Σελίδες

5 Οκτ 2011

ΠΡΟΣΧΕΔΙΟ ΚΡΑΤΙΚΟΥ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ 2012...



Ισοπεδώνουν τη λαϊκή οικογένεια με νέα μέτρα 11 δισ. ευρώ.



Με δεδομένα τα αδιέξοδα στην αστική διαχείριση της κρίσης, τα οποία αποτυπώνονται και στις εκτιμήσεις των ιμπεριαλιστικών οργανισμών για τους ρυθμούς κατρακύλας του παραγόμενου ΑΕΠ, το μαύρο μέτωπο κυβέρνησης - τρόικας - πλουτοκρατίας προαναγγέλλει την παραπέρα σφοδρή κλιμάκωση με ομοβροντία από νέα αντιλαϊκά μέτρα, με στόχο τη σωτηρία των μονοπωλίων.
Μετά και τις συνεννοήσεις με τα υψηλόβαθμα κλιμάκια της τρόικας, η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ κατέθεσε χτες στη Βουλή το «προσχέδιο» κρατικού προϋπολογισμού για το 2012, με τα νέα, αρχικά προβλεπόμενα μέτρα, σε συνέχεια αυτών που ήδη πήραν ή που πρόκειται να εφαρμόσουν στο επόμενο τρίμηνο, μέχρι φέτος το Δεκέμβρη, να ξεκινούν πάνω από τα 11 δισ. ευρώ.

Το σχέδιο για τη μαζική εξαθλίωση του λαού προβλέπει την κατάργηση «φοροελαφρύνσεων» για τα λαϊκά νοικοκυριά, συρρίκνωση του αφορολόγητου ορίου για μισθωτούς - συνταξιούχους, τρανταχτές ανατιμήσεις και στους Ειδικούς Φόρους Κατανάλωσης, διάλυση της Κοινωνικής Ασφάλισης - Πρόνοιας, παραπέρα περικοπές συντάξεων για όλα τα ασφαλιστικά ταμεία, μαζικές απολύσεις και συρρίκνωση των μισθών στο στενό και ευρύτερο δημόσιο τομέα, μηδενικές προσλήψεις και για το 2012 κ.ά. Στο προσχέδιο του νέου κρατικού προϋπολογισμού ομολογούν ανοιχτά ότι στο πλαίσιο του «μεσοπρόθεσμου προγράμματος» έχουν αφήσει και «αταξινόμητα μέτρα» για ποσά πάνω από 2 δισ. ευρώ, τα οποία και θα ξεφουρνίσουν στη συνέχεια.
Η πρεμούρα τους να ικανοποιήσουν τα μονοπώλια, τις μερίδες της πλουτοκρατίας, είναι τέτοια, που ακόμη και οι συντάκτες του προϋπολογισμού δείχνουν να έχουν χάσει το λογαριασμό. Στο κείμενο που κατέθεσαν στη Βουλή εμφανίζουν το αφορολόγητο όριο στα 8.000 ευρώ, δηλαδή στο σημείο που το είχαν αφήσει με το προηγούμενο «πακέτο», αντί για τα 5.000 ευρώ που τώρα έρχονται να εφαρμόσουν και μάλιστα αναδρομικά από την 1η Γενάρη του 2011!
Τα νέα μέτρα για το 2012
Η καρατόμηση των δαπανών που έχουν να κάνουν με το λαό φτάνουν στα 5,5 δισ. ευρώ (χώρια τα χαράτσια μέσα από τους λογαριασμούς της ΔΕΗ) και σε άλλα τόσα, ακόμη 5,5 δισ. ευρώ, φτάνουν τα πρόσθετα αντιλαϊκά φορολογικά μέτρα. Συνολικά δηλαδή έχουν ετοιμάσει μέτρα 11 δισ. ευρώ, τα οποία μέχρι και την τελευταία δεκάρα τα προορίζουν για τους τραπεζίτες - μεγαλοδανειστές και τα άλλα σαπρόφυτα. Πιο συγκεκριμένα, η κυβέρνηση υπολογίζει:
  • Κατάργηση φοροελαφρύνσεων. Πρόκειται για «εξοικονομήσεις» ύψους 5 δισ. ευρώ, από τη συρρίκνωση του αφορολόγητου ορίου και από το πετσόκομμα «φοροελαφρύνσεων» για τις δαπάνες των λαϊκών νοικοκυριών (νοίκια, φροντιστήρια παιδιών, τόκοι στεγαστικών δανείων, υγεία κ.ά.). Στην κατηγορία αυτή υπολογίζουν και επιπλέον έσοδα από την έκτακτη εισφορά, την αύξηση των λεγόμενων αντικειμενικών κριτηρίων κ.ά.
  • Συντάξεις - προνοιακά επιδόματα: Πάνω από 1 δισ. ευρώ φτάνει η πρόσθετη «προσαρμογή» για το 2012. Προβλέπουν τη μείωση επικουρικών συντάξεων (370 εκατ. ευρώ), προνοιακών επιδομάτων (ΟΑΕΔ, ΟΕΕ-ΟΕΚ) κατά 250 εκατ. ευρώ, παραπέρα περικοπές (50 εκατ. ευρώ) στις συντάξεις του ΝΑΤ, μείωση 100 εκατ. ευρώ στις συντάξεις του ΟΓΑ, «επανέλεγχο» των αναπηρικών συντάξεων για ακόμη 80 εκατ. ευρώ κ.ά.
  • Χαράτσια στα ακίνητα1,8 δισ. ευρώ είναι τα ποσά που θα αρπάξουν μέσα από τους λογαριασμούς της ΔΕΗ πάνω και από 1,7 δισ. ευρώ που έχουν υπολογίσει για το 2011.
  • Ενιαίο μισθολόγιο - εργασιακή εφεδρεία. Υπολογίζουν 1,1 δισ. ευρώαπό την παραπέρα συρρίκνωση των μισθών στο δημόσιο τομέα. Για φέτος για το δίμηνο Νοέμβρη με Δεκέμβρη, που θα εφαρμόσουν το μέτρο, υπολογίζουν 150 εκατ. ευρώ. Από την εφαρμογή της εργασιακής εφεδρείας για το 2012 υπολογίζουν πρόσθετες εξοικονομήσεις για ποσά 200 εκατ. ευρώ (συνολικά 1,3 δισ. ευρώ).
  • Λουκέτα - συγχωνεύσεις. Στα 560 εκατ. ευρώ φτάνουν οι «εξοικονομήσεις» στο στενό και ευρύτερο δημόσιο τομέα, από τα οποία τα 200 εκατ. ευρώ αφορούν τη μείωση της μισθολογικής δαπάνης μετά και τις μαζικές απολύσεις που ετοιμάζουν.
  • Υγεία - περίθαλψη. Κόβουν 560 εκατ. ευρώ από τα οποία τα 337 εκατ. ευρώ αφορούν στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.
  • Πετρέλαιο θέρμανσης. Ακόμη 250 εκατ. ευρώ περιμένουν να συγκεντρώσουν από την παραπέρα απογείωση των Ειδικών Φόρων Κατανάλωσης.
  • ΟΤΑ. Οι «εξοικονομήσεις» φτάνουν στα 355 εκατ. ευρώ και επιμερίζονται σε νέα «ανταποδοτικά» χαράτσια απέναντι στους δημότες (105 εκατ. ευρώ) και σε 250 εκατ. ευρώ από την «επαναξιολόγηση των δαπανών».
Τα μεγέθη του προϋπολογισμού
Αλλάζοντας και τις προηγούμενες εκτιμήσεις τους, βλέπουν τώρα να συνεχίζεται ηκατρακύλα του ΑΕΠ με ρυθμό 2,5% για το 2012. Είναι απόλυτα φανερό ότι και η τωρινή «εκτίμηση» για την αύξηση της επίσημης ανεργίας στο 16,4% για το 2012 είναι πολύ πίσω από τη ζοφερή πραγματικότητα που έχουν σχεδιάσει απέναντι στο λαό. Μέσα σε αυτό το κατάμαυρο σκηνικό, μόνο από την άμεση φορολογία, προσδοκούν να εισπράξουν από τα λαϊκά στρώματα ποσά αυξημένα κατά 27,5% σε σχέση με το 2011. Σε κραυγαλέα αντίθεση, από τους φόρους στις επιχειρήσεις (νομικά πρόσωπα), προσδοκούν έσοδα μειωμένα κατά 22% σε σχέση με πέρσι!
Από τη συνολική πίτα των φορολογικών εσόδων που διαμορφώνεται σε 56,3 δισ. ευρώ, τουλάχιστον 43,7 δισ ευρώ είναι φόροι στο λαό, έναντι μόλις 2,2 δισ. ευρώ που ελπίζουν να εισπράξουν από τις εταιρείες (νομικά πρόσωπα). Πιο συγκεκριμένα:
  • Τα 10,9 δισ. ευρώ προέρχονται από φυσικά πρόσωπα (μισθωτοί, συνταξιούχοι).
  • Τα 29 δισ. ευρώ από τους έμμεσους φόρους (ΦΠΑ κ.ά.) στη λαϊκή κατανάλωση.
  • Ακόμη 3,8 δισ. είναι τα διάφορα χαράτσια στη λαϊκή κατοικία.
Από το σύνολο των κάθε είδους δαπανών του κράτους, που διαμορφώνονται στα 70,4 δισ. ευρώ, τα 17,9 δισ. ευρώ αφορούν σε δαπάνες τόκων για την εξυπηρέτηση τραπεζιτών και των μεγαλοπιστωτών του κράτους. Τσεκούρι 12% μπαίνει στις «αποδοχές», 9% για ασφάλιση, περίθαλψη κοινωνική προστασία. Τέλος, το εμφανιζόμενο έλλειμμα του προϋπολογισμού για το 2012 υπολογίζεται στα 19 δισ. ευρώ.



Βαφτίζουν «σωτηρία» την εξόντωση του λαού
Για το προσχέδιο προϋπολογισμού για το 2012, 
το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ με σχόλιό του επισημαίνει:
«Το προσχέδιο του προϋπολογισμού για το 2012 κάνει ολοφάνερο τι εννοεί η κυβέρνηση σωτηρία της χώρας: Εξόντωση του λαού, καταδίκη του με κάθε τρόπο και μέσο στη φτώχεια και στην εξαθλίωση, για να μειωθούν οι ζημιές για τα συσσωρευμένα κεφάλαια των τραπεζιτών και των μεγαλοεπιχειρηματιών από τη δική τους κρίση. Η κυβέρνηση έχει το θράσος να ρίχνει την ευθύνη και να κατηγορεί τα εργατικά - λαϊκά στρώματα για τα αδιέξοδα που έχει η ίδια και η ΕΕ, για την αδυναμία τους να διαχειριστούν την καπιταλιστική κρίση που βαθαίνει.
Ο λαός δεν πρέπει να αυτοκτονήσει, σκύβοντας το κεφάλι σε θυσίες δίχως τέλος ή αναζητώντας μάταια καλύτερη διαπραγμάτευση του μνημονίου ή έλεος από τα μονοπώλια και τον καπιταλισμό. Λαϊκή συμμαχία παρεμπόδισης και αντεπίθεσης κατά της κυβέρνησης και των κομμάτων της πλουτοκρατίας, για να σωθεί ο λαός και όχι ο καπιταλισμός. Λύση υπάρχει για το λαό μόνο αν κάνει δική του περιουσία τις μεγάλες επιχειρήσεις και με λαϊκή εξουσία αποδεσμευτεί από την ΕΕ».


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου