Στο πλαίσιο της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε χτες η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, για την παρουσίαση της 13ης Διεθνούς Συνάντησης Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου, έκανε την ακόλουθη τοποθέτηση για τις εξελίξεις στην ΕΕ και την Ελλάδα, ενόψει και της Συνόδου Κορυφής που ξεκινάει σήμερα:
«Καταρχήν ένα πράγμα που πρέπει να ξεκαθαριστεί είναι τι θα κάνει αυτή η Σύνοδος, όχι τους τίτλους της. Γιατί αυτό που λέγεται είναι ότι θα υπάρχει μια Σύνοδος η οποία θα αποφασίσει πώς θα χρηματοδοτηθούν τα κράτη - μέλη για να αντιμετωπιστεί το χρέος. Δεν είναι αυτός ο σκοπός της Συνόδου. Ο σκοπός της Συνόδου είναι να συζητηθεί το πώς θα καταμεριστεί η ζημιά, σε ποιους κλάδους θα κατανεμηθεί και κυρίως σε ποια κράτη - μέλη, η απαξίωση του υπερσυσσωρευμένου κεφαλαίου και των εμπορευμάτων.
Αυτό επίσης που φαίνεται ότι θα αποφασιστεί είναι μια μορφή συρρίκνωσης της Ευρωζώνης, που μπορεί να μην περιλαμβάνει από την πρώτη στιγμή την εκδίωξη κάποιων κρατών - μελών, αλλά θα δημιουργήσει τις προϋποθέσεις συρρίκνωσης και φυγόκεντρων τάσεων.
Οι εξελίξεις όμως δεν μπορούν και δεν πρέπει να καθορίζονται μόνο από αυτά που συζητάνε οι απάνω, τα κράτη και οι κυβερνήσεις. Και εμείς προβλέπουμε εξελίξεις. Οι εξελίξεις πρέπει να σφραγιστούν με τις παρεμβάσεις των λαών και πριν απ' όλα των ριζοσπαστικών κινημάτων της εργατικής τάξης και των φτωχών λαϊκών στρωμάτων. Το θέμα είναι αν οι ραγδαίες εξελίξεις θα οδηγήσουν σε ακόμα χειρότερα ή αν οι ραγδαίες εξελίξεις θα ανοίξουν ένα παράθυρο προς τα μπρος.
Τελείωσαν οι μύθοι
Αυτό που αυτή τη στιγμή μπορούμε να πούμε είναι ότι τελείωσαν οι μύθοι που είχαν συνδεθεί με τη δημιουργία της ΕΟΚ και της ΕΕ. Εμείς δεν αιφνιδιαστήκαμε από τις εξελίξεις. Από την πρώτη στιγμή που δημιουργήθηκε η ΕΟΚ είπαμε - δεν μπορούσαμε να βάλουμε χρονικά όρια - ότι όσο διευρύνεται θα δυναμώνουν οι φυγόκεντρες τάσεις, για τις ενδοκαπιταλιστικές αντιθέσεις, για τον ταξικό, πάνω απ' όλα, χαρακτήρα της ΕΕ. Δεν είδα καμία πολιτική δύναμη να βγει και να πει "έπεσα έξω στις προβλέψεις". Δεν είναι κακό να το πεις. Και μιλάω για αυτές τις πολιτικές δυνάμεις που ασκούν κριτική τώρα στις νεοφιλελεύθερες επιλογές της ΕΕ, στην κυρία Μέρκελ και στον κύριο Σαρκοζί. Δεν πρέπει να εξηγήσουν γιατί έπεσαν έξω; Και κυρίως να βγάλουν συμπεράσματα γιατί έπεσαν έξω.
Εμείς χρόνια ακούγαμε, όχι μόνο από τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, αλλά και από τις άλλες πολιτικές δυνάμεις ότι πρέπει να είμαστε λίγο περίεργοι και τρελοί - "δογματικούς" μας έλεγαν - που δεν καταλαβαίνουμε ότι όλα τα κράτη της Ευρώπης θα ενταχθούν στην ΕΕ και εμείς λέμε ότι η Ελλάδα πρέπει να είναι έξω από την ΕΕ. Λίγο - πολύ την εμφάνιζαν ως νομοτέλεια. Κάποιοι πρέπει να κάνουν την αυτοκριτική τους. Και γι' αυτό η κριτική που κάνουν σήμερα δεν μπορεί να συγκροτήσει εναλλακτική λύση υπέρ των λαών, ούτε να συμβάλει στη λαϊκή αντεπίθεση.
Να φύγουν οι λαοί με τη θέλησή τους
Το θέμα δεν είναι να υπάρχουν οι χώρες που εκδιώκονται από την ΕΕ. Το θέμα είναι να αποφασίσουν να φύγουν οι λαοί με τη θέλησή τους. Και αυτά που ακούσαμε στη Βουλή ότι "αν φύγουμε από την ΕΕ δε θα έχουν τα παιδιά μας να πιουν γάλα", αυτό είναι ένα συνηθισμένο επιχείρημα το οποίο λέγεται κάθε φορά που ο λαός πάει να κάνει ένα βήμα μπρος, συνειδητοποιώντας όχι μόνο το δίκιο του, αλλά και τη δύναμή του. Να, με κάτι τέτοιες θεωρίες είχαμε την κυβέρνηση Τσολάκογλου στην Κατοχή, μετά του Λογοθετόπουλου και μετά του Ράλλη. Καλύτερα, λέει, να έχουμε ελληνική κυβέρνηση, παρά να είναι απευθείας γερμανική. Γιατί κάνω αυτήν την εξίσωση; Δεν είναι καθόλου αυθαίρετη. Τηρουμένων των αναλογιών, είναι η ίδια άποψη.
Αυτοί όμως που θέλουν την Ελλάδα μέσα στην ΕΕ είναι γνωστοί και καλά κάνουν και τη θέλουν: Οι επιχειρηματικοί όμιλοι, η κυρίαρχη τάξη στην Ελλάδα, η αστική τάξη και τα κόμματά της. Αυτοί πραγματικά αισθάνονται ότι θα χάσουν πάρα πολλά ερείσματα, αν βγει η Ελλάδα από την ΕΕ. Για το λαό και για τους λαούς της Ευρώπης, όσο περισσότεροι το αποφασίσουν, θα είναι μια μεγάλη πρώτη νίκη και ένα στέρεο βήμα για να πάμε προς τα μπρος».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου