Θορυβήθηκε το MEGA από την κινητοποίηση του ΠΑΜΕ ενάντια στον «κοινωνικό διάλογο» και για να τη συκοφαντήσει στους εργαζόμενους, έσπευσε να αναπαραγάγει αυτούσια την «επιχειρηματολογία» των εργοδοτικών Ενώσεων.
Στο βραδινό δελτίο ειδήσεων έκανε λόγο - μεταξύ άλλων - για «αντικοινωνική» και «αντιδημοκρατική» συμπεριφορά του ΠΑΜΕ και για προσπάθεια του ΚΚΕ, με κινήσεις εντυπωσιασμού, να δείξει ότι «ξεχωρίζει».
Στο δελτίο έκανε παρέμβαση ο Π. Μεντρέκας, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, ο οποίος σημείωσε: «Το ΚΚΕ δεν έχει ανάγκη από κινήσεις εντυπωσιασμού για να ξεχωρίσει. Μας ξεχωρίζουν οι θέσεις μας απέναντι σε όλα τα άλλα κόμματα. Το ΚΚΕ δεν μπορεί κάποιος να το κατηγορήσει ότι κρύβει το
πρόσωπό του και τις θέσεις του. Δεν υπάρχει άλλο κόμμα στη χώρα μας που να βάζει τόσο ξεκάθαρα, για παράδειγμα, ότι πρέπει να γίνουν κοινωνική - λαϊκή περιουσία οι επιχειρήσεις. Δε χρειαζόμαστε εμείς ούτε κινήσεις εντυπωσιασμού, ούτε φράσεις, ούτε οξείες εκφράσεις για να ξεχωρίσουμε. Δεν το έχουμε ανάγκη. Μας ξεχωρίζει η πολιτική μας και η στρατηγική μας.
Σε ό,τι αφορά το πιο σημαντικό που είπατε, το πιο αρνητικό, ότι η παρέμβαση του ΠΑΜΕ σε αυτόν τον "κοινωνικό διάλογο" ήτανε "αντικοινωνική δράση": Αντικοινωνική, αντεργατική δράση είναι η σφαγή των εργατικών - λαϊκών μισθών και ο εμπαιγμός των εργαζομένων. Οταν στήνεται ένας θίασος για την υπεράσπιση, υποτίθεται, του κατώτατου μισθού, όταν αυτό δεν υπάρχει, δεν υφίσταται, είναι "άδειο πουκάμισο" και για να βρεθεί κάτι άλλο, ένα "μη μισθολογικό κόστος", υποτίθεται, όταν είναι γνωστό - όλοι το ξέρουμε, αλλά εμείς δε θέλουμε να το κρύψουμε από την εργατική τάξη - ότι είναι προαποφασισμένο και το νέο σφαγείο των εργατικών μισθών. Ο κατώτερος μισθός έχει σφαγιαστεί. Οι νέοι εργαζόμενοι, για παράδειγμα, κάτω από 25 χρόνων, πηγαίνουν και πιάνουν δουλειά με 500 ευρώ».
Αποφεύγοντας συνειδητά να αντιμετωπίσει με πολιτικούς όρους την ξεκάθαρη θέση του ΚΚΕ, ο Γ. Πρετεντέρης προσπάθησε να δημιουργήσει εντυπώσεις για να θολώσει τα νερά, αναρωτώμενος δήθεν αθώα: «Εγώ συμφωνώ με αυτά που λέτε, αλλά οποιοσδήποτε διαφωνεί με τις απόψεις του ΚΚΕ έχει δικαίωμα να έρθει να διακόψει τη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του; Αν ο ΣΕΒ διαφωνεί με τις απόψεις του ΚΚΕ έχει δικαίωμα να στείλει 50 ροπαλοφόρους να διακόψει τη συνεδρίαση της ΚΕ του ΚΚΕ;». Ακολούθησε ο εξής διάλογος με τον Π. Μεντρέκα:
-- Νομίζω επίτηδες το κάνετε και μπερδεύετε ανόμοια πράγματα.
-- Ομοιότατα είναι. Είναι το δικαίωμα, η ελευθερία του διαλέγεσθαι. Οπως το ΚΚΕ και τα μέλη του έχουν το δικαίωμα και την ελευθερία να συνεδριάζουν και να διαλέγονται μεταξύ τους, έτσι και οι εργοδοτικές και οι συνδικαλιστικές οργανώσεις έχουν την ελευθερία να συνέρχονται και να διαλέγονται μεταξύ τους. Μία είναι η ελευθερία του διαλέγεσθαι. Δεν υπάρχουν δύο ελευθερίες, η δική σας και των άλλων.
-- Τα στελέχη, τα μέλη του ΠΑΜΕ, συνδικαλιστές είναι, δεν πήγαν να διακόψουν ούτε καμία συνεδρίαση της ΚΕ του ΠΑΣΟΚ, ούτε της ΝΔ, ούτε του ΣΕΒ, ούτε της ΠΑΣΚΕ. Πήγαν και κάνανε μια δυναμική παρέμβαση σε έναν εμπαιγμό που γίνεται, στο όνομα, υποτίθεται, της υπεράσπισης της εργατικής τάξης.
-- Κατά την αντίληψή σας, με την οποία ενδεχομένως συμφωνώ. Παρ' όλα αυτά, δεν έχω δικαίωμα να πάω να μην τους αφήσω να συνεδριάσουν.
-- Να σας θυμίσω τον προηγούμενο «κοινωνικό διάλογο» για το Ασφαλιστικό, που ξεκίνησε κάπως έτσι. Ολοι τότε οι εκπρόσωποι των βιομηχάνων, της κυβέρνησης, η ΓΣΣΕ, με τι τρόπο χαρακτήρισαν την παρέμβαση του ΠΑΜΕ που έλεγε ότι είναι απάτη, γιατί υποτίθεται ότι υπήρχαν τα «τρία δεν» του κ. Λοβέρδου; Δεν θα γίνουν αυξήσεις των ορίων συνταξιοδότησης, δεν θα μειωθούν οι συντάξεις, δεν θα αυξηθούν οι ασφαλιστικές εισφορές, έλεγε ο κ. Λοβέρδος. Και τι αποδείχθηκε μετά από 2 - 3 μήνες πίσω από αυτό το διάλογο της απάτης; Αυτό συμβαίνει και σήμερα. Και νομίζω οι εργαζόμενοι πρέπει να βγάλουν τα συμπεράσματά τους.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου