Σελίδες

23 Μαΐ 2012

Απαντούν στους «αριστερούς» υπονομευτές των αγώνων τα ναυτεργατικά σωματεία


Ανακοίνωση με αφορμή προκλητικές δηλώσεις στελεχών της ΔΗΜΑΡ και του ΣΥΡΙΖΑ υπέρ των εφοπλιστών
«Οι δηλώσεις του Μ. Ματσαγκάνη (υποψήφιου βουλευτή της ΔΗΜΑΡ) και του Ευκ. Τσακαλώτου (βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ) στο Ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ για τις αμοιβές των μαγείρων του Εμπορικού Ναυτικού (3.500 ευρώ αποδοχές μάγειρα έναντι 2.100 ενός ερευνητή σε πανεπιστήμιο) δεν προσβάλλουν μόνο τις γενικές υπηρεσίες αλλά το σύνολο των Ελλήνων ναυτεργατών, των εργαζομένων, ενοχοποιούν τους αγώνες του εργατικού κινήματος για την κάλυψη των σύγχρονων αναγκών τους». Αυτό επισημαίνεται σε ανακοίνωση που εξέδωσαν χτες τα ναυτεργατικά σωματεία Πανελλήνια Ενωση Μαγείρων (ΠΕΕΜΑΓΕΝ), ΠΕΜΕΝ και ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ, δίνοντας την κατάλληλη απάντηση στις πρόσφατες δηλώσεις των παραπάνω εκπροσώπων του ΣΥΡΙΖΑ και της ΔΗΜΑΡ που αφού ... σύγκριναν τους μισθούς μεταξύ ενός ερευνητή και ενός μάγειρα αποφάνθηκαν (σύμφωνα με τον Ευκ. Τσακαλώτο) ότι χρειάζεται «ένα καινούριο συνδικαλιστικό κίνημα, πρέπει να πιέσει και να έχει μισθούς αλληλεγγύης που να μην έχουν τόσο μεγάλες αποκλίσεις (...) Μέρος μιας αριστερής πολιτικής είναι να έχουμε μισθούς που να μπορούμε να τους δικαιολογήσουμε», αλλά και ότι «οι εφοπλιστές μας (...) δεν μπορείς να τους πεις κάτι όταν σου λένε, κοίταξε να δεις, εγώ δεν μπορώ να πληρώνω 3.500 ευρώ έναν μάγειρα που κάθεται τα τρία τέταρτα του χρόνου και το συνδικάτο του κάνει απεργία κάθε τρεις και λίγο. Δε γίνεται. Θα πάω σε μια χώρα που είναι φθηνότεροι οι μισθοί...»!
Τα ναυτεργατικά σωματεία επισημαίνουν ότι οι εκπρόσωποι των ΣΥΡΙΖΑ και ΔΗΜΑΡ «στρώνουν το δρόμο στον κοινωνικό αυτοματισμό και την πτώση της τιμής της εργατικής δύναμης». «Γνωρίζουν τις εκατόμβες νεκρών ναυτεργατών από ναυάγια, ατυχήματα, αναπηρίες, επαγγελματικές ασθένειες, τις συνθήκες διαβίωσης, στον αγώνα τους οι ναυτεργάτες, οι οικογένειές τους για την επιβίωση. Αλλά τις περιφρονούν. Ενώ εξομοιώνουν τη ναυτική εργασία με αυτή του χερσαίου χώρου. Συγκρίνουν εργασία 30 ημερών και 12 ωρών ημερησίως με εργασία 5ήμερου και 8ωρου. Ο βασικός μισθός του μάγειρα Α' στην ακτοπλοΐα είναι 1.412 ευρώ με τις Κυριακές. Δεν λένε ότι οι αμοιβές των ναυτικών προβλέπονται από ΣΣΕ που είναι προϊόν διαπραγματεύσεων με την εργοδοσία. Λένε ότι οι χαμηλοί μισθοί εξασφαλίζουν σταθερότητα στις εργασιακές σχέσεις. Προσπαθούν να πείσουν ότι η φτώχεια, η εξαθλίωση, η ανεργία είναι πληγές που έπεσαν από τον ουρανό και όχι προϊόντα των πολιτικών που ακολουθήθηκαν βάσει σχεδίου για τη χώρα μας, και απορρέουν από ευρωπαϊκές Συνθήκες (Μάαστριχτ) και Κανονισμούς (3577/92). Σιωπούν σκόπιμα μπροστά στο καρκίνωμα της ανεργίας. Υπονομεύουν τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, διευρύνουν τη "μαύρη" - ανασφάλιστη εργασία».
«Τσιμουδιά - τονίζουν τα σωματεία - για τους απλήρωτους ναυτεργάτες της ακτοπλοΐας. Ενδύονται αριστερούς μανδύες για να διασπάσουν την ενότητα των εργαζομένων και να κουρέψουν ό,τι προεξέχει πάνω από τις αμοιβές της επιβίωσης. Παράσιτα που συντάσσονται πίσω από καναλάρχες, βιομήχανους και εφοπλιστές για να γίνονται αρεστοί στη νέα τάξη πραγμάτων, αποδομώντας κάθε έννοια εργατικού δικαίου. Οι εργαζόμενοι έχουν κρίση, επιλέγουν τους εκπροσώπους τους, γνωρίζουν και παρακολουθούν αυτούς που υπονομεύουν τη δουλειά τους και κατ' επέκταση τη ζωή τους, και απαντούν κατά περίπτωση σε Τσακαλώτους και Ματσαγκάνηδες».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου