Σελίδες

7 Ιαν 2011

«ΑΝΟΙΓΜΑ ΚΛΕΙΣΤΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ»

Συγκέντρωση κλάδων και τομέων σε μεγάλα επιχειρηματικά σχήματα. Κλιμάκωση με νομικά και τεχνικά επαγγέλματα (δικηγόρους, μηχανικούς) φαρμακεία. Εκατοντάδες χιλιάδες αυτοπασχολούμενοι στη μέγκενη της ανταγωνιστικότητας. «Οφέλη» 2,5 δισ. ευρώ το χρόνο βλέπει ο ΣΕΒ !
Μέσα στις επόμενες βδομάδες η κυβέρνηση σχεδιάζει να ...κλείσει το θέμα των λεγόμενων «κλειστών επαγγελμάτων», υλοποιώντας έτσι ένα στρατηγικό στόχο του μεγάλου κεφαλαίου, οι εκπρόσωποι του οποίου αξιώνουν όλο και περισσότερο ζωτικό χώρο για την τοποθέτηση των κεφαλαίων που πλεονάζουν στα θησαυροφυλάκιά τους αναζητώντας κλάδους και υπηρεσίες για την προσοδοφόρα επένδυσή τους.

Σύμφωνα με το τελικό σχέδιο της κυβέρνησης το εύρος του επιχειρούμενου ...«ανοίγματος», περιλαμβάνει δεκάδες επαγγέλματα και υπηρεσίες, που με τον έναν ή τον άλλον τρόπο λειτουργούν σήμερα μέσα σε ένα συγκεκριμένο νομικό πλαίσιο, το οποίο διευκολύνει την ύπαρξη αυτοαπασχολούμενων-επαγγελματιών και με αυτή την έννοια δεν βοηθά, κατά την άποψη των εκπροσώπων των επιχειρηματιών, τη δημιουργία μεγάλων εταιρικών ομίλων.
Με το νομοσχέδιο για το άνοιγμα στα λεγόμενα κλειστά επαγγέλματα, δηλαδή για την προσφορά νέου ζωτικού χώρου στα μονοπώλια και ισχυρές επιχειρήσεις, κλιμακώνει την πολιτική της η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ. Το μέτρο είναι η συνέχεια των σαρωτικών αναδιαρθρώσεων σε κλάδους και τομείς της οικονομίας, της «απελευθέρωσης» στις εμπορευματικές μεταφορές, έρχεται να συμπληρώσει την εφαρμογή των αξιώσεων που έχει προβάλει και ο ΣΕΒ και που εμπεριέχονται στο μνημόνιο κυβέρνησης και ιμπεριαλιστικών Οργανισμών (ΕΕ-ΔΝΤ).
Το νέο νομοσχέδιο βάζει στο στόχαστρο τα νομικά επαγγέλματα (δικηγόροι -συμβολαιογράφοι), αρχιτέκτονες και μηχανικούς, φαρμακοποιούς και ορκωτούς λογιστές, δηλαδή επαγγέλματα και δραστηριότητες που μέχρι σήμερα τις χαρακτηρίζουν για τη σχετικά μεγάλη διασπορά δραστηριοτήτων και για το «μεγάλο αριθμό» από τους ελεύθερους επαγγελματίες που σχετίζονται με αυτούς τους κλάδους. Η βίαιη συγκέντρωση σε ισχυρές επιχειρήσεις δείχνει την πόρτα της εξόδου για εκατοντάδες χιλιάδες αυτοπασχολούμενους και μικροεπαγγελματίες ενώ ταυτόχρονα φέρνει και νέο κύμα ακρίβειας στις προσφερόμενες υπηρεσίες και εμπορεύματα.
Εκατοντάδες επαγγέλματα και δραστηριότητες μπαίνουν στη μέγκενη των απελευθερώσεων, προκειμένου να δρομολογήσουν τους αναγκαίους όρους για μεγάλα επιχειρηματικά σχήματα. Πρόκειται για κατευθύνσεις και κοινές επεξεργασίες των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ-ΝΔ και ΕΕ με στόχο τη ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των μονοπωλίων. Είναι η ουσία της κοιναγορίτικης Οδηγίας Μπολκεστάιν που τώρα σπεύδουν να τη βάλουν στην πράξη.
Στις λίστες κυβέρνησης και ΕΕ μπαίνουν και δραστηριότητες όπως :
Πλανόδιο εμπόριο (λαϊκές αγορές κ.ά.,) αφορά στον αριθμό και στη μεταβίβαση αδειών, την κατάργηση «περιορισμών» με βάση γεωγραφικά και πληθυσμιακά κριτήρια.
Ταξί : Επίσης για το συνολικό αριθμό των οχημάτων, την κατάργηση του περιορισμού των αδειών ανά επαγγελματία (σήμερα μέχρι 2 ταξί), για το ύψος του κομίστρου, την κατανομή των αδειών με βάση πληθυσμιακά και χωροταξικά κριτήρια.
Λεωφορεία ΚΤΕΛ για τους υπάρχοντες περιορισμούς στον αριθμό των αδειών και τα κόμιστρα.
Κρεοπώλες για τη χορήγηση βεβαιώσεων και πιστοποιητικών επαγγελματικής ικανότητας από τις σχολές επαγγελμάτων κρέατος.
Γεωπόνοι, γεωλόγοι, ιχθυολόγοι, κτηνίατροι για την απόκτηση της ιδιότητας τακτικού μέλους του ΓΕΩΤΕ.
Οδοντοτεχνίτες για τη συνέχιση της λειτουργίας του εργαστηρίου από κληρονόμους - συγγενείς.
Μεταφραστές του υπουργείου Εξωτερικών για την κατάργηση αδειών επάρκειας και για τις αμοιβές που προσδιορίζονται με βάση τη λίστα του υπουργείου.
Μηχανικοί μεταλλείων και γεωλόγοι για τις ελάχιστες αμοιβές.
Σχολές δραματικής τέχνης, χορού, ωδεία, για εδαφικούς περιορισμούς, τα πλαφόν (μέχρι 2 σχολές) στο ίδιο πρόσωπο κ.ά.
Θαλάσσια μέσα αναψυχής, εκμετάλλευση λάτζας, ναυτικοί πράκτορες.
Απόλυτα χαρακτηριστική είναι έκθεση που δόθηκε στη δημοσιότητα από το ΙΟΒΕ, οργάνου των μεγαλοβιομηχάνων του ΣΕΒ, που εκτιμά πως το «άνοιγμα στα κλειστά επαγγέλματα θα αποφέρει οφέλη ύψους 2,5 δισ. ευρώ, ή το 1% του ΑΕΠ σε ετήσια βάση». Οι κατά καιρούς «επισημάνσεις» από μεγαλοβιομηχάνους και άλλες μερίδες του κεφαλαίου αποδίδουν ανάγλυφα την πεμπτουσία των ρυθμίσεων που ήδη εφαρμόζονται είτε πρόκειται να εφαρμόσουν από το αμέσως προσεχές διάστημα. Στην ίδια έκθεση αξίωναν την «κατάργηση των περιορισμών που το Δημόσιο επιβάλλει στον ανταγωνισμό» αναφέροντας συγκεκριμένα τα «κλειστά επαγγέλματα, ιδιαίτερα στις μεταφορές, καμποτάζ, περιορισμούς στην αγορά ενέργειας και Υγείας κ.ά.» επίσης για τις «κατώτατες τιμές σε ορισμένα αγαθά και υπηρεσίες», για την κατάργηση των «υποχρεωτικών αμοιβών για μια σειρά επαγγελματικές δραστηριότητες και τους γραφειοκρατικούς περιορισμούς στην επιχειρηματικότητα»...
Σε αυτές ακριβώς τις προδιαγραφές είναι οι νέες ρυθμίσεις που προχωρά η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ με τη σύμφωνη γνώμη και της ΝΔ. Σύμφωνα με τις πληροφορίες στο υπό κατάθεση νομοσχέδιο θα υπάρχει «οριζόντια διάταξη» που θα προβλέπει την άρση κάθε περιορισμού σε όλες τις υπάρχουσες επαγγελματικές δραστηριότητες.
Συγκεκριμένα και για την άρση των «περιορισμών στα κλειστά επαγγέλματα» προβλέπονται :
Δικηγόροι : Καταργούνται οι ελάχιστες αμοιβές που ισχύουν σήμερα, όπως προκύπτουν από τις αποφάσεις των δικηγορικών συλλόγων, καθώς επίσης και οι γεωγραφικοί περιορισμοί στην άσκηση του επαγγέλματος. Στο εξής δηλαδή, μεγάλες εταιρείες θα έχουν το ελεύθερο να αναλαμβάνουν υποθέσεις οπουδήποτε στην Επικράτεια. Για τη διευκόλυνσή τους παίρνουν το ελεύθερο στις διαφημιστικές καταχωρήσεις, που μέχρι σήμερα δεν προβλέπονται για λόγους που έχουν να κάνουν με τη δεοντολογία του επαγγέλματος.
Φαρμακοποιοί : Η κυβέρνηση και οι διοικήσεις των οργανώσεων των φαρμακοποιών φέρονται να έχουν καταλήξει σε κάποιες συμφωνίες, που αφορούν κύρια την μεταβίβαση της άδειας φαρμακοποιού στα παιδιά τους, τη συστέγαση φαρμακοποιών και το καθεστώς λειτουργίας των φαρμακείων το Σάββατο. Στην πραγματικότητα, προωθείται το ελαστικό ωράριο λειτουργίας με την τροποποίηση των πληθυσμιακών κριτηρίων για το άνοιγμα φαρμακείου. Επίσης η μείωση του λεγόμενου «ελάχιστου περιθωρίου κέρδους», προκειμένου να διευκολύνουν τη συγκέντρωση του κλάδου σε ισχυρές επιχειρήσεις - αλυσίδες πώλησης. Η «μείωση» στα περιθώρια κέρδους είτε άμεσα είτε έμμεσα, με την εφαρμογή «συστήματος εκπτώσεων» πάνω στις τιμές χονδρικής, στις οποίες αγοράζουν τα φαρμακεία. Σύμφωνα με το επικαιροποιημένο μνήμονιό τους η έκπτωση που θα παρέχεται για χονδρικές πωλήσεις «πάνω από ένα προκαθορισμένο όριο», έρχεται να ευνοήσει τη συγκέντρωση του κλάδου σε μεγαλύτερα επιχειρηματικά σχήματα.
Συμβολαιογράφοι : Προχωρούν σε αύξηση του αριθμού τους και σε κατάργηση του σημερινού συστήματος των ελάχιστων αμοιβών.
Μηχανικοί - αρχιτέκτονες - ορκωτοί λογιστές: Προβλέπεται η απελευθέρωση στο σύστημα των ελάχιστων αμοιβών.


Α. Σ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου