Συμπληρώνονται σήμερα 93 χρόνια από την ίδρυση του ΚΚΕ.
Το ιδρυτικό του Συνέδριο συνήλθε στις 4 (17) - 10 (23) του Νοέμβρη 1918 στα γραφεία του Συνδέσμου Μηχανικών Ατμόπλοιων στον Πειραιά, και συνένωσε τις τότε σοσιαλιστικές οργανώσεις σε ενιαίο κόμμα της εργατικής τάξης με δική του ταξική πολιτική, το Σοσιαλιστικό Εργατικό Κόμμα Ελλάδας (ΣΕΚΕ).
Στο 3ο Εκτακτο Συνέδριό του (Νοέμβρης 1924), μετονομάστηκε σε Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας. Η ίδρυση του ΚΚΕ ήταν νομοτελειακή κατάληξη μιας μακροχρόνιας διαδικασίας, που οδήγησε στη συνένωση της επαναστατικής κοσμοθεωρίας με το εργατικό κίνημα, στο επαναστατικό προλεταριακό κόμμα. Εκτοτε, το ΚΚΕ πρωταγωνιστεί στους εργατικούς λαϊκούς αγώνες και την ταξική πάλη, κορυφαία στιγμή της οποίας υπήρξε ο μεγαλειώδης αγώνας του ΔΣΕ, την τριετία 1946 - 1949.
Σήμερα, σε συνθήκες βαθιάς καπιταλιστικής κρίσης και κλυδωνισμών στο αστικό πολιτικό σύστημα, το ΚΚΕ επιβεβαιώνεται για τις προβλέψεις του σχετικά με το χαρακτήρα της κρίσης και την ΕΕ.
Το ΚΚΕ είναι το μόνο κόμμα που από την πρώτη ώρα προειδοποίησε το λαό ότι η καπιταλιστική Ευρωένωση και η συμμετοχή της χώρας σ' αυτήν και το ευρώ, καμιά σχέση δεν έχουν με τα λαϊκά συμφέροντα, όπως προσπαθούσαν να τον πείσουν τα αστικά κόμματα και οι οπορτουνιστές.
Με τη στρατηγική του για την εργατική, λαϊκή εξουσία, το ΚΚΕ είναι το μόνο Κόμμα που μπορεί σήμερα να εμπνεύσει και να οργανώσει τον αγώνα της εργατικής τάξης και των σύμμαχων λαϊκών στρωμάτων για τη χειραφέτησή τους από την εξουσία των μονοπωλίων και την ανατροπή της.
Εξοπλισμένο με τις αποφάσεις του 18ου Συνεδρίου, με τη βεβαιότητα ότι ο αιώνας που διανύουμε είναι αιώνας νέων κοινωνικών επαναστάσεων που θα οδηγήσουν στο σοσιαλισμό, με την πείρα από τους μικρούς και μεγάλους λαϊκούς αγώνες, το ΚΚΕ βρίσκεται στην πρωτοπορία της πάλης για να δυναμώσει η λαϊκή συμμαχία σε κάθε τόπο δουλειάς και εργατογειτονιά, να ορθωθούν εμπόδια στα βάρβαρα μέτρα που πνίγουν το λαό. Για να γιγαντωθεί το μέτωπο που παλεύει για αποδέσμευση της χώρας από την ΕΕ, με εργατική, λαϊκή εξουσία και μονομερή διαγραφή του χρέους.
(Μεγάλο αφιέρωμα, στον «Κυριακάτικο Ριζοσπάστη», στο ένθετο Ιστορία).
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου