Σελίδες

19 Ιουν 2012

Το νέο δίπολο


Η πορεία από τις εκλογές της 6ης Μάη μέχρι και τις προχτεσινές δεύτερες εκλογές ήταν μια πορεία γεμάτη εκβιαστικά διλήμματα, καλλιέργεια φόβου για το λαό, σπορά αυταπατών για εύκολες λύσεις, υποσχέσεις και ταξίματα για βόλεμα μετά τις εκλογές και βέβαια επεμβάσεων από το εξωτερικό. Αποκορύφωμα όλων αυτών, όσα έγιναν τις τελευταίες δύο - τρεις μέρες, λίγο δηλαδή πριν πάνε στην κάλπη οι ψηφοφόροι. Ολα τα παραπάνω συνέτειναν στο να στρωθεί ο δρόμος για τη διαμόρφωση του νέου δίπολου, ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ για την ώρα, (φαίνεται ότι αναμορφώνεται ήδη η σοσιαλδημοκρατία), σε συνθήκες βαθέματος της κρίσης και όσων αρνητικών συνεπάγεται αυτό για τον εργαζόμενο λαό. Κάτι που δείχνει και το εκλογικό αποτέλεσμα, που είναι αρνητικό για το λαό. Αλλωστε η πορεία διαμόρφωσης του νέου δίπολου φαίνεται ότι μπορεί να πάρει το σχήμα «κεντροδεξιά - κεντροαριστερά».
* * *
Ας δούμε πιο συγκεκριμένα:
1. Το ΚΚΕ αμέσως μετά την εκλογική αναμέτρηση έβαλε το ζήτημα: Ο πόλος της
κεντροδεξιάς εκβιάζει ωμά το λαό με διλήμματα μέσα ή έξω από την Ευρωπαϊκή Ενωση μέσα ή έξω από το ευρώ. Ο κεντροαριστερός πόλος έσπερνε αυταπάτες περί ευνοϊκών ανέμων στην Ευρώπη και πως τα προβλήματα μπορούν να λυθούν πανευρωπαϊκά. Οι δύο πλευρές του ίδιου νομίσματος προχώρησαν στην πόλωση (ΝΔ ή χάος, μνημόνιο ή ΣΥΡΙΖΑ κλπ.) επιχειρώντας να ενισχύσουν το σκηνικό του διπολισμού και να στρέψουν τους ψηφοφόρους στο «κλουβί» των δύο μονομάχων για την πρώτη θέση. Στην ουσία, ακριβώς αυτά τα ψευτοδιλήμματα, που σπρώχτηκαν στο έπακρο από τα αστικά Μέσα Ενημέρωσης -ελληνικά και ξένα- αλλά και άλλους μηχανισμούς, από το ΣΕΒ, όπως και από αστούς πολιτικούς κρατών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, είχαν στόχο να ρίξουν στάχτη στα μάτια του λαού και να εγκλωβίσουν στη λογική «μνημονιακή - αντιμνημονιακή ψήφος». Το ζήτημα της κρίσης του καπιταλισμού που βαθαίνει και που φέρνει νέα δεινά, με ή χωρίς μνημόνια, μέσα στη λυκοσυμμαχία της Ευρωπαϊκής Ενωσης το σκέπασαν σκόπιμα.
2. Σε αυτήν την κατεύθυνση είναι χαρακτηριστικές οι προκλητικές παρεμβάσεις των γερμανικών «Financial Times» που καλούσαν είτε ωμά για ψήφο στη ΝΔ και όχι στην εκλογή ΣΥΡΙΖΑ. Αυτή η παρέμβαση ενίσχυε το δίπολο. Γιατί άραγε τέτοια παρέμβαση από το εξωτερικό; Ποιον άραγε ήθελαν να ενισχύσουν, άσχετα με το τι έλεγαν επίσημα στα άρθρα τους; Αυτή η παρέμβαση ενίσχυε το δίπολο. Την ίδια ώρα η οργανωμένη προπαγάνδα ότι η πολιτική της Μέρκελ οξύνει την κρίση, ενώ αυτή του Ολάντ και του Ομπάμα την αντιμετωπίζει και μάλιστα και οι δύο έκαναν παρεμβάσεις ενάντια στην πολιτική Μέρκελ (ο ΣΥΡΙΖΑ το χρησιμοποίησε κατά κόρον), έδειξε ότι οι ενδο-ιμπεριαλιστικοί ανταγωνισμοί εκφράστηκαν και στο ενδιαφέρον των έξωθεν συμμάχων των αστών για τη σωτηρία τάχα της χώρας, ουσιαστικά για να επιβληθεί άλλο μείγμα διαχείρισης. Ας το σκεφτεί ο λαός και αυτό, γιατί έρχονται δύσκολες μέρες για τις εργατικές λαϊκές οικογένειες και δεν πρέπει να υπάρξει καμία επανάπαυση.
3. Η ενίσχυση του διπολισμού πέρασε από την επιχείρηση αποδυνάμωσης του ΚΚΕ και κατά συνέπεια του εργατικού λαϊκού κινήματος. Η αθλιότητα που έστησαν μηχανισμοί μία μέρα πριν τις εκλογές με τον πλαστό λογαριασμό του ΚΚΕ στο «Twitter», όπου φερόταν το ΚΚΕ να καλεί τους ψηφοφόρους του να ψηφίσουν ΣΥΡΙΖΑ, είναι δείγμα τού πόσο αδίστακτοι είναι. Και δεν είναι μόνο αυτό. Από την επομένη των εκλογών οι οπαδοί, οι φίλοι, οι ψηφοφόροι, ακόμα και μέλη του ΚΚΕ δέχονταν κρούσεις από στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που τους έταζαν θέσεις δουλειάς αν πάρουν την κυβέρνηση. Οι καταγγελίες είχαν δημοσιοποιηθεί μέσω του ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ όλο το προηγούμενο διάστημα, κάτι που δείχνει επίσης τι σκοπούς είχαν σε σχέση με το ΚΚΕ, παρά τις επίσημες διατυπώσεις περί επιθυμίας κυβερνητικής συνεργασίας. Ποιος άλλωστε μπορεί να ξεχάσει τα άθλια ραβασάκια που διακινούσαν στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ σε δημοσιογράφους δύο μέρες πριν τις εκλογές της 6ης Μάη περί διαφωνιών στο Πολιτικό Γραφείο της ΚΕ του ΚΚΕ για το θέμα «συνεργασία με το ΣΥΡΙΖΑ»;
***
Διανύουμε περίοδο βαθιάς καπιταλιστικής κρίσης στην Ελλάδα και στην Ευρώπη. Πράγμα που σημαίνει ότι τα βάσανα του λαού θα οξυνθούν επικίνδυνα το επόμενο διάστημα. Και τώρα, μετά τις εκλογές, το ΚΚΕ με τη δράση του θα παλέψει να μη σβήσει η ελπίδα, να αποκτήσει δύναμη ο λαός σε όλα τα αντιλαϊκά μέτρα. Επιβάλλεται πιο ορμητικά οι εργαζόμενοι, οι φτωχοί αγρότες, οι νέοι, οι αυτοαπασχολούμενοι να οργανωθούν και να οργανώσουν την πάλη. Το ΚΚΕ θα αντιπαλέψει μαζί με το λαό και τη νεολαία το κύμα της απογοήτευσης από τη συνέχιση της αντιλαϊκής πολιτικής και θα παλέψει να αποτρέψει να κυριαρχήσει ο φόβος και η απογοήτευση, να μην καλλιεργηθεί το έδαφος της μεγαλύτερης συντηρητικοποίησης, της στροφής προς την αντίδραση.

1 σχόλιο:

  1. Ανώνυμος20/6/12, 7:14 μ.μ.

    ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΛΗΚΤΙΚΉ ΤΗΣ ΟΜΙΛΙΑ ΚΑΙ ΠΡΟΣ ΤΟ ΤΕΛΟΣ Η ΠΑΠΑΡΗΓΑ ΕΙΠΕ ΟΤΙ ΩΣ ΚΟΜΜΑ ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΣΥΜΜΑΧΙΕΣ ΜΕ ΚΟΜΜΑΤΑ ΜΕ ΤΑ ΟΠΟΙΑ ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ ΚΟΙΝΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΘΕΣΗ ΑΛΛΑ Ο ΛΑΟΣ ΣΕ....ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΕΠΙΠΕΔΟ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ....ΣΥΜΜΑΧΙΕΣ ΝΕ ΤΗ ΝΕΟΛΑΙΑ, ΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ, ΤΙΣ ΓΥΝΑΙΚΕΣ.... ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΥ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗΣ... ΤΟ ΝΑ ΙΣΧΥΡΙΣΘΕΙ ΟΤΙ ΕΝΝΟΟΥΣΕ ΤΗΝ ΚΝΕ Η ΤΗΝ ΟΓΕ Η ΤΑ ΕΡΓΑΤΙΚΑ ΜΑΣ ΣΩΜΑΤΙΑ ΔΕΝ ΤΗΝ ....ΠΑΙΡΝΕΙ ΔΙΟΤΙ ΑΥΤΟΙ ΕΙΝΑΙ ΣΥΝΟΔΟΙΠΟΡΟΙ ΜΑΣ ΟΧΙ ΣΥΜΜΑΧΟΙ. ΕΤΣΙ ΛΟΙΠΟΝ ΠΟΛΛΟΙ ΚΑΤΑΛΑΒΑΝ ΟΤΙ ΩΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ ΟΝΤΟΤΗΤΕΣ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΟΠΟΙΑ ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΘΕΩΡΟΥΜΕ ΑΝΑΓΚΑΙΑ ΣΤΗΝ ΚΑΘΕ ΠΕΡΙΣΤΑΣΗ ΚΑΙ ΕΝ ΠΡΟΚΕΙΜΕΝΩ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΠΑΡΑΦΡΑΖΟΝΤΑΣ Η ΚΥΡΙΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ ΤΟΝ ΟΡΟ ΤΟΥ ΚΑΤΑΣΤΑΤΙΚΟΥ ΠΟΥ ΜΙΛΕΙ ΓΙΑ ΣΥΜΜΑΧΙΕΣ ΤΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ ΜΕ ΓΝΩΜΑΤΑ ΤΟ ΣΥΜΦΕΡΟΝ ΤΟΥ ΚΑΙ ΘΕΤΟΝΤΑΣ ΤΟ ΛΑΙΚΟ ΚΙΝΗΜΑ ΣΕ ΑΝΤΙΔΙΑΣΤΟΛΗ ΜΕ ΤΗΝ ΗΓΕΣΙΑ ΤΟΥ Η ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΖΟΝΤΑΣ ΤΟ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΣΑΝ ΕΝΑ ΑΥΤΟΝΟΜΟ ΑΚΕΦΑΛΟ ΜΠΟΥΛΟΥΚΙ..... ΕΓΩ ΣΤΑ 59 ΜΟΥ ΜΕ 3 ΕΙΔΏΝ ΣΠΟΥΔΕΣ ΚΑΙ ΠΟΛΛΑ ΧΡΟΝΙΑ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ ΑΥΤΟ ΚΑΤΑΛΑΒΑ ΟΠΩΣ ΚΑΙ ΟΤΙ ΠΕΤΑΝΕ ΤΑ ΔΙΑΜΑΝΤΙΑ ΣΤΟΝ ΚΑΛΑΘΟ ΤΩΝ ΑΧΡΗΣΤΩΝ ΠΡΑΓΜΑ ΠΟΥ ΠΛΗΡΩΝΕΙ ΟΛΟΣ Ο ΧΕΙΜΑΖΟΜΕΝΟΣ ΛΑΟΣ. ΚΑΙ ΠΑΣΙΦΑΝΩΣ ΑΝΤΥΠΩΣΙΑΣΜΕΝΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΣΥΝΤΡΟΦΟ ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟ ΘΕΩΡΩ ΟΤΙ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΟΜΟΙΟΣ ΤΟΥ ΣΤΙΣ ΓΝΩΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΡΗΤΟΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΛΛΗΛΗ ΗΛΙΚΙΑ ΜΕΣΑ ΣΤΟ ΚΟΜΜΑ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΣΤΑ ΑΛΛΑ ΚΟΜΜΑΤΑ . ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΑΥΤΗ ΤΗ ΦΟΡΑ ΝΑ ΔΟΥΜΕ ΠΩΣ ΑΡΜΕΝΙΖΟΥΜΕ ΚΑΙ ΜΕ ΤΙ ΚΑΠΕΤΑΝΙΟ..... ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ. ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΜΟΥ ΕΙΝΑΙ ΑΘΗΝΑ ΨΑΡΑΔΑΚΗ

    ΑπάντησηΔιαγραφή