Σελίδες

2 Σεπ 2011

Ομολογούν την επέμβαση.



Ο ιμπεριαλιστικός πόλεμος στη Λιβύη είναι μέρος του ιμπεριαλιστικού σχεδίου «Μεγάλη Μέση Ανατολή» για δήθεν εκδημοκρατισμό των κρατών της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής. Αποφασίστηκε στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ στην Κωνσταντινούπολη το 2004. Εξέγερση, για την οποία έκαναν λόγο αστοί και κάθε είδους οπορτουνιστές, δεν υπήρξε. Ολα οργανώθηκαν από το διεθνή ιμπεριαλισμό. Στόχος, τα πετρέλαια και ο πλούτος γενικά της Λιβύης. Αυτή ήταν η εκτίμησή μας από την έναρξη των γεγονότων και επιβεβαιώνεται από τους αστούς. Το λένε ωμά τώρα που παζαρεύουν για τη μοιρασιά της λείας. Ας το δούμε.
***
«Μέχρι τις 18/3/2011, όταν επέστρεψε στη Λιβύη, ο στρατηγός των αντικαθεστωτικών, Χαλίφα Χάφτερ, ζούσε σ' ένα σπίτι που απείχε μόλις οχτώ χιλιόμετρα από το αρχηγείο της CIA στη Βιρτζίνια. 

Ο Χαλίφα, που σήμερα κατηγορείται ότι είναι "πράκτορας της CIA" και άνθρωπος των Αμερικανών στη Λιβύη, ήταν για δεκαοκτώ χρόνια το "δεξί χέρι" του Καντάφι, από το 1969 μέχρι το 1987, όταν ηγήθηκε της καταστροφικής για τη Λιβύη εκστρατείας εναντίον του Τσαντ. Αιχμαλωτίστηκε, αποκήρυξε μέσα στη φυλακή τον Καντάφι και άρχισε να οργανώνει κίνημα για την ανατροπή του. Απέτυχε όμως κι έτσι έφυγε από το Τσαντ στις ΗΠΑ. Οταν επέστρεψε, οι Λίβυοι πολίτες της Βεγγάζης τού επιφύλαξαν θερμή υποδοχή. Αλλοι όμως, μέσα στους αντικαθεστωτικούς, δεν χάρηκαν για την επιστροφή του, ιδίως ο στρατηγός Γιούνις - και αυτός υπήρξε "δεξί χέρι" του Καντάφι - και βασικά οι ισλαμιστές, ειδικά ο επικεφαλής της επιχείρησης για την απελευθέρωση της Τρίπολης, ο Μπελχάτζ» («Ελευθεροτυπία» 27/8/2011).
«Διπλός πράκτορας. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον ωστόσο παρουσιάζουν οι ιστορίες αξιωματούχων του καθεστώτος Καντάφι που δρούσαν μυστικά υπέρ των ανταρτών και οι οποίες έρχονται στη δημοσιότητα... Για περισσότερους από πέντε μήνες, σε μια πόλη που την ήλεγχαν απόλυτα οι πιστές στον Μουαμάρ Καντάφι δυνάμεις, οι αντικαθεστωτικοί στη γειτονιά Φασλούμ της Τρίπολης βασίζονταν σε έναν ομοϊδεάτη τους, ο οποίος τους προειδοποιούσε με απόλυτη ακρίβεια για να ξεφύγουν από τις εφόδους εναντίον τους. Την Πέμπτη, καθώς οι αντάρτες άρχισαν να καταλαμβάνουν τη λιβυκή πρωτεύουσα, ο άνθρωπος αυτός εμφανίστηκε μπροστά στις κάμερες: Είναι ο Μαχμούντ Μπεν Τζουμάα, ανώτατος αξιωματούχος των δυνάμεων ασφαλείας του Καντάφι και για πολλά χρόνια υπεύθυνος της προσωπικής ασφάλειας του συνταγματάρχη. Ως διπλός πράκτορας στην εξέγερση, ο Μπεν Τζουμάα καθημερινά εξέδιδε διαταγές για τη σύλληψη ή την παρακολούθηση προσώπων για τα οποία υπήρχε η υποψία ότι ήταν αντικαθεστωτικοί. Το βράδυ, όμως, ο 54χρονος συναντούσε κρυφά εκείνους που προσπαθούσαν να ανατρέψουν το αφεντικό του... Ο Μπεν Τζουμάα - βετεράνος επί 20 χρόνια της Υπηρεσίας Εσωτερικής Ασφαλείας της Λιβύης, έφτασε να είναι επικεφαλής της προσωπικής ασφάλειας του Καντάφι... Συμμετείχε από την αρχή της εξέγερσης στην οργάνωση δράσεων εναντίον του Καντάφι. Ο Μπεν Τζουμάα βρισκόταν σε καθημερινή επαφή με τα στελέχη του καθεστώτος και έβλεπε πληροφορίες για παρακολουθήσεις τηλεφώνων και ανακρίσεις ώστε να αποφασίζει ποιοι αντικαθεστωτικοί θα πρέπει να συλληφθούν και να δώσει οδηγίες στους υφιστάμενούς του. Ταυτόχρονα όμως έδινε πληροφορίες για επικείμενες εφόδους και έτσι οι αντικαθεστωτικοί προλάβαιναν να διαφύγουν» («Τα Νέα» 29/8/2011).
***
«Αυτοί με τα κιάλια κατασκόπευαν τις θέσεις των κυβερνητικών. Αυτοί με τα δορυφορικά τηλέφωνα κρατούσαν την επαφή με το ΝΑΤΟ. Αυτοί με τα τουφέκια δραστηριοποιούνταν πίσω από τις γραμμές. Ηταν στρατιώτες των ειδικών δυνάμεων, που φορούσαν τα ίδια ρούχα με τους εξεγερμένους. Και ενώ αυτοί πεζοπορούσαν στην έρημο, άλλοι "ξένοι" βοηθούσαν το Συμβούλιο της Βεγγάζης... Πράκτορες βετεράνοι άλλων συγκρούσεων, ικανοί να πείσουν στελέχη του καθεστώτος να αυτομολήσουν. Χωρίς αυτούς τους "συμβούλους", οι εξεγερμένοι δεν θα είχαν φτάσει ποτέ στην Τρίπολη... Οι σύμμαχοι έπρεπε να εμπιστευθούν αυτούς τους ανθρώπους της σκιάς. Καλύφθηκαν πίσω από την αποστολή εκπαιδευτών για τον στρατό των εξεγερμένων. Ηταν λίγες δεκάδες και στρατολογήθηκαν από τις χώρες του ΝΑΤΟ για να αναδιοργανώσουν τις τάξεις των εξεγερμένων... Οι πρώτες ειδήσεις χρονολογούνται από την αρχή της σύγκρουσης... Αρκετοί Βρετανοί SAS συνελήφθησαν εξάλλου από τους εξεγερμένους, οι οποίοι δεν είχαν ειδοποιηθεί για την παρουσία τους. Λόγω έλλειψης συντονισμού» («Τα Νέα» 27/3/2011).
Πράγματι, ρεπορτάζ του απεσταλμένου της ΝΕΤ στην περιοχή της Βεγγάζης στη Λιβύη στις 22/3/2011 ανέφερε τα εξής: «Αξιωματικοί ξένης χώρας προσπαθούν να οργανώσουν τους αντικαθεστωτικούς, να τους εξοπλίσουν και αν δεν υπήρχαν τα γαλλικά αεροπλάνα, ο Καντάφι θα έκανε περίπατο». Στη Λιβύη, επομένως, είναι ολοφάνερη η ωμή ιμπεριαλιστική επέμβαση για την ανατροπή του καθεστώτος Καντάφι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου