Σελίδες

18 Απρ 2012

«Ανάπτυξη» για το κεφάλαιο - εξαθλίωση για το λαό


Στους μισθούς πείνας, τα τσακισμένα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα που νομοθετήθηκαν με τα μνημόνια, την εκποίηση των κρατικών υποδομών, την παροχή νέων κεφαλαίων στους μεγαλοεπιχειρηματίες για την επανεκκίνηση των «μεγάλων έργων» και την αρπαγή του φυσικού πλούτου της χώρας από τα μονοπώλια, στηρίζεται το πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ για την «ανάκαμψη» της ελληνικής καπιταλιστικής οικονομίας. Αυτόν ακριβώς τον εφιάλτη για το λαό και τον παράδεισο για την πλουτοκρατία στο όνομα της «ανάπτυξης», παρουσίασε σε πέντε προεκλογικές προτάσεις ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ στην επιστολή του προς τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο. Το «πακέτο αναπτυξιακών πρωτοβουλιών» της ΕΕ για την Ελλάδα, που αναμένεται να ανακοινώσει σήμερα ο πρόεδρος της Κομισιόν και το οποίο σπεύδει να δεσμευτεί ο Ευαγ. Βενιζέλος ότι θα εφαρμόσει το ΠΑΣΟΚ αμέσως μετά τις εκλογές, θα σηματοδοτήσει την ακόμα μεγαλύτερη εκμετάλλευση των εργαζομένων, το ξεζούμισμα των ανέργων και την παροχή πακτωλού δισεκατομμυρίων ευρώ στο μεγάλο κεφάλαιο.
Οι προτάσεις που παρουσίασε ο Ευ. Βενιζέλος είναι:
1) Αντιμετώπιση«της ανεργίας των νέων, με ενεργητικές πολιτικές και ιδίως με προγράμματα κατάρτισης». Πρόκειται ουσιαστικά για προγράμματα «απόκτησης εργασιακής εμπειρίας» και μερικής απασχόλησης με πενιχρούς μισθούς, ανύπαρκτα εργασιακά δικαιώματα και συγκεκριμένη ημερομηνία λήξης που έχουν
στόχο την ανακύκλωση της ανεργίας και την παροχή φτηνού εργατικού δυναμικούς στους επιχειρηματίες. Βάσει του μνημονίου, οι μισθοί για θέσεις μερικής απασχόλησης είναι περίπου 200 ευρώ!
2) «Ρευστότητα στις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, με πρόσβαση στο τραπεζικό σύστημα και κυρίως με μεγαλύτερη ενίσχυση του Ταμείου Εγγυήσεων για τις Μικρές και Μεσαίες Επιχειρήσεις». Οι μικρομεσαίοι και αυτοαπασχολούμενοι βάζουν το ένα λουκέτο μετά το άλλο εξαιτίας των χαρατσιών, της υπερχρέωσης στις τράπεζες και της επέλασης των μονοπωλίων. Οι προτάσεις του ΠΑΣΟΚ τους στέλνουν για ακόμα μια φορά στις «δαγκάνες» των τραπεζών και μάλιστα με τη θέσπιση πολύ αυστηρών κριτηρίων για τη χρηματοδότησή τους.
3) «Ξεμπλοκάρισμα των μεγάλων έργων, μέσα από μια καλύτερη λειτουργία των τραπεζών σε ευρωπαϊκό επίπεδο, αλλά και μέσα από ένα μηχανισμό κατανομής του χρηματοοικονομικού κινδύνου με τα κονδύλια που έχουμε από τα διαρθρωτικά ταμεία». Η χρηματοδότηση μεγάλων έργων, κυρίως στους τομείς των μεταφορών (ολοκλήρωση μεγάλων οδικών αξόνων) και της ενέργειας (πρόγραμμα «Ηλιος»), ιδιωτικές επενδύσεις στην ηλεκτρική ενέργεια κ.ά., έρχονται να προσφέρουν ζεστό χρήμα στους μεγάλους κατασκευαστικούς ομίλους, ώστε οι κεφαλαιοκράτες με μηδαμινό ρίσκο να εξασφαλίσουν τεράστια κέρδη. Οι όποιες θέσεις εργασίας θα δημιουργηθούν θα είναι ελάχιστες, προσωρινές και με μισθούς των 200, 400 και 500 ευρώ (βάσει του μνημονίου). Τα λαϊκά στρώματα μετά την ολοκλήρωση των μεγάλων έργων θα κληθούν να πληρώσουν πανάκριβα τις υπηρεσίες και τα προϊόντα που θα τους πουλούν οι επιχειρηματικοί όμιλοι (διόδια στους δρόμους, αύξηση των τιμολογίων του ρεύματος, του φυσικού αερίου κ.ά.).
4)«Μεγαλύτερη ευελιξία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, στο πλαίσιο πάντοτε της ευρωπαϊκής κοινοτικής έννομης τάξης (...) για να ξεμπλοκαριστούν προγράμματα επενδύσεων, προγράμματα ιδιωτικοποιήσεων, που δεν προχωρούν για λόγους νομικούς και γραφειοκρατικούς, επειδή η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξετάζει θέματα σχετικά με τις λεγόμενες "κρατικές ενισχύσεις"». Ουσιαστικά το ΠΑΣΟΚ καλεί την ΕΕ να συνδράμει την επόμενη κυβέρνηση στην επιτάχυνση του ξεπουλήματος της δημόσιας περιουσίας, ώστε να παραχωρηθούν στους μονοπωλιακούς ομίλους λιμάνια, αεροδρόμια, εγκαταστάσεις της ΔΕΗ, της ΔΕΠΑ, των ΕΛΠΕ, δημοσίων εκτάσεων και του φυσικού πλούτου της χώρας, κοιτάσματα φυσικού αερίου, πετρελαίου.
5) «Εμπροσθοβαρή εκταμίευση των πόρων του ΕΣΠΑ και των διαρθρωτικών ταμείων». Πρόκειται για τα περίπου 20 δισ. ευρώ που αναλογούν στην Ελλάδα μέχρι το 2013 από τα ευρωπαϊκά κονδύλια του ΕΣΠΑ (στη χρηματοδότηση των οποίων συμμετέχει και ο ελληνικός κρατικός προϋπολογισμός), τα οποία θα κατευθυνθούν μέχρι το τελευταίο ευρώ στους μεγάλους επιχειρηματίες είτε με απευθείας επιχορηγήσεις είτε με ανάθεση από το κράτος έργων που θα πληρωθούν διπλά και τριπλά από την τσέπη των λαϊκών στρωμάτων.
Η «ανάπτυξη» που ευαγγελίζεται το ΠΑΣΟΚ δεν αφορά τις λαϊκές ανάγκες, ούτε αποτελεί το «αντίβαρο»στα σκληρά αντεργατικά μέτρα των μνημονίων, όπως επιχειρεί να τα λανσάρει ο Ευαγ. Βενιζέλος. Αντίθετα, στηρίζονται στην παραπέρα μείωση της τιμής της εργατικής δύναμης και στην εξασφάλιση των προϋποθέσεων για να ξεκινήσει νέος κύκλος κερδοφορίας των πολυεθνικών στα συντρίμμια των λαϊκών κατακτήσεων. Εργαζόμενοι, αυτοαπασχολούμενοι και φτωχοί αγρότες δεν πρέπει να πέσουν στην παγίδα των προεκλογικών υποσχέσεων του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ για ανάπτυξη που θα φέρει τάχα ευημερία. Στο χέρι τους είναι να μαυρίσουν στις κάλπες τα κόμματα της πλουτοκρατίας και του ευρωμονόδρομου, υπερψηφίζοντας το ΚΚΕ, για να δυναμώσει η προοπτική του άλλου δρόμου ανάπτυξης, με κοινωνικοποίηση των μονοπωλίων για την κάλυψη των πραγματικών λαϊκών αναγκών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου