Σελίδες

17 Σεπ 2012

Στρατηγικού χαρακτήρα τα μέτρα που προωθεί η ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ

Αύξηση των ημερών εργασίας σε 6 τη βδομάδα, 13 ώρες δουλειά την ημέρα - 78 ώρες τη βδομάδα, κατάργηση αποζημιώσεων για απολύσεις, νέα μείωση στους μισθούς πείνας και στα επιδόματα εξαθλίωσης, αύξηση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης στα 67, μεγαλύτερες περικοπές στις συντάξεις, κατάργηση του αφορολόγητου ορίου, μαζικές απολύσεις στο δημόσιο...
Τα πάντα μπαίνουν στο αντιλαϊκό σφαγείο που έχει στήσει η κυβέρνηση με τους ξένους συμμάχους της (ΕΕ-ΕΚΤ-ΔΝΤ) προκειμένου να διασφαλιστεί η ανάκαμψη και η υψηλή κερδοφορία των μονοπωλίων.
Οι κυβερνητικοί εταίροι συνεχίζουν να παίζουν το θέατρο «κλειδώνει - δεν κλειδώνει» το πακέτο των 11,5 δισ., προκειμένου να ρίξουν στάχτη στα μάτια και να κρύψουν ότι ο γενικευμένος πόλεμος που διεξάγουν σε βάρος του λαού γίνεται ολοένα και πιο βάρβαρος όσο βαθαίνει η καπιταλιστική κρίση και τα ζόρια στην αστική διαχείριση.
Η κυβέρνηση προπαγανδίζει τώρα ότι η τρόικα δε δέχεται μέτρα ύψους 5,5 δισ. από τα 11,5 δισ. του πακέτου που έχει προτείνει, βρίσκοντας την ευκαιρία να βάλει πάνω στο τραπέζι του Προκρούστη ό,τι έχει απομείνει από τα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα και να προετοιμάσει το έδαφος για πιο βαθιά σφαγή σε μισθούς, συντάξεις, επιδόματα, δαπάνες για Παιδεία, Υγεία, Πρόνοια, φάρμακα.

Αρμόδιοι υπουργοί, όπως ο Χρ. Σταϊκούρας, διαδίδουν δεξιά αριστερά ότι «δεν ξέρουν πόσο θα κοπούν μισθοί και συντάξεις», ενώ «ο επιμελέστερος δήμιος των εργατικών κατακτήσεων», ο υπουργός Εργασίας Γ. Βρούτσης, σπεύδει να προϊδεάσει για τις νέες αντεργατικές ανατροπές, ισχυριζόμενος θρασύτατα και προκλητικά ότι«η Ελλάδα τόσα χρόνια δε λειτουργούσε σαν ελεύθερη οικονομία στα εργασιακά», αλλά «υπήρχε καθεστώς σοβιέτ» μέχρι το δεύτερο μνημόνιο οπότε «η αγορά εργασίας απελευθερώθηκε».
Προσπαθώντας μάταια να κρύψει ότι κύρια από το '90 και μετά, ΝΔ και ΠΑΣΟΚ ξηλώνουν συστηματικά κάθε εργατική κατάκτηση, υλοποιώντας κατευθύνσεις της ΕΕ, ο υπουργός Εργασίας επιβεβαίωσε και με αυτόν τον τρόπο την ειλημμένη απόφαση της κυβέρνησης να προχωρήσει περαιτέρω την απελευθέρωση της αγοράς εργασίας, σφαγιάζοντας ό,τι έχει απομείνει από τα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα.
Στο «ψαχνό» των δικαιωμάτων
Παρά τις περί του αντιθέτου σκόπιμες διαρροές, μετά την τελευταία σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών, ότι τάχα υπήρξε «μέτωπο» και «βέτο» στις νέες αντεργατικές ανατροπές που περιγράφονται στο γνωστό e-mail της τρόικας (κατάργηση του πενθήμερου και του 8ωρου, απολύσεις χωρίς αποζημιώσεις, απόλυτη ευελιξία στις εργασιακές σχέσεις), η πραγματικότητα είναι πως η κυβέρνηση θεωρεί την υλοποίησή τους αναγκαία προκειμένου να ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα και η ανάκαμψη της κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων.
Το λένε ανοιχτά πλέον οι κυβερνώντες: Η φτηνή εργατική δύναμη θα αποτελέσει το θεμέλιο της ανάπτυξης για την οποία πασχίζουν. «Το εργασιακό κόστος στην Ελλάδα έχει κατεβεί ήδη πολύ χαμηλά... Εκτιμούμε βάσιμα ότι αυτό θα είναι και ένα πολύ καλό θεμέλιο για την τροχιά ανάπτυξης στην οποία μπορούμε και θα μπούμε σύντομα», διακήρυξε ωμά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σ. Κεδίκογλου, σε συνέντευξή στο «Μέγκα», την περασμένη Πέμπτη.
Το σκοπό αυτό, και όχι βέβαια τον περιορισμό των ελλειμμάτων και του χρέους, υπηρετούν όλες οι αντιδραστικές διαρθρωτικές αλλαγές που τσακίζουν τα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα, ακριβώς για να δημιουργήσουν το θεμέλιο της ανάπτυξης: Τη διασφάλιση φτηνής εργατικής δύναμης, όπως άλλωστε είναι ο στόχος της στρατηγικής της ΕΕ, που συνυπηρετούν τα κόμματά της και στην Ελλάδα.
Πράγματι, το λεγόμενο «εργασιακό κόστος» έχει κατέβει χαμηλά, αλλά όχι όσο θέλουν οι εγχώριοι και ξένοι μονοπωλιακοί όμιλοι και όσο περιγράφεται στο δεύτερο μνημόνιο, δηλαδή στα «ανταγωνιστικά» επίπεδα των γειτονικών κρατών.
Μέσα σ' αυτό το αντιδραστικό πλαίσιο, είναι κάτι παραπάνω από βέβαιο ότι η νέα σφαγή των εργασιακών δικαιωμάτων, που συναποφασίζεται από κυβέρνηση και τρόικα, θα προχωρήσει, έστω και με σχετικές καθυστερήσεις, ακριβώς γιατί αποτελούν πάγιες αξιώσεις και αιτήματα της εγχώριας πλουτοκρατίας, αλλά και απαίτηση των ξένων μονοπωλίων.
Το υπενθύμισε άλλωστε τις προάλλες και ο πρόεδρος των Γερμανών βιομηχάνων, ζητώντας τη μετατροπή ολόκληρης της χώρας σε μια απέραντη Ειδική Οικονομική Ζώνη (ΕΟΖ). «Η Ελλάδα θα πρέπει να μετατραπεί σε ένα είδος ειδικής οικονομικής ζώνης εντός της ευρωζώνης, θωρακισμένη με την αναγκαία και επιτρεπτή οικονομική βοήθεια, αλλά και με προσωπικό από υπαλλήλους της ΕΕ», δήλωσε ο Χανς Πέτερ Κάιτελ, σε συνέντευξή του στο γερμανικό περιοδικό «Der Spiegel».
Η αλήθεια είναι ότι οι Γερμανοί μεγαλοβιομήχανοι «εργάζονται» από κοινού με την κυβέρνηση για να διασφαλίσουν τις προϋποθέσεις για ανάκαμψη της κερδοφορίας και έξοδο από την κρίση προς όφελος του κεφαλαίου.
Τα ίδια ακριβώς με τον Χ. Κάιτελ είπε ο υπουργός Ανάπτυξης Κ. Χατζηδάκης μιλώντας το προηγούμενο Σάββατο σε εκδήλωση στη ΔΕΘ: «Η χώρα χρειάζεται μια πραγματική υπέρβαση σε ό,τι αφορά τις νέες επενδύσεις και την τόνωση της ανταγωνιστικότητάς της, γι' αυτό έχουμε καταθέσει και την πρόταση για τις Ειδικές Οικονομικές Ζώνες, με εξειδικευμένα κίνητρα φορολογικού και διοικητικού χαρακτήρα», τόνισε χαρακτηριστικά.
«Επενδύσεις» με ξεκλήρισμα του λαού
Την ειλημμένη απόφαση της κυβέρνησης να κάνει το παν για να βελτιώσει την ανταγωνιστικότητα των επιχειρηματικών ομίλων, πατώντας στα ερείπια των εργατικών - λαϊκών κατακτήσεων, διατυμπάνισε σε όλους τους τόνους ο ίδιος ο πρωθυπουργός στην ομιλία του στη ΔΕΘ. «Παντού, σε όλο τον κόσμο, ανάπτυξη σημαίνει "επιχειρείν", δηλαδή υγιής επιχειρηματικότητα!», τόνισε χαρακτηριστικά ο Αντ. Σαμαράς, επαναλαμβάνοντας διαρκώς ότι «εμείς στηρίζουμε την επιχειρηματικότητα».
Δίνοντας το στίγμα της προωθούμενης αντιλαϊκής στρατηγικής, ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι ανάπτυξη δε γίνεται «αν δεν αξιοποιήσουμε την περιουσία του Δημοσίου, αν δεν φέρουμε επενδύσεις, αν δε γίνουμε φιλική χώρα για την επιχειρηματικότητα».
Δεν παρέλειψε βέβαια να στείλει ξεκάθαρο μήνυμα προς την πλουτοκρατία και τους ξένους δανειστές ότι η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να επιχειρήσει να περάσει διά πυρός και σιδήρου τα άγρια μέτρα λιτότητας και να επιταχύνει τις αντιδραστικές διαρθρωτικές αλλαγές που τσακίζουν τα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα.
«Εφαρμόζουμε τις διαρθρωτικές αλλαγές που θα αναβαθμίσουν μακροπρόθεσμα την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας. Και εφαρμόζουμε τις περικοπές δαπανών που είχε δεσμευτεί η χώρα για να μειώσει το χρέος της, δηλαδή περικοπή του ελλείμματος ύψους 11,5 δισεκατομμυρίων ευρώ», είπε, δίνοντας το στίγμα της εφαρμοζόμενης πολιτικής.
Ταυτόχρονα, διαβεβαίωσε τους επιχειρηματικούς ομίλους ότι η κυβέρνηση εγγυάται την «ασφάλειά» τους έναντι του λαϊκού - εργατικού κινήματος, επιδεικνύοντας την αποφασιστικότητά του να κλιμακώσει την καταστολή σε βάρος των εργατικών - λαϊκών αγώνων. Για πολλοστή φορά επικαλέστηκε την άνανδρη επίθεση των ΜΑΤ κατά των χαλυβουργών στον Ασπρόπυργο, ως σαφές δείγμα για την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης στην κατεύθυνση αυτή.
«Ανοίξαμε το εργοστάσιο της Χαλυβουργίας που ήταν αποκλεισμένο επί μήνες! Τέτοια πράγματα -τέτοιοι αποκλεισμοί- δε συμβαίνουν πουθενά στον κόσμο. Τώρα πια τα σταματήσαμε και στην Ελλάδα», τόνισε ξετσίπωτα, ψευδόμενος ασύστολα για να συκοφαντήσει τον ηρωικό αγώνα των χαλυβουργών, φοβούμενος ακριβώς το μήνυμα και την προοπτική που εκπέμπει, την παρακαταθήκη που άφησε για την εργατική τάξη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου