Πάμε οριστικά σε νέες εκλογές. Είχε διαφανεί από την περίοδο της διαδικασίας των εντολών για το σχηματισμό κυβέρνησης, όπως φάνηκε και η προσπάθεια αναδιαμόρφωσης του αστικού πολιτικού σκηνικού από την ίδια διαδικασία. Το δίλημμα «δεξιά ή αριστερά» ή «μνημόνιο - αντιμνημόνιο», ενισχύθηκε από την τακτική του ΣΥΡΙΖΑ με τη συνδρομή και των ΠΑΣΟΚ-ΝΔ. Δίλημμα που συσκοτίζει τις πραγματικές αντιθέσεις και τα αντίθετα ταξικά συμφέροντα, σε Ελλάδα και ΕΕ, ανάμεσα στους εργαζόμενους και τους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους.
***
Ο ΣΥΡΙΖΑ προεκλογικά έλεγε ότι ζητά ψήφο για κυβέρνηση της «αριστεράς». Και το έλεγε γνωρίζοντας ότι με το ΚΚΕ δεν μπορεί να συνεργαστεί, υπάρχουν διαφορετικές, αντίθετες στρατηγικές. Δεν συνατιώνται πουθενά η στρατηγική του ΚΚΕ για αποδέσμευση από την ΕΕ, η μονομερής διαγραφή του χρέους με εργατική λαϊκή εξουσία, η ψήφος που ενισχύει αυτή την προοπτική της πάλης για τα παραπάνω και για οικονομία χωρίς καπιταλιστές, στα χέρια του λαού, με την στρατηγική της υπεράσπισης της ΕΕ και της Ευρωζώνης, της αναγνώρισης έστω και μέρους του κρατικού χρέους που αναπαράγει τα μνημόνια και θα πληρώσει ο λαός, με την ενίσχυση της υγιούς επιχειρηματικότητας, δηλαδή των μεγαλοεπιχειρηματιών.
Ελεγε επίσης, όπως έλεγε και την περίοδο των εντολών, ότι δεν θα συνεργασθεί με την ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, γιατί έχει απονομιμοποιηθεί η πολιτική τους. Τότε γιατί συναντήθηκε μαζί τους; Αφού ο ίδιος δεν ήθελε συνεργασία. Οταν πήρε ο ΣΥΡΙΖΑ την εντολή έκανε πρόταση συνεργασίας και σε ΠΑΣΟΚ και σε ΝΔ και σ' άλλα κόμματα, σε όλα δηλαδή εκτός από τη «Χρυσή Αυγή». Υστερα από κάθε συνάντηση, ιδιαίτερα με την ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, τόνιζε ότι δεν μπορεί να συνεργασθεί μαζί τους, ή να πάρει ψήφο στήριξης ή ανοχής, γιατί θέλει κυβέρνηση της αριστεράς. Αλλά για κυβέρνηση της «αριστεράς» δεν του έβγαινε ο συσχετισμός. Εάν όπως έλεγε μετά τις συναντήσεις, ΠΑΣΟΚ και ΝΔ ήθελαν μια κυβέρνηση σαν τη δική τους συγκυβέρνηση, του «μνημονίου» όπως ξανάλεγε, τότε γιατί τους συνάντησε να διερευνήσει τη δυνατότητα σχηματισμού κυβέρνησης; Για να τους αποκαλύψει; Μα όλα ήταν ανοιχτά μπροστά στο λαό. Αν λοιπόν αυτή η τακτική δεν είναι τυχοδιωκτισμός και κοροϊδία του λαού τότε τι είναι; Γιατί να τον εμπιστευτεί ο λαός μετά απ' όλ' αυτά;
***
Αν πράγματι ήταν συνεπής απέναντι στο λαό θα έπρεπε από την αρχή να πει ανοιχτά και τίμια ότι δεν υπάρχει δυνατότητα κυβέρνησης της αριστεράς και πάμε για εκλογές, να μου δώσει ο λαός την πρώτη θέση και αυτοδυναμία και να κάνω κυβέρνηση της αριστεράς ή μόνος μου, ή και σε συνεργασία με άλλο αριστερό κόμμα. Εκτός αν ο ΣΥΡΙΖΑ επιθυμεί μια κεντροδεξιά κυβέρνηση για να βολευτεί στον εύκολο ρόλο μιας αστικής αξιωματικής αντιπολίτευσης.
ΝΔ - ΠΑΣΟΚ έπαθαν συντριβή από την τεράστια φθορά στις λαϊκές συνειδήσεις. Ηθελαν σχηματισμό κυβέρνησης, δεν ήθελαν εκλογές, όχι μόνο ή κυρίως γιατί ενδιαφέρονται για την ανασυγκρότησή τους. Θέλουν να διασφαλίσουν ότι στην Ελλάδα θα συνεχισθεί η πολιτική του «ευρωμονόδρομου», η πολιτική που ρίχνει τα βάρη στο λαό και στρώνει το έδαφος για την ανάκαμψη της κερδοφορίας του κεφαλαίου. Κάτω από την καταδίκη της πολιτικής τους, έκαναν και ελιγμό ζητώντας επαναδιαπραγμάτευση του μνημονίου, μια ανώδυνη διαδικασία στην ρηχή γραμμή «μνημονιακές και αντιμνημονιακές» δυνάμεις. Μιλούν για αναδιαπραγμάτευση σε μια περίοδο που έχει εκφραστεί αυτή η ανάγκη από κράτη - μέλη της ΕΕ, όχι για να εφαρμόσουν φιλολαϊκή πολιτική, αλλά γιατί ψάχνουν για μια καλύτερη διαχείριση που θα εξασφαλίσει να προχωρήσει η ανάκαμψη, πάντα όμως με λιτότητα. Δεν είναι καθόλου τυχαία η ανακοίνωση του ΣΕΒ ότι μια κυβέρνηση συνεργασίας και με τον αντιμνημονιακό ΣΥΡΙΖΑ, βοηθά την αναδιαπραγμάτευση που την θέλουν σήμερα οι κυβερνήσεις και οι επιχειρηματικοί όμιλοι των κρατών - μελών που είναι σε κρίση.
***
Η αναμόρφωση του αστικού πολιτικού συστήματος εξυπηρετεί την προσπάθεια αναχαίτισης της τάσης ριζοσπαστικοποίησης, απεγκλωβισμού από την αστική ιδεολογική και πολιτική επιρροή. Η δυνατότητα για αναμόρφωση πατάει στο γεγονός ότι δεν μειώθηκαν συνολικά οι δυνάμεις του «ευρωμονόδρομου», της εξυπηρέτησης των συμφερόντων του κεφαλαίου, του καπιταλιστικού συστήματος. Το σύνθημα κυβέρνηση ΝΔ ή κεντροδεξιάς ή και ΝΔ - ΠΑΣΟΚ μαζί από τη μια, (χθες ο Αντ. Σαμαράς μίλησε για δυνατό ευρωπαϊκό μπλοκ, ενώ ο Ευ.Βενιζέλος δεν είπε κουβέντα κατά της ΝΔ), και ΣΥΡΙΖΑ με κάποιες συνεργασίες από την άλλη, θα είναι τώρα το νέο παραπλανητικό δίλημμα μπροστά στο λαό που έχει ανάγκη από μια πολιτική ρήξης και σύγκρουσης και όχι αναδιαπραγμάτευσης.
Γι' αυτό λέμε: Τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ τους ξέρετε, δεν αλλάζουν. Αλλά μην εμπιστεύεστε και τον ΣΥΡΙΖΑ. Παραπλανά με τις δήθεν εύκολες λύσεις. Θέλει να είναι και με την ΕΕ και με το λαό. Από την κατάργηση του μνημονίου και της δανειακής προεκλογικά, έφτασε στο δεν κάνουμε μονομερείς ενέργειες. Μιλά για επαναδιαπραγμάτευση της στρατηγικής της ΕΕ αλλά κυβερνήσεις του κεφαλαίου τη συναπαρτίζουν και όχι οι λαοί. Αρα δε γίνεται φιλολαϊκή. Τώρα στην προεκλογική περίοδο θα ξαναβγεί στα ηχηρά «αντιμνημονιακά συνθήματα, για να τα ξεχάσει αν γίνει κυβέρνηση. Γι' αυτό λέμε: Αλλάξτε την ψήφο σας. Οι εργαζόμενοι, τα φτωχά λαϊκά στρώματα καταλαβαίνουν τι σημαίνει για την επόμενη μέρα ισχυρό ΚΚΕ.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου