Σελίδες

6 Σεπ 2011

Ξεσηκωμός με οργανωμένο πολιτικοποιημένο κίνημα




Πρόταση πάλης του ΜΑΣ προς όλους τους φοιτητές και σπουδαστές και τους συλλόγους τους.

«Συνεχίζουμε πιο δυναμικά την πάλη για το πανεπιστήμιο του λαού και της εξουσίας του. Οχι στο νέο Νόμο - Πλαίσιο. Εξω οι επιχειρήσεις από την Παιδεία». 
Αυτό το κάλεσμα απευθύνουν οι δυνάμεις του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών (ΜΑΣ) προς τους φοιτητικούς και σπουδαστικούς συλλόγους, προς όλους τους φοιτητές και σπουδαστές για τη συνέχεια της πάλης ενάντια στο νόμο - έκτρωμα που ψήφισαν από κοινού ΠΑΣΟΚ - ΝΔ - ΛΑ.Ο.Σ. - ΔΗ.ΣΥ. για την Aνώτατη Eκπαίδευση. Αναλυτικά, ολόκληρο το κείμενο της πρότασης πάλης του ΜΑΣ έχει ως εξής:
«Χαιρετίζουμε τους χιλιάδες φοιτητές που συμμετείχαν στα συλλαλητήρια των συλλόγων και των επιτροπών αγώνα. Αυτή τη στιγμή είναι υπό κατάληψη η πλειοψηφία των σχολών σε όλη την Ελλάδα. Υπό κατάληψη βρίσκονται και οι υπηρεσίες έρευνας και διοίκησης των περισσότερων ιδρυμάτων.

Καλούμε τους φοιτητές και σπουδαστές, να συμμετάσχουν στις διαδικασίες, να μπουν στον αγώνα, να συμμετάσχουν στη διαπάλη από τη σκοπιά των λαϊκών συμφερόντων, να οργανωθούν ενάντια στο κεφάλαιο, τις επιχειρήσεις και τα κόμματα του.
Ο νέος Νόμος Πλαίσιο στα ΑΕΙ - TEI είναι κομμάτι της ενιαίας σαρωτικής αντιλαϊκής επίθεσης που κεφάλαιο - ΕΕ - κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ έχουν εξαπολύσει στο έδαφος της κρίσης. Ηδη, τρίβουν τα χέρια τους βιομήχανοι, εφοπλιστές, επιχειρήσεις και λοιπά τρωκτικά που θα κάνουν χρυσές μπίζνες στην Παιδεία και την Ανώτατη Εκπαίδευση.
Προσπαθούν να ξεπεράσουν την κρίση του συστήματος που υπηρετούν φορτώνοντάς την στις πλάτες μας, στις πλάτες των εργαζόμενων γονιών μας. Μετά την ψήφιση του Μεσοπρόθεσμου και του εφαρμοστικού νόμου, η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ ανοίγει ένα νέο μέτωπο του αμείλικτου πολέμου που έχει κηρύξει απέναντι στο λαό.
Κανείς να μην ξεχάσει, αλλά ίσα - ίσα να κάνει κριτήριο τις δεκάδες κινητοποιήσεις, καταλήψεις, συλλαλητήρια, παραστάσεις διαμαρτυρίας που οργάνωσαν οι σύλλογοι και οι επιτροπές αγώνα με τη συμβολή του ΜΑΣ, όταν όλοι οι άλλοι έλεγαν πως κινδυλογούμε.
Κανείς να μην ξεχάσει τη νεολαία ΠΑΣΟΚ και την ΠΑΣΠ που έλεγαν με περίσσιο θράσος πως συμφωνούν με το 90% του νέου νόμου - έκτρωμα.
Κανείς να μην ξεχάσει τις άθλιες θέσεις - διαπιστευτήρια της ΝΔ και της ΔΑΠ που λένε να μπουν πιο βαθιά οι επιχειρήσεις στα ΑΕΙ - ΤΕΙ και οι σύλλογοι να γίνουν όργανα του κράτους.
Να τι φέρνει ο νόμος - έκτρωμα:
1. Δημιουργούν πτυχία πολλών ταχυτήτων - διαβατήρια για την ανεργία.Ενισχύουν την επιχειρηματική λειτουργία των ΑΕΙ - ΤΕΙ. Με την πολλαπλότητα των πτυχίων και των πιστοποιητικών, με τη διασύνδεση με τις 2 ή 3χρονες επαγγελματικές σχολές, θα πολλαπλασιαστούν οι επικαλύψεις, φαινομενικές ή πραγματικές, μεταξύ αποφοίτων ΤΕΙ - ΙΕΚ. Αυτές οι αλλαγές έχουν δρομολογηθεί εδώ και πάνω από μια δεκαετία με τη στρατηγική της Λισαβόνας και τις αποφάσεις της Μπολόνια. Θεσμοθετούν τους 3 κύκλους σπουδών, τα μονοετή και τα διετή προγράμματα, τα προγράμματα κατάρτισης - διά βίου εκμετάλλευσης. Αποσυνδέουν πλήρως το πτυχίο από το επάγγελμα. Θέλουν η πλειοψηφία να κάνει 2 χρόνια σπουδές και μετά να δουλεύει με μισθούς των 501 ευρώ.
2. Χτυπιέται περισσότερο η τσέπη της λαϊκής οικογένειας που έτσι κι αλλιώς τα φέρνει δύσκολα βόλτα. Η διαχείριση της περιουσίας και οι υποδομές των ιδρυμάτων, η φοιτητική μέριμνα, περνούν σε ένα ενιαίο Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου. Δηλαδή κόβουν τη δωρεάν σίτιση, ξεσπιτώνουν κόσμο από τις εστίες τις οποίες θα αφήνουν να ρημάζουν, τέρμα τα δωρεάν βιβλία. Πιο μεγάλα βάσανα περιμένουν τη λαϊκή οικογένεια που ήδη ακριβοπληρώνει τις σπουδές του παιδιού της. Ανοίγει ο δρόμος για τα δίδακτρα, αφού με βάση την αξιολόγηση από τις επιχειρήσεις θα αποφασίζεται αν το ίδρυμα θα χρηματοδοτείται. Οποιο ίδρυμα "δεν τα φέρνει" στην πιάτσα της αγοράς, θα βρίσκει πόρους μόνο του, θα κλείνει, θα συγχωνεύεται. Γι' αυτό και οι δήθεν αιώνιοι φοιτητές είναι το προπέτασμα καπνού για τη διαγραφή των εργαζόμενων φοιτητών.
3. Ενισχύεται η ιδεολογική χειραγώγηση, αυξάνεται η κρατική καταστολή. Καταργούν το άσυλοΠροχωράνε σε αντιδραστική παρέμβαση στο φοιτητικό κίνημα, τις δομές του και τα συλλογικά του όργανα, τους φοιτητικούς συλλόγους. Θέλουν όπως λένε να απομακρυνθεί το άσυλο για να μπορεί να εισβάλλει η αστυνομία στα ιδρύματα. Τα παραμύθια δε για την "ελεύθερη διακίνηση ιδεών" τα ζούμε στο πετσί μας πολύ καιρό με τη διδασκαλία της αστικής ιδεολογίας και της επιχειρηματικότητας. "Ελευθερία έκφρασης" είχαν και έχουν μόνο οι επιχειρήσεις και ο καπιταλισμός. Στόχο έχουν το οργανωμένο πολιτικοποιημένο λαϊκό και φοιτητικό κίνημα.
ΩΡΑ ΕΥΘΥΝΗΣ! Ξεσηκωμός με οργανωμένο πολιτικοποιημένο κίνημα
Τώρα οι φοιτητές και σπουδαστές πρέπει να ξεσηκωθούν, να εγκαταλείψουν το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ, να μπουν μπροστά για να φτιαχτεί το μεγάλο οργανωμένο ποτάμι που θα τους ανατρέψει με πολιτικοποιημένο αγώνα. Μαζί μας θα είναι το κομμάτι των πανεπιστημιακών δασκάλων που δεν είναι μπλεγμένο με επιχειρηματικά συμφέροντα. Τώρα να πάρουμε θέση μάχης πλάι στους εργάτες και το ΠΑΜΕ, τους αγρότες και την ΠΑΣΥ, τους μικρομαγαζάτορες και την ΠΑΣΕΒΕ, το ριζοσπαστικό γυναικείο κίνημα και την ΟΓΕ. Να χτίζεται μέρα με τη μέρα η μεγάλη συμμαχία που θα διεκδικεί έναν άλλο δρόμο ανάπτυξης, που συμφέρει το λαό και τη νεολαία.
Ο αγώνας έχει κλιμάκωση, θέλει αντοχή, υπομονή και κοπιαστική δουλειά.Οσοι υπόσχονται λύσεις "μια και έξω", είναι ψεύτες και επικίνδυνοι. Ο αγώνας για τη μη εφαρμογή του νόμου δεν μπορεί να είναι φούσκωμα και μετά ξεφούσκωμα. Θέλει εναλλαγή μορφών, συγκέντρωση δυνάμεων, αλλαγή συσχετισμών. Μόνο έτσι το κίνημα θα αποκτά ικανότητα μπλοκαρίσματος των αντιλαϊκών νόμων και του νόμου - πλαίσιο.
Καλούμε τους φοιτητές και σπουδαστές να περιφρουρήσουν τον αγώνα τους από την αστυνομία και την καταστολή, να μην αφήσουν χώρο για προβοκάτσιες που θα αξιοποιηθούν, να μην αφήσουν χώρο για να συκοφαντηθεί η πάλη.
Ο αγώνας θα δυναμώνει, θα μαζικοποιείται όσο δυναμώνει στις συνειδήσεις των φοιτητών και των σπουδαστών το σύνθημα: "ΟΧΙ ΣΤΟ ΝΕΟ ΝΟΜΟ ΠΛΑΙΣΙΟ. ΕΞΩ ΟΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΙΔΕΙΑ. ΑΝΩΤΑΤΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΣΤΗΝ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΤΟΥ ΛΑΟΥ ΚΑΙ ΤΗΣ ΕΞΟΥΣΙΑΣ ΤΟΥ". Οσο δυναμώνει η κοινή δράση με το εργατικό λαϊκό κίνημα και τα φτωχά λαϊκά στρώματα.
Δεν υπερασπιζόμαστε το σημερινό αστικό Πανεπιστήμιο. Ανώτατη Εκπαίδευση στην υπηρεσία του λαού και της εξουσίας του
Μόνο έτσι μπορεί η επιστήμη, η έρευνα να τεθούν στην υπηρεσία των λαϊκών αναγκών και όχι των μονοπωλίων. Δηλαδή να βοηθήσουν την επιμήκυνση του χρόνου ζωής, την καταπολέμηση ασθενειών, την εκμηδένιση των εργατικών ατυχημάτων, την απάλυνση του μόχθου του εργάτη και τη μείωση του εργάσιμου χρόνου, την προστασία του περιβάλλοντος, την υπεράσπιση της νέας κοινωνίας. Γι' αυτό χρειάζεται σήμερα να δυναμώσει η πάλη για Δημόσια Δωρεάν Ενιαία Ανώτατη Εκπαίδευση χωρίς κύκλους σπουδών και αντιεπιστημονικούς διαχωρισμούς στη βάση του επανακαθορισμού των επιστημονικών αντικειμένων, με υψηλό επίπεδο παρεχόμενων γενικών και ειδικών γνώσεων. Με μεταπτυχιακές σπουδές που οδηγούν αποκλειστικά σε διδακτορικό, με το πτυχίο μοναδική πρόθεση για πρόσβαση στο επάγγελμα, με ΔΕΠ πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης.
Διεκδικούμε τώρα:
  • O νέος νόμος - πλαίσιο δεν θα εφαρμοστεί! Θα μείνει στα χαρτιά.
  • ΟΥΤΕ ΣΚΕΨΗ ΓΙΑ ΔΙΔΑΚΤΡΑ! ΟΥΤΕ ΕΥΡΩ ΓΙΑ ΣΙΤΙΣΗ - ΣΤΕΓΑΣΗ - ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΗ - ΒΙΒΛΙΑ - ΑΝΑΛΩΣΙΜΑ! Εστιατόρια, κυλικεία στην ευθύνη του κράτους.
  • Μηνιαίο επίδομα ενοικίου και σίτισης 600 ευρώ σε όλους τους φοιτητές που είναι από άλλες πόλεις και που το οικογενειακό εισόδημα δεν ξεπερνά τις 40.000 ευρώ ετησίως.
  • Καμία μορφή ιδιωτικοποίησης, έξω οι επιχειρήσεις από ΑΕΙ - ΤΕΙ - Ερευνα.
  • Οχι στους μισθούς των 501 ευρώ μέχρι τα 25, όχι στην ανασφάλιστη εργασία, τα 4ωρα και τις ελαστικές μορφές απασχόλησης. Μόνιμη - πλήρης και σταθερή δουλειά για όλους.
  • Κανείς φοιτητής να μην αναγκάζεται να δουλέψει για να τα βγάλει πέρα. Μέτρα στήριξης των εργαζόμενων φοιτητών.
  • Μέτρα στήριξης των ανέργων. Δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και βιβλιάρια ασθενείας για όλους.
Απαιτούμε να πραγματοποιηθούν κανονικά οι εγγραφές των πρωτοετών.Αυτοί οι συνάδελφοί μας είναι παιδιά που οι οικογένειές τους στέναξαν πληρώνοντας φροντιστήρια για να μπουν σε μια σχολή, που θα ζήσουν στο πετσί τους τις επιπτώσεις από την αντιλαϊκή πολιτική στην Παιδεία. Είναι η νέα δύναμη κρούσης για το κίνημά μας, θα δώσει νέα πνοή και ζωντάνια στις κινητοποιήσεις των φοιτητών και των σπουδαστών».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου