Σελίδες

30 Οκτ 2012

Προκλητικές φοροαπαλλαγές σε ορίζοντα δεκαετιών!


Κρατικομονοπωλιακές ρυθμίσεις για τη σωτηρία του τραπεζικού κεφαλαίου
Οι ανάγκες ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, οι όροι της μοιρασιάς του πακτωλού με τις διακρατικές ενισχύσεις από τα δάνεια των ιμπεριαλιστικών οργανισμών, τα οποία και φορτώνουν στις λαϊκές πλάτες, ήταν στην ατζέντα της χτεσινής συνάντησης του υπουργού Οικονομικών Γ. Στουρνάρα με την Ελληνική Ενωση Τραπεζών.
Με τις νέες κρατικομονοπωλιακές ρυθμίσεις καθιερώνουν το λεγόμενο «αναβαλλόμενο φόρο», το δικαίωμα των τραπεζικών ομίλων να απαλλάσσονται από κάθε φόρο, προκειμένου έτσι να αναπληρώσουν την εμφανιζόμενη χασούρα τους από το «κούρεμα» του κρατικού χρέους. Σύμφωνα με τις πληροφορίες ο «αναβαλλόμενος φόρος» θα ισχύσει για την επόμενη 30ετία!!!
Συγκεκριμένα :
1) Το φορολογικό όφελος από τη μελλοντική τους κερδοφορία θα το εμφανίσουν στα λεγόμενα εποπτικά κεφάλαια των ισολογισμών τους, προκειμένου έτσι να
μειώσουν τις ανάγκες κεφαλαιακής επάρκειας. Με την προωθούμενη ρύθμιση, πέρα από τις φοροαπαλλαγές, πετυχαίνουν επίσης και τη μείωση των κεφαλαίων που καλούνται να βρουν οι σημερινοί μεγαλομέτοχοι, την προβλεπόμενη συνεισφορά τους στις επικείμενες αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου, οι οποίες στο συντριπτικά μεγαλύτερο μέρος θα καλυφθούν από τα δάνεια των ιμπεριαλιστικών Οργανισμών. Σύμφωνα με πληροφορίες η προκλητική φοροαπαλλαγή (μέσω αναβαλλόμενου φόρου) θα ισχύσει σε επίπεδο τραπεζικών ομίλων, δηλαδή όχι μόνο για τις τράπεζες αλλά και για τις κάθε είδους θυγατρικές τους.
2) Προβλέπεται ρύθμιση για τους προνομιακούς όρους ανάκτησης των μετοχών από το Ταμείο Σταθερότητας, στους σημερινούς μεγαλομετόχους, όταν οι συνθήκες τους το επιτρέψουν. Τα μελλοντικά δικαιώματα αγοράς κοινών μετοχών (warrants) διαμορφώνονται σε 9 προς 1. Ετσι, εάν οι σημερινοί μεγαλομέτοχοι καλύψουν το 10% της προβλεπόμενης για τους ίδιους ελάχιστης συμμετοχής θα μπορούν μελλοντικά να ανακτήσουν το 90% του μετοχικού κεφαλαίου της τράπεζας. Πρόκειται για παρεχόμενη δυνατότητα που, όπως είναι ολοφάνερο, θα την αξιοποιήσουν μόνο στο μέτρο και στο βαθμό που κρίνουν συμφέρουσα την επαναγορά και μόνον όταν ανακάμψουν μετά και τις αλλεπάλληλες κρατικές και διακρατικές ενισχύσεις.
3) Οι τραπεζίτες έβαλαν στο τραπέζι την πρόταση για την παροχή εγγύησης στα νέα κρατικά ομόλογα από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. Στόχος τους η αποτίμηση και λογιστική εμφάνιση στο 100% της αξίας τους, έναντι 20% μέχρι 35%, ανάλογα με τις ημερομηνίες λήξης, που έχουν κατρακυλήσει οι τιμές στη δευτερογενή αγορά. Η πρόταση φαίνεται να απορρίπτεται μετά από άρνηση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, εξέλιξη που πυροδότησε τη χτεσινή κατρακύλα στο Χρηματιστήριο της Αθήνας.
4) Αποφάσισαν να δώσουν παράταση μέχρι 30 Νοέμβρη στη δημοσιοποίηση των ισολογισμών τους για το α' εξάμηνο του 2012. Προφανής στόχος είναι η διαμόρφωση των ισολογισμών τους «κατά τα καλά και συμφέροντα» των ιδιωτών μεγαλομετόχων τους.
5) Συζήτηση για «ρύθμιση των τραπεζικών δανείων», σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών, θα γίνει σε επόμενη συνάντηση. Να σημειωθεί ότι το θέμα άρσης της προστασίας από πλειστηριασμούς (α' κατοικία) συζητείται στο πλαίσιο διαβούλευσης της συγκυβέρνησης με τους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς. Η υπάρχουσα νομοθετική ρύθμιση προστασίας λήγει στο τέλος του 2012. Απειλητικό παραμένει το ενδεχόμενο να μη δοθεί άλλη «παράταση», εξέλιξη που θα τροφοδοτήσει το κύμα των πλειστηριασμών, μετά και την έξαρση των επισφαλών δανείων που εμφανίζουν οι τραπεζίτες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου