Σελίδες

15 Ιουλ 2012

Ο «νικητής» της ΕΕ, Ραχόι, σαρώνει κάθε λαϊκό δικαίωμα...

Λαϊκές διαδηλώσεις κατά της λιτότητας αλλά οι συμβιβασμένες συνδικαλιστικές ηγεσίες παραπέμπουν σε ...απεργία για το Σεπτέμβρη
Τη στιγμή που στο Κοινοβούλιο η ισπανική κυβέρνηση έσπρωχνε τους εργαζόμενους στην άβυσσο, με τη εξαγγελία νέων αβάστακτων, αντιλαϊκών μέτρων, προκαλώντας την «πτώση» πολλών εξ αυτών, στους δρόμους της Μαδρίτης ο αγώνας για την επιβίωση και την αξιοπρέπεια των ανθρακωρύχων έπαιρνε τη μορφή διαδήλωσης, διεκδίκησης και οργής, εν μέσω λαϊκής υποστήριξης και της βίαιης αστυνομικής καταστολής.
Χιλιάδες Ισπανοί συγκεντρώθηκαν την περασμένη Τετάρτη στην πλατεία Κολόν της Μαδρίτης για να εκφράσουν τη συμπαράσταση και αλληλεγγύη τους στους ανθρακωρύχους που απεργούν εδώ και δύο μήνες ενάντια στις περικοπές των κυβερνητικών επιδοτήσεων στον άνθρακα, κατά 63% που θα φέρει το σταδιακό κλείσιμο πολλών ορυχείων και την απώλεια δεκάδων χιλιάδων θέσεων εργασίας
τόσο στον κλάδο όσο και σε άλλους σχετικούς. Αυτή η λαϊκή κινητοποίηση ήταν μία πρώτη απάντηση στα νέα βάρβαρα μέτρα λιτότητας, που έρχονται να προστεθούν σε ήδη σκληρά μέτρα που πάρθηκαν πριν από τις σοσιαλδημοκρατικές κυβερνήσεις και τώρα από τη κυβέρνηση Ραχόι, του νεοφιλελεύθερου Λαϊκού Κόμματος.
Καταιγίδα αντιλαϊκών μέτρων
Ας δούμε όμως ποια μέτρα έχουν ήδη παρθεί. Οι περικοπές στην Παιδεία και στην Υγεία, ύψους 10 δισ. ευρώ, που ανακοίνωσε η κυβέρνηση στα μέσα του Απρίλη, πυροδότησαν κινητοποιήσεις σε ολόκληρη τη χώρα. Οι παραπάνω περικοπές ήρθαν να προστεθούν στα ήδη συμφωνημένα μέτρα λιτότητας ύψους 27,3 δισ. ευρώ που ανακοινώθηκαν στα τέλη του Μάρτη, που ανάμεσα στα άλλα προβλέπουν μείωση κατά 16,9% των δαπανών σε όλα τα υπουργεία, πάγωμα των μισθών των δημοσίων υπαλλήλων, με στόχο δήθεν τη μείωση του δημόσιου χρέους από το 8,5% του ΑΕΠ στα τέλη του 2011 σε 5,3% το 2012.
Ωστόσο, είχαν προηγηθεί περικοπές ύψους 15 δισ. ευρώ τον περασμένο Δεκέμβρη και άλλα 16,5 δισ. ευρώ που είχε ανακοινώσει η προηγούμενη «σοσιαλιστική» κυβέρνηση. Επιπρόσθετα, από την 1η του Απρίλη αυξήθηκαν τα τιμολόγια στο ηλεκτρικό ρεύμα και στο φυσικό αέριο κατά 5%, ενώ έχουν ήδη δρομολογηθεί αυξήσεις στις τιμές των εισιτηρίων στο σιδηρόδρομο (11%), στο μετρό και τα αστικά λεωφορεία (9 έως 12%).
Με την πρόσφατη μεταρρύθμιση στα εργασιακά, η εργοδοσία, μετά από σειρά ετών ευνοιοκρατίας και «κοινωνικού διαλόγου» με τις συμβιβασμένες ηγεσίες των μεγαλύτερων συνδικάτων της χώρας, πετυχαίνει επιτέλους τους πιο μεγαλεπήβολους στόχους της, δηλαδή την ελεύθερη απόλυση και τον απόλυτο έλεγχο των συνθηκών εργασίας και μισθών, προσπαθώντας να γυρίσει τον εργαζόμενο στο Μεσαίωνα... Σήμερα, η Ισπανία μαστίζεται από μαζική ανεργία που φτάνει στο 24-25% και στο 50% στις νέες ηλικίες, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, το 22% των νοικοκυριών βρίσκεται κάτω από τα όρια της φτώχειας και το 25% το προσεγγίζει, ενώ ένα τρίτο των νοικοκυριών δεν καταφέρνει να «τα βγάλει» οικονομικά μέχρι το τέλος του μήνα.
Νέα ακόμα πιο βάρβαρα μέτρα «αναπροσαρμογής»
Ο πρωθυπουργός Ραχόι, που εμφανίστηκε και εκ των «νικητών» της τελευταίας συνόδου της ΕΕ (και εκθειάστηκε και στη χώρα μας από τη συγκυβέρνηση και από το ΣΥΡΙΖΑ γιατί εξασφάλισε αναχρηματοδότηση των ισπανικών τραπεζών απευθείας από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα) έσπευσε να κλιμακώσει την επίθεση κατά των λαϊκών στρωμάτων. Και πρόκειται και πάλι για μέτρα που πλήττουν τους δημόσιους υπάλληλους, τους πάνω από 5 εκατομμύρια άνεργους και γενικότερα τους εργαζόμενους και συνταξιούχους.
Ετσι, η κυβέρνηση αποφάσισε να αυξήσει το γενικό συντελεστή του ΦΠΑ κατά τρεις μονάδες μέχρι το 21% και κατά δύο μονάδες το μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ από το 8% στο 10%. Ταυτόχρονα, ενέκρινε ένα φορολογικό πακέτο που θα συμπεριλαμβάνει και την κατάργηση των φορολογικών ελαφρύνσεων για τη στέγαση για το 2013, καθώς και αύξηση της έμμεσης φορολόγησης για την ενέργεια και τον καπνό. Δε θα υπάρχουν όμως μόνο στο φορολογικό αλλαγές, αφού ο Ραχόι αποφάσισε επίσης να περικόψει τα έξοδα και να υπακούσει στις συστάσεις των Βρυξελλών και του ΔΝΤ για το επίδομα ανεργίας το οποίο περικόπτεται, ενώ θα παρέχεται για μικρότερη περίοδο. Ακόμα, σχεδιάζεται να προωθήσει και νέο νομοσχέδιο για το ασφαλιστικό με μειώσεις συντάξεων και αύξηση των ορίων ηλικίας στα 67 χρόνια. Επίσης, σε ό,τι αφορά τους δημοσίους υπαλλήλους καταργείται το δώρο Χριστουγέννων, ενώ προωθείται «αναδιάρθρωση» της δημόσιας διοίκησης με περικοπές ύψους 3,5 δισ. ευρώ. Τέλος, η κυβέρνηση προανήγγειλε ιδιωτικοποιήσεις σε λιμάνια, αεροδρόμια και σιδηροδρομικές υποδομές.
Με όλα αυτά τα μέτρα, η κυβέρνηση υπολογίζει να εξοικονομήσει 65 δισ. ευρώ σε δυόμισι χρόνια.
Τώρα, η αύξηση του ΦΠΑ στο 21% και αντίστοιχα στο 10% θα αποτελέσει μία ακόμα ψυχρολουσία για τις οικογένειες, που θα δουν να αυξάνεται ο ετήσιος οικογενειακός προϋπολογισμός κατά 600 ευρώ, τη στιγμή που η καπιταλιστική κρίση ήδη τον έχει επηρεάσει πολύ αρνητικά. Σε αυτή την κατάσταση, οι συμβιβασμένες ηγεσίες των δυο μεγαλύτερων συνδικάτων των Εργατικών Επιτροπών (CCOO) και της Γενικής Ενωσης Εργαζομένων(UGT) αποφάσισαν γενική κινητοποίηση για τις 21 του Ιούλη, ενώ βρίσκονται σε διαβουλεύσεις για την κήρυξη γενικής απεργίας πιθανώς το... Σεπτέμβρη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου