύεται από νέο μνημόνιο, καθώς και επιπρόσθετα μέτρα εποπτείας και ελέγχου της οικονομίας και των δημόσιων οικονομικών, όπως ο ειδικός λογαριασμός, που όλα συνηγορούν ότι έχει τεθεί ως προαπαιτούμενο εκ μέρους των δανειστών και εταίρων. Επιχειρώντας να προλάβει τους ξένους δανειστές, ο πρωθυπουργός υπέγραψε χτες Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που προβλέπει τη δημιουργία «αξιόπιστου Μηχανισμού Ελέγχου των δαπανών της Γενικής Κυβέρνησης».
Στη σχετική ανακοίνωση που εκδόθηκε από το Γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού επισημαίνεται ότι «ο μηχανισμός αυτός είναι αυστηρά ελληνικός, χωρίς καμιά εμπλοκή από την πλευρά των δανειστών της Ελλάδας», αλλά επί της ουσίας θα κάνει τη δουλειά που θέλουν και οι ξένοι δανειστές. Θα ελέγχει δηλαδή σε μηνιαία βάση τα υπουργεία και τους εποπτευόμενους οργανισμούς και θα παίρνει αυτόματα νέα μέτρα - δηλαδή νέα μείωση μισθών, συντάξεων, επιδομάτων - στην περίπτωση που διαπιστώνει «υπέρβαση» των δαπανών.
Οπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στην πρωθυπουργική ανακοίνωση, ο μηχανισμός ελέγχου «αφορά το συνεχή έλεγχο των δημοσίων δαπανών, ώστε να υπάρχει έγκαιρη προειδοποίηση για σοβαρές υπερβάσεις δαπανών, αυτόματα μέτρα διόρθωσης αυτών των υπερβάσεων και πρόσθετος μηχανισμός παρέμβασης, όταν τα αυτόματα μέτρα δεν υλοποιούνται και δεν επαρκούν».
Αντεπίθεση για να δει ο λαός άσπρη μέρα
Σχόλιο του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ
Το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σε σχόλιο που εξέδωσε το περασμένο Σάββατο για τα μέτρα υπογραμμίζει: «Η εργατική τάξη και τα φτωχά λαϊκά στρώματα σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να παραπλανηθούν από την κοροϊδία που παίζουν σε βάρος τους οι εταίροι της συγκυβέρνησης και όχι μόνο, γιατί τα μέτρα που έχουν ήδη αποφασιστεί και τα επόμενα που θα έρθουν θα ισοπεδώσουν τελείως το λαό, ο οποίος μόνο ένα δρόμο έχει για να δει άσπρη μέρα: Να οργανώσει τη συμμαχία του, να πιστέψει στη δύναμή του και να αντεπιτεθεί για να βγει η Ελλάδα από την ΕΕ με λαϊκή εξουσία που θα διαγράψει μονομερώς το χρέος και θα οργανώσει την παραγωγή με βάση τις ανθρώπινες ανάγκες και όχι τα καπιταλιστικά κέρδη. Ο αγώνας πρέπει να είναι συνεχής και κλιμακούμενος, με πρώτο βήμα τις απεργιακές κινητοποιήσεις».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου