Σελίδες

23 Ιαν 2011

«ΑΝΟΙΓΜΑ ΚΛΕΙΣΤΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ», Βορά στην ανταγωνιστικότητα των μονοπωλίων...


Βίαιο ξεκλήρισμα για εκατοντάδες χιλιάδες αυτοαπασχολούμενους. 
Στις λίστες των «απελευθερώσεων» εκατοντάδες επαγγέλματα και δραστηριότητες. 
Πανηγύρια από τα τρωκτικά της πλουτοκρατίας (ΣΕΒ κ.ά.) που βλέπουν φρέσκο ζωτικό χώρο, για τα υπερσυσσωρευμένα κεφάλαια και κέρδη.
Η προσφορά ζωτικού χώρου στις μερίδες της πλουτοκρατίας, η ενίσχυση της διαδικασίας συγκέντρωσης κλάδων και οικονομικών δραστηριοτήτων που σήμερα χαρακτηρίζονται από σχετική διασπορά, για τη μεγάλη μάζα με τους αυτοαπασχολούμενους και τις μικρές επιχειρήσεις και για τους συγκεκριμένους χώρους, περνάει ψηλά στην «ατζέντα» της αντιλαϊκής κλιμάκωσης.
Το νομοσχέδιο που ανακοίνωσε την προηγούμενηεβδομάδα η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ είναι συνέχεια «απελευθερώσεων», όπως η άρση του καμποτάζ στα λιμάνια, οι εμπορευματικές μεταφορές (φορτηγά) κ.ά. Και δεν πρόκειται να σταματήσουν ούτε με τα επαγγέλματα που ανακοίνωσαν τις προάλλες. Για τη συνέχεια ετοιμάζουν μαζικές παρεμβάσεις που αφορούν εκατοντάδες άλλες δραστηριότητες δείχνοντας την πόρτα εξόδου από την «αγορά» για τους αυτοαπασχολούμενους. Η βίαιη συγκέντρωση επιχειρήσεων, ακόμη και ολόκληρων κλάδων, σε μεγάλα επιχειρηματικά σχήματα και στα μονοπώλια, θα σημάνει ταυτόχρονα και την αύξηση των τιμολογίων, έρχεται να επιβαρύνει ακόμη περισσότερο το λαϊκό εισόδημα.
Η επιχείρηση «έξοδος από την καπιταλιστική κρίση» απαιτεί πρώτα και κύρια την διοχέτευση των υπερσυσσωρευμένων κεφαλαίων και κερδών - που σήμερα λιμνάζουν στα «σεντούκια» των μονοπωλίων - σε κλάδους και τομείς που να τους διασφαλίζουν ακόμη μεγαλύτερα περιθώρια κέρδους. Το έχουν ομολογήσει και τα ίδια τα τρωκτικά του ΣΕΒ, που όπως εκτιμούν «το άνοιγμα στα κλειστά επαγγέλματα θα αποφέρει οφέλη ύψους 2,5 δισ. ευρώ, ή το 1% του παραγόμενου ΑΕΠ σε ετήσια βάση»! Το βίαιο ξεκλήρισμα για εκατοντάδες χιλιάδες αυτοαπασχολούμενους θα σημάνει, στην καλύτερη περίπτωση, μισθωτή εργασία με βάση όμως τις σημερινές νόρμες των μονοπωλίων για μισθούς, «εργασιακές σχέσεις», ασφαλιστικά δικαιώματα κ.λπ.
Το σχέδιο «άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων» δεν είναι καινούριο. Οι επεξεργασίες και οι αξιώσεις τους είχαν ξεκινήσει ήδη από τη δεκαετία του '90, ήταν μέσα στους σχεδιασμούς και όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων της προηγούμενης φάσης, τόσο του ΠΑΣΟΚ όσο και της ΝΔ. Αποτελούν την ουσία των κοιναγορίτικων Οδηγιών που έχουν «ενσωματώσει» στο «εθνικό δίκαιο», είναι κομμάτι από την Οδηγία Μπολκεστάιν. Σήμερα, με την καπιταλιστική κρίση να θερίζει, σπεύδουν να ξεμπερδεύουν με τα «τελειώματα» των προηγούμενων πλάνων τους. Τα χειρότερα τα έχουν για μπροστά με την εφαρμογή της «επικαιροποιημένης» στρατηγικής «Ευρώπη 2020», που αποτελεί και τη «φυσική» συνέχεια του Μάαστριχτ, της Λισαβόνας κ.ά. Την πολιτική της «απελευθέρωσης» των επαγγελμάτων που σήμερα ξετυλίγει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, την περιέγραφε ανάγλυφα και το ΙΟΒΕ, θεσμικό όργανο του ΣΕΒ με την επισήμανση : «Η ελληνική οικονομία έχει τη δυνατότητα υψηλών ρυθμών οικονομικής ανάπτυξης αν προχωρήσουν οι απαραίτητες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και καταργηθούν οι περιορισμοί που το Δημόσιο επιβάλλει στον ανταγωνισμό (π.χ. κλειστά επαγγέλματα, ιδιαίτερα στις μεταφορές, καμποτάζ, περιορισμοί στην αγορά Ενέργειας και Υγείας κ.λπ.), οι κατώτατες τιμές σε ορισμένα αγαθά και υπηρεσίες, η θέσπιση υποχρεωτικών αμοιβών για μια σειρά επαγγελματικές δραστηριότητες και οι γραφειοκρατικοί περιορισμοί στην επιχειρηματικότητα».
Η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των μονοπωλίων, μαζί με τα απάνθρωπα «πακέτα» απέναντι στο λαό, είναι ψηλά και στην ατζέντα των διαβουλεύσεων ανάμεσα στην κυβέρνηση και στους ιμπεριαλιστικούς Οργανισμούς. Σε προηγούμενη επίσκεψή τους τα κλιμάκια της τρόικας «διαβουλεύονταν» για το «μεγάλο αριθμό» με τις μικρές επιχειρήσεις, που με βάση τις κοινές επεξεργασίες και τους σχεδιασμούς τους στέκονται «εμπόδιο στην ανταγωνιστικότητα»...
Στη μέγκενη των μονοπωλίων
Με «οριζόντια διάταξη» στο νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών καταργούνται όλοι οι «περιορισμοί» όπως γεωγραφικοί, πληθυσμιακοί, αμοιβές κ.ά. Είναι απόλυτα φανερό και το γεγονός ότι η «οριζόντια διάταξη» στην συνέχεια θα βρει την εφαρμογή της και για τα φαρμακεία, που μόνο για λόγους μεθόδευσης, η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ τα έβαλε σε ξεχωριστό νομοσχέδιο. Η άρση κάθε τυχόν «περιορισμού» μπαίνει με το ρυθμό του κατεπείγοντος, συγκεκριμένα με ημερομηνία εφαρμογής στους 4 μήνες από τη δημοσίευση του νόμου στην «Εφημερίδα της Κυβέρνησης», δηλαδή χωρίς καν την έκδοση υπουργικών ή άλλων αποφάσεων.
Συγκεκριμένα, καταργούνται:
  • Τα πληθυσμιακά κριτήρια, με βάση τα οποία καθορίζεται ο αριθμός των επιχειρήσεων.
  • Η εξάρτηση της διοικητικής άδειας, από την ύπαρξη «πραγματικής ανάγκης».
  • Οι γεωγραφικοί περιορισμοί στην άσκηση του επαγγέλματος.
  • Οι ελάχιστες αποστάσεις μεταξύ των ομοίων επαγγελματικών εγκαταστάσεων.
  • Οι προβλέψεις, είτε αποκλειστικής δυνατότητας διάθεσης, είτε απαγόρευσης διάθεσης είδους αγαθών, από ορισμένες κατηγορίες επαγγελματικών εγκαταστάσεων. Είναι φανερό δηλαδή ότι η οριζόντια διάταξη φωτογραφίζει δραστηριότητες, όπως φαρμακεία, αρτοπωλεία κ.ά.
  • Η επιβολή ή απαγόρευση ασκήσεως επαγγέλματος με ορισμένη εταιρική μορφή.
  • Οι περιορισμοί που σχετίζονται με το άνοιγμα πολλών επιχειρήσεων.
  • Η επιβολή υποχρεωτικών κατώτατων ή ανώτατων τιμών ή αμοιβών.
  • Η απαίτηση χορήγησης προηγούμενης διοικητικής άδειας για την άσκηση επαγγέλματος.
Στο επόμενο διάστημα ετοιμάζονται να φέρουν για ψήφιση και συμπληρωματικές διατάξεις για την άρση και άλλων «περιορισμών».
Οι ειδικές ρυθμίσεις
Σε ό,τι αφορά τα συγκεκριμένα επαγγέλματα, το νομοσχέδιο προβλέπει:
Για τους δικηγόρους: Καταργούνται οι γεωγραφικοί περιορισμοί στην άσκηση της δικηγορίας, οι υποχρεωτικές ελάχιστες αμοιβές και το σύστημα προείσπραξης, μέσω των δικηγορικών συλλόγων. Για τον υπολογισμό των κρατήσεων για τα ασφαλιστικά ταμεία, οι «ελάχιστες αμοιβές» διατηρούνται ως «ποσά αναφοράς».
Για τους αρχιτέκτονες και μηχανικούς: Για τα ιδιωτικά έργα καταργούνται οι ελάχιστες υποχρεωτικές αμοιβές και το σύστημα είσπραξης της αμοιβής του μηχανικού μέσω του ΤΕΕ. Για τον υπολογισμό των ασφαλιστικών εισφορών διατηρούνται οι «ελάχιστες αμοιβές», μόνο ως «ποσά αναφοράς». Για τις μελέτες δημοσίων έργων,οι συμμετέχοντες στους διαγωνισμούς δημοσίων έργων, υποβάλλουν την οικονομική προσφορά τους, η οποία μπορεί να είναι και κατώτερη της προεκτιμημένης αμοιβής. Σε περίπτωση υπερβολικά χαμηλών προσφορών, η «αναθέτουσα αρχή» (δημόσιο, ΟΤΑ κ.ά. δεν απορρίπτει την προσφορά, αλλά καλεί τον υποψήφιο να δικαιολογήσει το ύψος.
Για τους ορκωτούς λογιστές: Καταργείται το ελάχιστο υποχρεωτικό ωρομίσθιο που ισχύει σήμερα.
Για τους συμβολαιογράφους: Προβλέπεται επανακαθορισμός της αναλογικής αμοιβής, ώστε να μειώνεται όσο αυξάνει η αξία της συναλλαγής.
Φαρμακεία : Το πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας προβλέπει ότι «το επάγγελμα του φαρμακοποιού και η λήψη άδειας ίδρυσης και λειτουργίας φαρμακείου δεν υπόκεινται σε κανέναν περιορισμό πλην των σχετικών με τα πληθυσμιακά όρια και την προϋπόθεση τήρησης των ελαχίστων αποστάσεων, που εξασφαλίζουν τη χωροταξικά ισόρροπη διασπορά των φαρμακείων στην επικράτεια». Είναι ολοφάνερο το γεγονός ότι η «εξαίρεση» έρχεται σε πλήρη αντίθεση με την «οριζόντια διάταξη» που προβλέπουν με το νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών και που έχει γενική εφαρμογή.
Εμπλουτίζουν τις λίστες
Για την συνέχεια ετοιμάζουν και νέες λίστες με δεκάδες άλλα επαγγέλματα και δραστηριότητες ανάμεσα σε αυτές και οι παρακάτω :
Πλανόδιο εμπόριο (λαϊκές αγορές κ.ά.,) αφορά στον αριθμό και στη μεταβίβαση αδειών, την κατάργηση «περιορισμών» με βάση γεωγραφικά και πληθυσμιακά κριτήρια.
Ταξί : Επίσης για το συνολικό αριθμό των οχημάτων, την κατάργηση του περιορισμού των αδειών ανά επαγγελματία (σήμερα μέχρι 2 ταξί), για το ύψος του κομίστρου, την κατανομή των αδειών με βάση πληθυσμιακά και χωροταξικά κριτήρια.
Λεωφορεία ΚΤΕΛ, για τους υπάρχοντες περιορισμούς στον αριθμό των αδειών και τα κόμιστρα.
Κρεοπώλες για τη χορήγηση βεβαιώσεων και πιστοποιητικών επαγγελματικής ικανότητας από τις σχολές επαγγελμάτων κρέατος.
Γεωπόνοι, γεωλόγοι, ιχθυολόγοι, κτηνίατροι για την απόκτηση της ιδιότητας τακτικού μέλους του ΓΕΩΤΕΕ.
Οδοντοτεχνίτες για τη συνέχιση της λειτουργίας του εργαστηρίου από κληρονόμους - συγγενείς.
Μεταφραστές του υπουργείου Εξωτερικών για την κατάργηση αδειών επάρκειας και για τις αμοιβές που προσδιορίζονται με βάση τη λίστα του υπουργείου.
Μηχανικοί μεταλλείων και γεωλόγοι για τις ελάχιστες αμοιβές κ.ά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου