Σελίδες

13 Μαρ 2012

ΔΟΜΝΑ ΣΑΜΙΟΥ: Ακούραστη σκαπανέας της παράδοσης


Το όνομά της ταυτίστηκε με τη μουσική μας παράδοση, που σε πείσμα των καιρών αντιστέκεται, γοητεύει, συγκινεί... Ακούραστη σκαπανέας της παραδοσιακής μουσικής, ερμηνεύτρια καταξιωμένη, η Δόμνα Σαμίου, με γνώση, αγάπη, μεράκι και αξιοζήλευτη δύναμη, αφιέρωσε τη ζωή της για να διασώζει ακριβά ακούσματα του τόπου μας και να μας κάνει κοινωνούς της αλήθειας και της ομορφιάς τους.
Η μεγάλη κυρία του δημοτικού μας τραγουδιού, νικημένη από τον καρκίνο πέθανε (10/3), στα 84 χρόνια της και κηδεύεται σήμερα (3μμ), στο νεκροταφείο της Νέας Σμύρνης. Παράκληση, αντί στεφάνων, στη μνήμη της χρήματα να δοθούν στο Σύλλογο Βοήθειας Παιδιών Αιθιοπίας - Lalibela και στο Κοσμέτειο Ιδρυμα για τις ανάγκες των απόρων Κωνσταντινοπολιτών.
Γεννημένη (12/10/1928) στην Καισαριανή από μικρασιάτες πρόσφυγες, έζησε δύσκολα παιδικά χρόνια αλλά και την αλληλεγγύη της προσφυγιάς. Μικρό παιδί βγήκε στη βιοπάλη. Δεκατριών χρόνων άρχισε μαθήματα στο Σύλλογο προς Διάδοσιν της Εθνικής Μουσικής του Σίμωνα Καρρά.
Το 1954 προσλαμβάνεται στο Εθνικό Ιδρυμα Ραδιοφωνίας (Τμήμα Εθνικής Μουσικής) και γνωρίζει τους σημαντικότερους παραδοσιακούς μουσικούς από διάφορες περιοχές της Ελλάδας. Ηχογραφεί, εξοικειώνεται με όλα τα τοπικά μουσικά ιδιώματα, επιμελείται εκδόσεις δίσκων, θεατρικές εκπομπές, κινηματογραφικές ταινίες.
Από το 1963 ταξιδεύει στην επαρχία για επιτόπιες καταγραφές και συγκέντρωση μουσικού υλικού για το αρχείο της. Το 1971 παραιτείται από τη Ραδιοφωνία, λόγω παρεμβάσεων στη δουλειά της. Με πρόσκληση του Διονύση Σαββόπουλου, πρωτοεμφανίζεται στο «Ροντέο». Το 1976-77 με σκηνοθέτες τους Φώτο Λαμπρινό και Ανδρέα Θωμόπουλο γυρίζει στην επαρχία είκοσι επεισόδια της εκπομπής της ΕΡΤ «Μουσικό οδοιπορικό». Το 1981 ιδρύεται ο Καλλιτεχνικός Σύλλογος Δημοτικής Μουσικής - Δόμνα Σαμίου, για τη διάσωση και προβολή της παραδοσιακής μουσικής και έκδοση δίσκων, μακράν των εμπορικών εταιρειών. Συνεργάζεται με καταξιωμένους Ελληνες και ξένους μουσικούς, μουσικολόγους, λαογράφους, εθνομουσικολόγους. Διδάσκει και αναδεικνύει πρωτόβγαλτους νέους καλλιτέχνες. Πάμπολλες ήταν οι πρωτοβουλίες και ανιδιοτελής η προσφορά της για τη μουσική εκπαίδευση των παιδιών στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση. Τιμήθηκε με πολλές διακρίσεις και με μετάλλιο από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας (2005). «Στόχος μου, πάντα, είναι να σώσω και διαδώσω τα τραγούδια της λαϊκής μας παράδοσης, έλεγε. «Οσο για το κράτος; Είδες ποτέ να κάνει κάτι γι' αυτό;».
Παρακαταθήκη το έργο της
Σε ανακοίνωσή του για το θάνατο της Δόμνας Σαμίου το Γραφείο Τύπου της
ΚΕ του ΚΚΕ τονίζει:
«Το ΚΚΕ εκφράζει τη θλίψη του για το θάνατο της Δόμνας Σαμίου που αφιέρωσε τη ζωή της στη μελέτη και την ανάδειξη της δημοτικής μας μουσικής. Το έργο της αποτελεί παρακαταθήκη για τις επόμενες γενιές».


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου