Σελίδες

26 Δεκ 2011

Στο δρόμο της ρήξης και της ανατροπής .



«Το Ταγκό της Κρίσης» τιτλοφορείται το πολιτικό μιούζικαλ των Χρήστου Χατζησπύρου και Φάνη Μαργαρώνη, που παρουσιάζεται στην ιστοσελίδα του «902 Αριστερά στα FM».
«Χρειαζόμαστε θέατρο, που δεν περιορίζεται να μας δίνει μόνο συναισθήματα, απόψεις και αυθορμητισμούς, που επιτρέπει κάθε φορά το ιστορικό πεδίο των ανθρώπινων σχέσεων όπου διαδραματίζονται οι υποθέσεις, αλλά ένα θέατρο, όπου θα χρησιμοποιούνται σκέψεις και αισθήματα που παίζουν ρόλο στη μεταβολή του πεδίου»(Μπέρτολντ Μπρεχτ).
Η θέση του μεγάλου ριζοσπάστη, «στρατευμένου» στο μαρξισμό και σοσιαλισμό, δημιουργού μάς ήρθε στο νου παρακολουθώντας το πολιτικό μιούζικαλ με τίτλο «Το Ταγκό της Κρίσης», που παρουσιάζεται στην ηλεκτρονική σελίδα του «902 Αριστερά στα FM». Και αυτό, γιατί φαίνεται ξεκάθαρα ότι το συγκεκριμένο ιδιαίτερα ενδιαφέρον μουσικοθεατρικό έργο υπηρετεί το βασικό σκοπό του μπρεχτικού θεάτρου, αλλά και αυτόν που θα πρέπει να έχει η Τέχνη συνολικότερα:
 «Να ξυπνήσει στον θεατή την επιθυμία να καταλάβει την κοινωνία στην οποία ζει και να μεθοδέψει σ' αυτόν το μεράκι να πάρει μέρος στην αλλαγή της».
Δημιουργική καλλιτεχνική σύμπραξη
«Το Ταγκό της Κρίσης» είναι μια ρηξικέλευθη, επίκαιρη καλλιτεχνική προσέγγιση, που μιλά τη γλώσσα της αλήθειας, παίρνει θέση, συγκρούεται με το κατεστημένο και τους εκφραστές του, προτείνει το δρόμο της ρήξης και της ανατροπής. Προσπερνώντας τις διαπιστώσεις και την καταγραφή, αυτό το πολιτικό μιούζικαλ - το πρώτο στην ιστορία της μεταπολιτευτικής δισκογραφίας, όπως αναφέρουν οι δημιουργοί του - στιγματίζει τη σημερινή πραγματικότητα από τη σκοπιά των λαϊκών συμφερόντων, άλλοτε με καυστικό τρόπο, άλλοτε με χιούμορ και σαρκασμό, κάποιες φορές με συναισθηματική τραγικότητα. Αποκαλύπτει το ρόλο των μηχανισμών της αστικής πολιτικής, ενώ ταυτόχρονα φανερώνει το δρόμο της ανατροπής και της κοινωνικής απελευθέρωσης. Παράλληλα, «Το Ταγκό της Κρίσης» γίνεται προπομπός ενός νέου ρεύματος πολιτικού τραγουδιού για το οποίο υπάρχει τεράστια ανάγκη, ειδικά στις σημερινές συνθήκες.

Κύρια «όπλα» του, το επίκαιρο λιμπρέτο του Φάνη Μαργαρώνη (γνωστός ως στιχουργός και κιθαρίστας του συγκροτήματος «KollektivA») και οι εμπνευσμένες μουσικές συνθέσεις του Χρήστου Χατζησπύρου σε ήχους jazz, gypsy, παραδοσιακούς, αλλά και λαϊκούς. Λόγος και μουσική δένουν αρμονικά, δημιουργώντας μαζί ένα μωσαϊκό από εικόνες που γρήγορα μετατρέπεται σε συνειδησιακό ταρακούνημα. Οι δύο δημιουργοί «ξεδιπλώνουν» την «ιστορία» τους, στην Αθήνα του σήμερα, εν μέσω παγκόσμιας καπιταλιστικής κρίσης. Ανάμεσα στα «πρόσωπα» του έργου, η εργάτρια, ο καπιταλιστής, ο εργατοπατέρας - πρόεδρος των συνδικάτων, ο δημοσιογράφος, ο πρωτοπόρος εργάτης...
Τα τραγούδια ερμηνεύουν δύο ταλαντούχοι νέοι τραγουδιστές: Η Κύπρια Βίκυ Αναστασίου, έχοντας μοναδικές κριτικές στις αποσκευές της από την πορεία της στην Αγγλία και ο Θανάσης Χουλιαράς, τραγουδιστής των «KollektivA», με σημαντική εμπειρία στο μιούζικαλ.
Τις ενορχηστρώσεις και μίξεις έκανε ο Χρήστος Χατζησπύρου στην Αγγλία, όπου μένει μόνιμα. Για τις ηχογραφήσεις δούλεψαν δεκάδες μουσικοί από Αγγλία και Ελλάδα. Συμμετέχει ο ηθοποιός Κώστας Κόγιος. Την επιμέλεια παραγωγής είχαν οι Χρήστος Χατζησπύρου και Φάνης Μαργαρώνης. Την εικαστική επένδυση του έργου υλοποίησε με μοναδικό τρόπο ο ζωγράφος Ιάκωβος Βάης. Ενας πίνακας για κάθε μέρος του «Ταγκό...», συνολικά 11 έργα, δημιουργούν μια μοναδική ατμόσφαιρα που σπανίως συναντάμε πλέον στη σύγχρονη βιομηχανοποιημένη δισκογραφία. Το γραφιστικό μέρος ανέλαβαν οι «Eyellusion Team».
Αφιερωμένο στους καταπιεσμένους
«Το "Ταγκό Της Κρίσης" ξεκίνησε ως συνεργασία δυο - εδώ και χρόνια - φίλων και ομοϊδεατών», αναφέρουν οι δημιουργοί του έργου Χρήστος Χατζησπύρου και Φάνης Μαργαρώνης. «Παρατηρώντας και βιώνοντας την οικονομική κρίση, ο ένας από το Λονδίνο, ο άλλος από την Αθήνα, αποφασίσαμε να απαντήσουμε καλλιτεχνικά στα γεγονότα αξιοποιώντας τη διπλή μας ιδιότητα ως καλλιτέχνες και εργαζόμενοι που βιώνουν την καπιταλιστική κρίση. Αποφασίσαμε τη φόρμα, τη δομή, την αισθητική και το περιεχόμενο με απόλυτη συνείδηση και συγκεκριμένο προσανατολισμό. Στόχος μας ήταν να πιάσουμε το νήμα του εργατικού - λαϊκού τραγουδιού, που χάθηκε κάπου στο πισωγύρισμα της ιστορίας πριν από δεκάδες χρόνια και να εκφράσουμε σημερινά συναισθήματα και κοινωνικά καθήκοντα, στις νέες κοινωνικές συνθήκες. Βασικός άξονας της δουλειάς μας ήταν το έργο να εκφράζει αυτούς για τους οποίους γράφτηκε: Τους καταπιεσμένους. Να συγκινεί, να αφυπνίζει, να γίνεται όπλο στη συνείδησή τους, αλλά και σύντροφος σε στιγμές δύσκολες».

Από την πλευρά της, η διεύθυνση του «902 - Αριστερά στα FM» αναφέρει: «Με μεγάλη χαρά αποδέχθηκε ο "902" να παρουσιάσει στην ιστοσελίδα του το πολιτικό μιούζικαλ "Το Ταγκό της Κρίσης". Κι όχι μόνο γιατί πάντα ήταν φιλόξενος στους νέους δημιουργούς, τις μουσικές και καλλιτεχνικές αναζητήσεις τους. "Το Ταγκό της Κρίσης", καρπός μιας πετυχημένης σύμπραξης νέων καλλιτεχνών από την Ελλάδα και την Αγγλία, αποτελεί στην πραγματικότητα μια άκρως επίκαιρη πολιτική παράσταση. Η μουσική του Χρήστου Χατζησπύρου, οι στίχοι του Φάνη Μαργαρώνη, η εικαστική επένδυση του Ιάκωβου Βάη και τα δρώμενα του έργου έχουν στο κέντρο της προσοχής τους την καπιταλιστική κρίση. Δίνουν απαντήσεις στα πολλά και διάφορα ερωτήματα, που τη συνοδεύουν και, μάλιστα, από τη σκοπιά των εργατικών συμφερόντων, μακριά από τα κάθε λογής ψευτοδιλήμματα και αυταπάτες, την ηττοπάθεια και την "προσαρμογή" - υποταγή, που καλλιεργούν πολύμορφα οι κυρίαρχες δυνάμεις και οι διάφοροι "παπαγάλοι" τους. Είμαστε σίγουροι ότι "Το Ταγκό της Κρίσης", το φιλόδοξο αυτό εγχείρημα, στέλνει ένα καλλιτεχνικό μήνυμα αισιοδοξίας και αγώνα και θα αποτελέσει ένα θετικό παράδειγμα, για πολλές ακόμη ανάλογες προσπάθειες, ιδιαίτερα από νέους καλλιτέχνες και δημιουργούς».
Οσοι το επιθυμούν μπορούν να επισκεφτούν τη σελίδα του «902 Αριστερά στα FM» www.902.gr και να «κατεβάσουν» εντελώς δωρεάν και νόμιμα όλο το έργο μαζί με όλο το artwork, στίχους και πληροφορίες.


Ρουμπίνη ΣΟΥΛΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου