Σελίδες

4 Απρ 2012

Η πρόταση του ΚΚΕ είναι ρεαλιστική γιατί εξαρτάται από το λαό να την υλοποιήσει


Αποσπάσματα από την ομιλία της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ σε χτεσινή συγκέντρωση στο ΤΕΙ Αθήνας

Σε μαζική συγκέντρωση σπουδαστών του ΤΕΙ Αθήνας μίλησε χτες η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ. Μεταξύ άλλων σημείωσε στην ομιλία της:
«Πάρτε το χώρο τον δικό σας, των ΤΕΙ, με τα χρόνια προβλήματα, που δεν είναι μόνο οικονομικά, είναι και ζητήματα περιεχομένου εκπαίδευσης και, κυρίως, τι γίνεται μετά που θα πάρετε το πτυχίο. Είναι προβλήματα που έχουν σχέση με την άναρχη καπιταλιστική ανάπτυξη. Αυτή η αναρχία εκφράζεται και στα ΤΕΙ, στις πανεπιστημιακές σχολές. Σε αυτό το χώρο, όμως, δεν υπάρχει περίπτωση να γίνει μία παραχώρηση.
Μπήκατε τώρα, με το λεγόμενο PSI, στην ανταλλαγή ομολόγων στη μελετημένη - ελεγχόμενη πτώχευση, στο 50-50%, μπήκαν και τα αποθεματικά - όποια αποθεματικά είχαν τα ΤΕΙ, τα ελάχιστα σε σχέση με τις ανάγκες - μπήκαν στο "κούρεμα" και πέρα από τη μείωση κονδυλίων, για τις λειτουργικές ανάγκες των ΤΕΙ, για τη μισθοδοσία, για τη σίτιση, έρχεται και το "κούρεμα", 50-50%.
Να αξιοποιήσει ο λαός την πείρα του
Καλούμε το λαό, που εκατοντάδες χιλιάδες έχουν αποκτήσει νέα πείρα. 
Εμείς βλέπουμε τάσεις ριζοσπαστικοποίησης, χωρίς ακόμα αυτές να είναι σταθερές, σταθεροποιημένες όλες σε όλους, άλλες είναι σταθεροποιημένες, άλλες όχι, που κινδυνεύουν, κάτω από τρομοκρατικά διλήμματα ή αυταπάτες μπροστά στην κάλπη και κάτω από το να υπάρχει ένα πρακτικό αποτέλεσμα, να αναδιπλωθούν. 

Και, ξέρετε, η αναδίπλωση στην κάλπη δημιουργεί και ένα είδος συνενοχής.
Κατάμεστο το αμφιθέατρο όπου έγινε χτες η συγκέντρωση
Ποια είναι η θέση η δική μας: Εμείς δίνουμε την εκλογική μάχη, καταρχήν όχι με ένα ειδικό εκλογικό πρόγραμμα, όπως κάνουν τα άλλα κόμματα, όπου τα επιτελεία τους ετοιμάζουν το πρόγραμμα για να δώσουν συνέντευξη και να δείξουν τις θέσεις τους. Εμείς αναρωτιόμαστε: Τα εκλογικά προγράμματα, τα προγράμματα που αφορούν τη δουλειά, την καθημερινότητα του λαού και την προοπτική του, είναι δυνατό να φτιάχνονται σε ένα μήνα;
Εμείς κατεβαίνουνε με αυτές τις θέσεις που λέμε επί 365 μέρες το χρόνο. Δηλαδή, γιατί θα έχουμε ειδικό εκλογικό πρόγραμμα; Εδώ κρίνεται ότι την άλλη μέρα από τις εκλογές, τον Ιούνη, θα περάσουν πολύ χειρότερα μέτρα, τα έχουν αναγγείλει, δεν είμαστε εμείς τα μαύρα κοράκια που σπέρνουμε ειδήσεις. Εχουν πει, άλλοι λένε 11,5, άλλοι λένε 14,5 δισ. ευρώ, που θα αφαιρεθούν από τις τσέπες των εργαζομένων, του λαού. Και θα τα αφαιρέσουν, είπαν, από ασφαλιστικά ταμεία, μισθούς κ.λπ. Ψάχνουν να βρουν νέα έσοδα με νέους φόρους, με αλλαγή του φορολογικού συστήματος.
Τσακώνονται μεταξύ τους ποιος θα είναι πρώτος στις εκλογές. Εχουν συμφωνήσει για κυβέρνηση συνεργασίας. Του Σαμαρά θα του άρεσε να είναι η ΝΔ αυτοδύναμη. Δεν ξέρω αν του πολυαρέσει, γιατί θα πάρει μόνος του το κόστος. Θέλει να καθορίσει, αν θέλετε, ότι τα "κλειδιά" στην κυβέρνηση θα είναι στελέχη της ΝΔ. Το ΠΑΣΟΚ κάνει μια απέλπιδα προσπάθεια να έχει τα "κλειδιά". Η κυβέρνηση συνεργασίας έχει κανονιστεί. Από εκεί και πέρα, εμφανίζονται και άλλες εναλλακτικές προτάσεις. Εμφανίζονται, πόσο είναι "εναλλακτικές", να το συζητήσουμε.
Η διαχείριση δε φέρνει λύση
Ολοι λένε ότι το ΚΚΕ έχει μια άλλη πρόταση - βεβαίως έχουμε άλλη -, αλλά λένε ότι το ΚΚΕ δεν έχει άμεση πρόταση λύσης, γιατί δηλώνει ότι δε θα συνεργαστεί με κανένα κόμμα, εάν γίνει μια κυβέρνηση όπου δε μετέχουν ΝΔ - ΠΑΣΟΚ, αλλά μπορεί να μετέχουν όλοι οι άλλοι. Αλλοι λένε δε θα μετάσχει το ΚΚΕ σε μια κυβέρνηση που θα είναι το "νέο ΠΑΣΟΚ" - τώρα, νέο ΠΑΣΟΚ δεν υπάρχει... - , με άλλες δυνάμεις. Απ' τη στιγμή, λένε, που το ΚΚΕ δε μετέχει στην κυβέρνηση, δεν προσφέρει λύσεις.
Εμείς καταλαβαίνουμε τον απλό άνθρωπο που δεν έχει μεγάλη κοινωνική και πολιτική εμπειρία, να θεωρεί ότι μια άλλη κυβέρνηση, εκτός ΠΑΣΟΚ - ΝΔ, μπορεί να φέρει λύσεις. Του λέμε το εξής: Η διαφωνία μας με μια τέτοια κυβέρνηση δεν είναι ότι θα φέρει λίγα θετικά, ενώ εμείς θέλουμε πολλά θετικά. Η διαφωνία με μια τέτοια κυβέρνηση δεν είναι ότι θα φέρει μια μερική ανατροπή, ενώ εμείς θέλουμε καθέτως και οριζοντίως ριζική. Δεν είναι αυτή η διαφορά. Η διαφορά είναι ότι αυτή η κυβέρνηση θα συνεχίσει το έργο των προηγούμενων και μάλιστα θα είναι ένα διάλειμμα και θα δώσει τη δυνατότητα πάνω στην απογοήτευση του λαού, που θα συναντήσει, να επιστρέψουν οι παλιοί πίσω, κάτι που έχει γίνει επανειλημμένα.
Πάρτε την Ιταλία: Κεντροαριστερά με τους κομμουνιστές στην κυβέρνηση, δύο φορές επέστρεψε ο Μπερλουσκόνι. Μάλιστα, ο Μπερλουσκόνι που θεωρείται προσωπικότητα μη ελκυστική για τους προοδευτικούς ανθρώπους. Στη Γαλλία, ο Σαρκοζί, ύστερα από μια κεντροαριστερή κυβέρνηση που συμμετείχε και το ΚΚ Γαλλίας, Οικολόγοι κ.ά. Για να μην πάμε τώρα σε παλιότερη πείρα, στην Πορτογαλία με την επανάσταση των γαριφάλων, στη Χιλή του ήρωα, πραγματικά, και ρομαντικού Αλιέντε ή τις προσπάθειες που γίνονται στη Βενεζουέλα και στέκεται ο Τσάβες μετά βίας ως Πρόεδρος, ενώ από κάτω η κυβέρνησή του δουλεύει σε αντίθεση με τον Τσάβες.
Χρειάζεται σύγκρουση και ρήξη
Και γιατί, δηλαδή, δεν είναι ρεαλιστική η πρόταση του ΚΚΕ; Είναι ρεαλιστική με την εξής έννοια: Εχει συνοχή - δε λέω συνέπεια, και συνέπεια έχει, αλλά κυρίως έχει συνοχή -, δεν αντιφάσκει με την πραγματικότητα. Αυτό που της λείπει είναι να την ασπαστεί και να παλέψει για να υλοποιηθεί η λαϊκή πλειοψηφία. Αλλά εδώ είναι ζήτημα συσχετισμού δύναμης. Δεν είναι μία πρόταση η οποία προβάλλει ή βρίσκει πράγματα τα οποία δεν εξαρτώνται από το λαό να τα πετύχει, και εξαρτώνται από τις διαπραγματεύσεις στην ΕΕ, που ξέρουμε πώς είναι.
Εμείς λέμε ότι για το λαό είναι ευτύχημα ότι υπάρχει Κομμουνιστικό Κόμμα στην Ελλάδα, που δε δέχεται να μπει σε μία κυβέρνηση, η οποία στα σίγουρα, όχι μετά από ένα διάστημα, αλλά την άλλη μέρα, θα προδώσει το λαό. Μετέχοντας σε μια κυβέρνηση δεν μπορείς να παίζεις σε δύο ταμπλό, να είσαι στην κυβέρνηση και από την άλλη να καλείς τον κόσμο σε απεργίες και κινητοποιήσεις. Να φέρνεις τροπολογίες στη Βουλή κόντρα στους νόμους που ψήφισε η κυβέρνηση. Είσαι κυβέρνηση, δεν είσαι αντιπολίτευση.
Επομένως, με τα σημερινά δεδομένα, με το σημερινό συσχετισμό δυνάμεων, με όλη την κατάσταση που υπάρχει, το πρακτικό και το κύριο είναι από την κάλπη να βγει ισχυρός ο λαός και αυτό συνδέεται και με το ισχυρό εκλογικά ΚΚΕ. Αυτό είναι πολύ πιο ρεαλιστικό. Ναι, είναι πρακτική λύση.
Αν μπορούσε να βγει η εργατική - λαϊκή εξουσία, αν μπορούσες να διώξεις τους καπιταλιστές από την Ελλάδα στις 7 Μάη, αν μπορούσες να κοινωνικοποιήσεις, όπως λέμε εμείς, τον πλούτο της χώρας, να αποδεσμευτείς από την ΕΕ, να γλιτώσεις από το χρέος και να δρομολογήσεις μια ανάπτυξη στην Ελλάδα με βάση τις δυνατότητές της να αναπτυχθεί και όχι όπου θέλει το κεφάλαιο να αναπτυχθεί, τότε θα μπορούσες να πεις συνδέω τη μάχη των εκλογών με πρόταση εξουσίας.
Εμείς έχουμε πρόταση εξουσίας και η μάχη των εκλογών μπορεί να βοηθήσει να δυναμώσει το κίνημα. Μέσα από την πείρα του να δεχτεί αυτή την πρόταση εξουσίας και μέσα από διαδοχικές αναμετρήσεις στην πορεία να πετύχεις και αυτό το πράγμα.
Αλλά εμείς λέμε καθαρά: Αν ο λαός δε συνειδητοποιήσει ότι βρίσκεται στα χέρια του η εξέλιξη και δεν ξεφύγει από τη λογική "να έχω μια κυβέρνηση" ή "σημασία έχει να έχω μια κυβέρνηση που να είναι το μικρότερο κακό σε σχέση με άλλη", αν δε φύγει από αυτή τη λογική και δεν αναπτύξει τη δική του αυτενέργεια και πρωτοβουλία, με τις παλιές και νέες μορφές οργάνωσης, από τα κάτω προς τα πάνω, αν δεν επιδιώξει τη λογική της σύγκρουσης και ρήξης, θα έρθουν πολύ χειρότερα πράγματα, πολύ χειρότερες εξελίξεις.
Κίνδυνος πολεμικής σύρραξης
Και επισημαίνουμε ότι μέσα στις εξελίξεις πρέπει να πάρουμε υπόψη και τους κινδύνους πολεμικής σύγκρουσης στην περιοχή, με επίκεντρο τους αγωγούς φυσικού αερίου και πετρελαίου. Και είμαστε μπλεγμένοι σε αυτή τη διαπάλη. Μιας πολεμικής σύγκρουσης που δε θα είναι όπως την έχουμε γνωρίσει, δηλαδή Ελληνες στρατιώτες κ.λπ. να βοηθάνε όπως γίνεται μέχρι τώρα - και αυτό είναι αίσχος - σε ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και πολέμους, αλλά να δεχθούμε συνέπειες και στα ίδια τα εδάφη μας.
Μην ξεχνάτε ότι δύο παγκόσμιοι πόλεμοι είχαν σχέση με την κρίση. Και σήμερα η κρίση είναι πιο βαθιά και οι ανταγωνιστές είναι περισσότεροι, περισσότερα κέντρα, περισσότερες χώρες. Και αν ο καπιταλισμός δεν καταφέρει, και δεν καταφέρνει, να δώσει διέξοδο στην κρίση, θα τη δώσει και με τα όπλα. Μπορεί να θεωρούμαστε ότι λέμε πράγματα υπερβολικά. Δεν είναι υπερβολή, άλλωστε είχαμε προβλέψει πολλά πράγματα. Μας έλεγαν υπερβολικούς, όμως επιβεβαιωθήκαμε. Και σήμερα οι κίνδυνοι είναι σημαντικοί με επίκεντρο τους αγωγούς πετρελαίου και φυσικού αερίου.
Ο δρόμος, άλλωστε, του πετρελαίου άνοιξε με αίμα, δεν άνοιξε ούτε με αποφάσεις του ΟΗΕ και του Συμβουλίου Ασφαλείας, ούτε με διπλωματικές κινήσεις. Ξεκινάει η διπλωματία και καταλήγει στη σύγκρουση. Και η Ελλάδα είναι μέσα σε αυτό το επίκεντρο. Αυτή είναι η θέση μας.
Στα σκουπίδια τα τρομοκρατικά διλήμματα
ΝΔ και ΠΑΣΟΚ είναι εξαιρετικά δοκιμασμένες λύσεις. Δεν άλλαξαν με τίποτα, θα γίνουν χειρότεροι. Δεύτερον, οι προτεινόμενες άλλες λύσεις είναι εξίσου δοκιμασμένες. Δηλαδή, η αντίσταση ή η διαπραγμάτευση με τα ίδια τα όπλα που έχει ο αντίπαλος. Αν πας μέσα στο πεδίο του αντιπάλου, διαπραγμάτευση δεν υπάρχει, είναι πρόταση - απάτη. Ο λαός πρέπει να σκεφτεί ότι η αναδιοργάνωση της κοινωνίας πρέπει να είναι ριζική και κατά συνέπεια, βεβαίως, βάση της πρέπει να είναι η οικονομία, όλο το εποικοδόμημα, μέσα στο οποίο βρίσκεται αναμφισβήτητα και εξαιρετικά μεγάλο ρόλο παίζει ο τομέας της Παιδείας.
Θέλει επαγρύπνηση. Ψιθυρίζουν για εκλογές στις 6 Μάη, αλλά έχουμε κάτι σημάδια που δείχνουν ότι μπορεί και να ζητήσουν μια μετάθεση για διαφόρους λόγους. Επαγρυπνούμε, εμείς θεωρούμε ότι ωρίμασε το πράγμα, οι εκλογές πρέπει να γίνουν. Αλλά ένα πράγμα που τους προβληματίζει είναι αν θα έχουν κυβέρνηση πλειοψηφίας ΠΑΣΟΚ - ΝΔ για να περάσει τα μέτρα τον Ιούνη ή μήπως να περάσουν τα μέτρα τον Ιούνη, να μην έχουν πρόβλημα με το πώς θα σχηματιστεί η κυβέρνηση και με εντολές και διαβουλεύσεις και να τις πάνε το Σεπτέμβρη.
Εχουν κολλήσει και μερικά πράγματα στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Μπορεί να δημιουργήσουν και κανένα συμβάν έτσι περίεργο και να τις πάνε το Σεπτέμβρη για να προλάβουν τον Ιούνη, να μην έχουν πρόβλημα με εντολές, προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης, μήπως κερδηθεί χρόνος. Οι εκλογές πρέπει να γίνουν τώρα, πριν από τον Ιούνη, και βεβαίως να πεταχτούν στα σκουπίδια τα τρομοκρατικά διλήμματα και οι πάσης φύσεως αυταπάτες».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου