Σελίδες

9 Απρ 2012

Γνώριζαν για τα κυκλώματα που δρουν στο κέντρο της Αθήνας...


Ηξεραν και σιωπούσαν. 
Οι αστικές κυβερνήσεις όλα αυτά τα χρόνια είχαν πλήρη ενημέρωση για τα κυκλώματα που λειτουργούν σε βάρος και με τους μετανάστες. Πώς τους εκμεταλλεύονταν, πού τους στοίβαζαν, σε βάρος ποιων άλλων λαϊκών στρωμάτων, τι τζίρος δισ. στηνόταν γύρω τους. Το ανέχτηκαν και τώρα, προεκλογικά, κραυγάζουν (ανώδυνα για τα μονοπώλια) για κατασταλτικά μέτρα σε βάρος προσφύγων του ιμπεριαλισμού. Και το κάνουν σκόπιμα, γιατί τούς βολεύει προεκλογικά να στραφεί η κουβέντα στους μετανάστες και όχι στα σοβαρά οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα εργατικά λαϊκά νοικοκυριά.
Ναι, τα προβλήματα στο κέντρο της Αθήνας είναι υπαρκτά και οξυμένα. Κι αυτό γιατί στην πόλη χρόνια τώρα δρουν κυκλώματα (μία ακόμα απόδειξη σαπίλας του καπιταλισμού) κάνοντας τη ζωή των κατοίκων αφόρητη. Εκμετάλλευση μεταναστών από δουλεμπόρους, διακίνηση ναρκωτικών, πορνεία, αποτελούν τεράστιες μπίζνες στο πλαίσιο της καπιταλιστικής οικονομίας. Πίσω από το οργανωμένο έγκλημα βρίσκονται μεγάλες επιχειρήσεις. Και υπήρχαν στοιχεία γι' αυτό.
Ας δούμε συγκεκριμένα:
Μέσα Μάη 2011 (με αφορμή δολοφονία Ελληνα από μετανάστες) διοχετεύτηκαν στον αστικό Τύπο αποσπάσματα έκθεσης της ΕΥΠ, ατράνταχτη απόδειξη ότι
γνώριζαν π.χ. για τη μαφία του λεγόμενου «real estate». Λέει, λοιπόν, η έκθεση της ΕΥΠ: «Ελληνες και αλλοδαποί επιχειρηματίες, καθώς και μεσιτικές εταιρείες διαβλέπουν στο κέντρο της Αθήνας μια επενδυτική προοπτική. Προχωρούν, έτσι, στη λεγόμενη μεθοδευμένη απαξίωση με την γκετοποίηση ολόκληρων περιοχών και την αυξημένη παραβατικότητα, που προκαλεί φόβο και οδηγεί τους ημεδαπούς κατοίκους στο να εγκαταλείπουν τα σπίτια τους, εξετάζοντας την τωρινή κατάσταση με την υποβάθμιση συγκεκριμένων γεωγραφικών ζωνών, λόγω της συσσώρευσης μεγάλου αριθμού μεταναστών. Αποτέλεσμα είναι να πωλούνται σε ιδιαίτερα χαμηλές τιμές ή να ενοικιάζονται ως ξενώνες νεόφερτων αλλοδαπών, όπου διαμένουν υπό άθλιες υγειονομικές συνθήκες. Σε ομάδες 10 - 15 ατόμων έναντι ημερήσιου ποσού από 3 έως 10 ευρώ, δηλαδή με μηνιαίο ενοίκιο πολλαπλάσιο απ' ό,τι θα πλήρωνε μια μέση οικογένεια.
Η κερδοσκοπία αυτή είναι ανεξέλεγκτη στο κέντρο της Αθήνας, με θύματα τόσο αλλοδαπούς όσο και γηγενείς που εξαναγκάζονται να εγκαταλείπουν τις περιοχές αυτές πουλώντας τις κατοικίες τους σε χαμηλές τιμές (...) οι μοναδικοί αγοραστές να είναι πλέον είτε μεσιτικές εταιρείες είτε μεγαλοεπιχειρηματίες που διαθέτουν μετρητά. Σε κυβερνητικό επίπεδο θα πρέπει να προωθηθεί, σε συνεργασία με το τραπεζικό σύστημα, η παροχή κινήτρων για τη μετοίκηση ή παραμονή στις περιοχές που πλήττονται από την υποβάθμιση, ιδίως ημεδαπών και αλλοδαπών που διαθέτουν εισοδήματα για αξιοπρεπή διαβίωση, η παρουσία των οποίων θα συντελέσει στην ανάπτυξη και τη βελτίωση της εμπορικής δραστηριότητας. Στο πλαίσιο αυτό θα πρέπει να επανεξεταστεί και η υφιστάμενη νομοθεσία σε ό,τι αφορά το καθεστώς ενοικίασης και χρήσης κατοικίας, προκειμένου να επισημανθούν τρωτότητες και αναφυόμενα προβλήματα και να προβλεφθούν αυστηρές κυρώσεις, έως και δήμευση».
Οι υπηρεσίες τους είχαν και έχουν πλήρη εικόνα
Επομένως, γνώριζαν καιρό τώρα τις λεγόμενες «υγειονομικές βόμβες», τα μεσιτικά κυκλώματα, μεγαλοεπιχειρηματίες που είχαν ήδη αγοράσει μισοτιμής ακίνητα «φιλέτα» σε πλατεία Θεάτρου, Κεραμεικό, Βοτανικό, Γεράνι. Κυκλώματα που χτυπούν σήμερα καταστήματα στο κέντρο στο -10% της αντικειμενικής αξίας, εκμεταλλευόμενα την κρίση και τις απαράδεκτες συνθήκες διαβίωσης που δημιουργήθηκαν. Γνώριζαν, δέχονταν και ψευτοπροτάσεις από υπηρεσίες τους να πάρουν έστω ημίμετρα. Κι όμως, τίποτε δεν έκαναν για να ανακουφίσουν τα πλατιά λαϊκά στρώματα. Ενίοτε μόνο εξήγγειλαν αναπλάσεις περιοχών με κρατικό χρήμα, σε ζώνες όπου τοποθετήθηκαν έγκαιρα μεγαλοεπιχειρηματίες. Να τους τις φτιάξουν, να βγάλουν στο πολλαπλάσιο την αρχική επένδυσή τους.
Γνώριζαν από την ΕΥΠ και για τα «συνεταιράκια» του παρεμπορίου. Λέει χαρακτηριστικά η ίδια έκθεση που δημοσιοποιήθηκε εκείνη την περίοδο: «Μια σημαντική διάσταση του φαινομένου αποτελεί η μεθόδευση κοινοτήτων μεταναστών να διεισδύσουν με διάφορους τρόπους σε κεντρικές οικονομικές δραστηριότητες που συνδέονται με την εθνική μας οικονομία (...) Είναι πλέον διαπιστωμένη η δημιουργία επιχειρηματικών δραστηριοτήτων, οι οποίες υποστηρίζονται και από Ελληνες και που απευθύνονται μόνο σε αλλοδαπούς, νόμιμους ή μη μετανάστες (...) Οι συγκεκριμένοι οικονομικοί παράγοντες υποστηρίζουν και ευνοούν την γκετοποίηση περιοχών (...)».Ταυτόχρονα, χρόνια τώρα γνώριζαν από άλλη υπηρεσία τους, από επίσημη τοποθέτηση του ΣΔΟΕ, ότι δεν είναι εφικτός ο έλεγχος εισαγωγής των εμπορευμάτων του «παρεμπορίου», γιατί γίνεται σύμφωνα με τους κανονισμούς της ΕΕ. Αρα, το συγκεκριμένο πρόβλημα είναι αποτέλεσμα της γνωστής ελευθερίας κυκλοφορίας εμπορευμάτων, αποτέλεσμα του Μάαστριχτ που υποστηρίζουν τα κόμματα του ευρωμονόδρομου.
«Νόμιμη» και «παράνομη» καπιταλιστική οικονομία αλληλοσυμπληρώνονται
Απέκρυψαν κάτι που το ΚΚΕ έλεγε και λέει, το τόνισε επανειλημμένα με αφορμή και τις τοπικές εκλογές του 2010, ότι πίσω από κινέζικα μαγαζιά και αλλοδαπούς μικροπωλητές υπάρχουν κολοσσιαίες εισαγωγικές και μεταφορικές επιχειρήσεις Ελλήνων και αλλοδαπών επιχειρηματιών που θα μπορούσαν να ελεγχθούν αν υπήρχε πολιτική βούληση. Οτι η «νόμιμη» καπιταλιστική οικονομία και «παράνομη» αλληλοσυμπληρώνονται, κεφάλαια εισρέουν από τη μία στην άλλη, «ξεπλένονται» και επανεπενδύονται. Οτι τα περί αδυναμίας των ελεγκτικών μηχανισμών είναι δικαιολογίες. Οτι είναι αποπροσανατολιστική η προπαγάνδα που καλλιεργείται από τους εκπροσώπους των μεγαλεμπόρων και τα κόμματα του κεφαλαίου πως για την αναδουλειά, την πτώση του τζίρου ευθύνονται οι «παράνομοι» μικροπωλητές. Στοχοποιούνται για να μη θιγούν πολυκαταστήματα και αλυσίδες που καθημερινά απορροφούν ολοένα μεγαλύτερο κομμάτι του τζίρου, απολαμβάνουν φοροαπαλλαγές, προνόμια και επιδοτήσεις, φτηνά «τριτοκοσμικά» εμπορεύματα πουλάνε, και μάλιστα σε πολύ μεγαλύτερο όγκο από τους αλλοδαπούς μικροπωλητές.
Τώρα συγκυβέρνηση, άλλα κόμματα του ευρωμονόδρομου πρωτοστατούν να στηθούν στρατόπεδα συγκέντρωσης μεταναστών, πλευρά της γενικότερης επίθεσης στα δικαιώματα ντόπιων και ξένων εργαζομένων, δίχως καμιά πρόθεση να δοθεί ανακούφιση στα εκρηκτικά προβλήματά τους. Οσοι προσκυνούν το καπιταλιστικό κέρδος, δεν θέλουν ούτε μπορούν να αντιμετωπίσουν προβλήματα εγκληματικότητας, πορνείας, ναρκωτικών, «λουκέτων». Τις περιοχές που θα «καθαρίσουν» από μετανάστες τις παραδίδουν στο μεγάλο κεφάλαιο. Καθώς μάλιστα θέλουν να απαλλαγούν από τις κινητοποιήσεις του λαϊκού κινήματος, οι επιχειρήσεις - «σκούπα», μαζικές συλλήψεις και απελάσεις των μεταναστών, θα συνοδευτούν με ένταση της τρομοκρατίας και καταστολής, χτύπημα των δικαιωμάτων ντόπιων και ξένων εργαζομένων.
Οι ίδιες οι υπηρεσίες τους, μυστικές και φανερές, ξέρουν πολύ καλά και ποιοι είναι, πώς δρουν και πώς στήνουν τα άθλια και επικίνδυνα σχέδιά τους, με στόχο να αυξήσουν τα κέρδη τους. Αλλά δεν τους «ακουμπούν». Ετσι, την πληρώνουν οι μετανάστες ή και Ελληνες που τους ωθούν στην εγκληματική δράση, πατώντας πάνω στην εξαθλίωσή τους. Γι' αυτήν την κατάσταση ευθύνεται η ίδια τους η πολιτική. Που χτυπά και τους Ελληνες και τους μετανάστες εργάτες και τις οικογένειές τους. Μπροστά στις εκλογές η συγκυβέρνηση, ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, και ο ΛΑ.Ο.Σ., προσπαθούν να στρέψουν την προσοχή στο οξυμένο πρόβλημα του κέντρου της Αθήνας και των άλλων πόλεων που οι ίδιοι με την πολιτική τους δημιούργησαν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου