Σελίδες

13 Ιουλ 2012

Να ληφθούν μέτρα για τον κίνδυνο της ραδιενέργειας

Ερώτηση κατέθεσαν οι βουλευτές του Κόμματος με αφορμή το περιστατικό στη «Χαλυβουργία» του Μάνεση στο Βόλο

Μέτρα για τον κίνδυνο έκθεσης σε ραδιενέργεια από τη δραστηριότητα της Χαλυβουργίας Βόλου και άλλων αντίστοιχων παραγωγικών δραστηριοτήτων, ζητά με αφορμή το πρόσφατο περιστατικό στο Βόλο το ΚΚΕ, με Ερώτηση που κατέθεσαν στην Βουλή οι βουλευτές του Κόμματος Γ. Λαμπρούλης και Χρ. Κατσώτης, την οποία την απευθύνουν στους υπουργούς Ανάπτυξης, Εργασίας, Υγείας και Περιβάλλοντος. Ολόκληρο το κείμενο της Ερώτησης έχει ως εξής:
Με αφορμή το πρόσφατο περιστατικό που είδε το φως της δημοσιότητας σχετικά με την ανίχνευση ραδιενεργού Καισίου-137 σε απόβλητα της Χαλυβουργίας Βόλου τα οποία μεταφέρονταν με πλοίο στη Σαρδηνία προς επεξεργασία, αναδεικνύονται πολύ σοβαρά ζητήματα που αφορούν στην επαγγελματική και δημόσια υγεία και ασφάλεια.

Είναι γνωστό ότι οι δραστηριότητες παραγωγής προϊόντων σιδήρου, χάλυβα κ.λπ. από ανακύκλωση προϊόντων (σκραπ), στο βαθμό που δεν λαμβάνονται τα απαραίτητα μέτρα πρόληψης (διαδικασίες ελέγχου σκραπ, ασφαλούς απομάκρυνσης και απομόνωσης ραδιενεργών πηγών, μέτρα προστασίας των εργαζομένων και κοινού κ.λπ.), εγκυμονεί κινδύνους έκθεσης σε ραδιενέργεια των εργαζομένων σε αυτές τις δραστηριότητες (παραγωγή, συντήρηση) και του κοινού (απόβλητα, προϊόντα κ.λπ.), με πολύ σοβαρές συνέπειες για την υγεία τους (π.χ. καρκίνος).
Οι εργαζόμενοι στη μονάδα της Χαλυβουργίας Βόλου και οι κάτοικοι της ευρύτερης περιοχής είναι δικαιολογημένα αναστατωμένοι από το περιστατικό με την ανίχνευση ραδιενέργειας κατά την παράδοση φορτίου πλοίου της εταιρείας στη Σαρδηνία.
Η αντεργατική πολιτική της διοίκησης της Χαλυβουργίας Ελλάδας απέναντι στους εργαζόμενους στο εργοστάσιο του Ασπροπύργου που βρίσκονται επί μήνες σε απεργία, αλλά και απέναντι στους εργαζόμενους στο εργοστάσιο του Βόλου είναι γνωστή. Είναι γνωστή, επίσης, η έλλειψη μέτρων ασφάλειας για τους εργαζόμενους που έχει οδηγήσει σε πλήθος σοβαρών εργατικών ατυχημάτων. Το συμβάν με το ραδιενεργό φορτίο αναδεικνύει ότι κατά τους χειρισμούς του φορτίου που προηγήθηκαν κατά τη φόρτωση και κατά τη μεταφορά δεν υπήρξε κανένα μέτρο προφύλαξης. Αναδεικνύει επίσης, ότι δεν τηρούνται διαδικασίες ελέγχου κατά την παραγωγική διαδικασία και πιθανά οι εργαζόμενοι και το κοινό έχουν εκτεθεί και στο παρελθόν σε ραδιενέργεια. Ο κίνδυνος, επίσης, να έχουν μολυνθεί τελικά προϊόντα της εταιρείας είναι υπαρκτός. Ταυτόχρονα, παραμένει άγνωστο το πού βρίσκεται το πλοίο και το μολυσμένο φορτίο.
Η ύποπτη σιωπή που επιδεικνύουν οι αρμόδιες αρχές για το εξαιρετικά σοβαρό αυτό περιστατικό αναδεικνύει τις ευθύνες της σημερινής και των προηγούμενων κυβερνήσεων. Αναδεικνύει γενικότερα το πρόβλημα της έλλειψης ελέγχων και διαδικασιών για την προστασία των εργαζόμενων και του πληθυσμού σε όλες τις σχετικές παραγωγικές διαδικασίες.
ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ οι κ.κ. Υπουργοί:
  • Γιατί δεν λήφθηκαν άμεσα μέτρα προκειμένου να γίνουν όλοι οι απαραίτητοι έλεγχοι αφενός για το ότι δεν κινδυνεύουν στην παρούσα φάση οι εργαζόμενοι και το κοινό και αφετέρου για την τήρηση διαδικασιών ασφαλούς εργασίας και προστασίας των εργαζομένων και του κοινού από πιθανή έκθεση στη ραδιενέργεια στο μέλλον;
  • Τι είδους έλεγχοι έχουν γίνει έως σήμερα από τις αρμόδιες αρχές για το θέμα στο εργοστάσιο της Χαλυβουργίας στο Βόλο και στο εργοστάσιο της Χαλυβουργίας στον Ασπρόπυργο; Τι έλεγχοι έχουν γίνει για το θέμα σε άλλα εργοστάσια αντίστοιχης δραστηριότητας στη χώρα μας;
  • Τι μέτρα θα λάβει η κυβέρνηση για να διασφαλιστεί η τήρηση των διαδικασιών αυτών, αλλά και γενικότερα τα μέτρα υγείας και ασφάλειας των εργαζομένων σε όλες τις σχετικές παραγωγικές διαδικασίες στη χώρα μας;
  • Τι μέτρα θα λάβει η κυβέρνηση για τον άμεσο έλεγχο της υγείας των εργαζομένων στις σχετικές παραγωγικές διαδικασίες; Ο έλεγχος και αν απαιτηθεί η θεραπεία, να πραγματοποιηθούν από δημόσια νοσοκομεία με οικονομική επιβάρυνση των εργοδοτών. Στο βαθμό που διαπιστωθεί ότι έχει υπάρξει σοβαρή βλάβη στην υγεία τους να δοθεί πρόωρη σύνταξη.
  • Τι μέτρα θα λάβει η κυβέρνηση για την προστασία του πληθυσμού από τέτοιου είδους κινδύνους;
  • Τι μέτρα θα λάβει η κυβέρνηση ώστε να αποδοθούν οι ευθύνες στους εργοδότες που εμπλέκονται για τη μη τήρηση των μέτρων υγείας και ασφάλειας στις σχετικές παραγωγικές διαδικασίες;
  • Τι μέτρα θα λάβει η κυβέρνηση για την άμεση δημοσιοποίηση των αποτελεσμάτων των ελέγχων;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου