Σελίδες

20 Σεπ 2011

Ξεδιάντροποι εκβιασμοί στο λαό και στο κίνημα.



Με ένα όργιο εκβιασμών και απειλών, που εντάθηκαν κατακόρυφα από το απόγευμα του Σαββάτου, η κυβέρνηση επιχειρεί να τρομοκρατήσει το λαό, να το βυθίσει πιο βαθιά στη χρεοκοπία, για να σώσει το κεφάλαιο. 
Στο επίκεντρο των εκβιασμών βρίσκεται ξανά η απειλή για χρεοκοπία της χώρας, αν δεν εισπραχτούν τα χαράτσια και δεν επιταχυνθούν τα μέτρα που του Μεσοπρόθεσμου και του Εφαρμοστικού, όροι που τίθενται από την πλευρά της ΕΕ, του ΔΝΤ και της ΕΚΤ, σε αγαστή συνεργασία με την κυβέρνηση, για να εκταμιευθεί η 6η δόση του δανείου και να προχωρήσει η συμφωνία της 21ης Ιούλη.
Εντείνοντας αυτό ακριβώς το κλίμα, ο Γ. Παπανδρέου ανακοίνωσε το Σάββατο την αναβολή του ταξιδιού του στις ΗΠΑ για τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, ενώ βρισκόταν στο Λονδίνο, καθ' οδόν για τη Νέα Υόρκη. Είχε προηγηθεί τηλεφωνική συνομιλία με τον υπουργό Οικονομικών από την Πολωνία, όπου συμμετείχε στις εργασίες του Γιούρογκρουπ/Εκοφίν (Eurogroup/Ecofin). Σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε το Σάββατο το πρωθυπουργικό γραφείο, η επίσκεψη στις ΗΠΑ ματαιώθηκε «επειδή η ερχόμενη εβδομάδα είναι ιδιαίτερα κρίσιμη για την εφαρμογή των αποφάσεων της 21ης Ιουλίου στην Ευρωζώνη και τις πρωτοβουλίες που πρέπει να αναλάβει η χώρα».
Πιο αναλυτικός, όμως, για τα αίτια της ματαίωσης του πρωθυπουργικού ταξιδιού στις ΗΠΑ ήταν ο Ευ. Βενιζέλος, σε δηλώσεις του το Σάββατο από το Βρότσλαβ της Πολωνίας, μετά την ολοκλήρωση των εργασιών του Γιούρογκρουπ/Εκοφίν. Αποκαλύπτοντας τους οξυμένους ενδοϊμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς, πάνω στο ζήτημα της ελεγχόμενης ελληνικής χρεοκοπίας και του επιμερισμού της ζημιάς, έκανε λόγο για το ενδεχόμενο να βρεθεί η χώρα «μέσα σε μία περιδίνηση, όχι επειδή εμείς δεν εκπληρώνουμε τις υποχρεώσεις μας - τις υποχρεώσεις θα τις εκπληρώσουμε- αλλά γιατί το σύστημα οικονομικής διακυβέρνησης δεν λειτουργεί, γιατί υπάρχουν αμφιθυμίες, αρρυθμίες, καθυστερήσεις».
Για να μη συμβούν όλα αυτά, συνέχισε ο υπουργός Οικονομικών, «χρειαζόμαστε ένα αρραγές εσωτερικό, εθνικό μέτωπο. Και δυστυχώς, αυτό το αρραγές εσωτερικό, εθνικό μέτωπο δεν υπάρχει». Φτάνοντας στο προκείμενο, ο Ευ. Βενιζέλος αναφέρθηκε στο χαράτσι για τα ακίνητα, λέγοντας:
«Η επιβολή του τέλους αυτού είναι αναγκαία για να μπορέσουμε να εκπληρώσουμε τις υποχρεώσεις μας, για να φτάσουμε στο επίπεδο ελλείμματος που απαιτείται (...) Κάποιοι νομίζουν ότι κάνουν τώρα αντίσταση και υπονομεύουν την αποδοτικότητα του μέτρου. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα οι εταίροι μας να αναγκαστούν να μετρήσουν σε χαμηλότερα επίπεδα την αποδοτικότητα του μέτρου αυτού και άρα, εάν αυτό συμβεί, να πρέπει να πάρουμε άλλα μέτρα (...) Εάν δεν μπορέσουμε να συνεννοηθούμε σε αυτά τα απλά πράγματα, τότε δεν θα μπορέσουμε να βγούμε από αυτή τη διαρκή περιδίνηση».
Ψευτοδιλήμματα με χαράτσι και μέτρα
Για κερασάκι στην τούρτα του εκβιασμού, ο Ευ. Βενιζέλος είπε για την έκτη δόση ότι η εκταμίευσή της «είναι ένα σημαντικό πρόβλημα, αλλά όλοι γνωρίζουν πώς εξελίσσεται το αποθεματικό μας, πώς εξελίσσονται τα ταμειακά διαθέσιμα της χώρας, όλοι γνωρίζουν πότε πρέπει να γίνει η εκταμίευση της 6ης δόσης». Με άλλα λόγια, ο Ευ. Βενιζέλος αποκάλυψε ότι οι εταίροι και δανειστές της κυβέρνησης ανησυχούν για την ικανότητά της να διαχειριστεί τις λαϊκές αντιδράσεις στα χαράτσια και τα βάρβαρα μέτρα, καθιστώντας μ' αυτόν τον τρόπο αναμφίβολη την αποτελεσματικότητα του φόρου για τα ακίνητα, ως προς την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων που προβλέπει το Μεσοπρόθεσμο.
Η κλιμακούμενη λαϊκή ανυπακοή στα σχέδια κυβέρνησης - τρόικας, στην οργανωμένη εκδήλωση της οποίας έχει μεγάλη συμβολή το ΚΚΕ και το ταξικό κίνημα, έχει θορυβήσει τους εχθρούς του λαού, που τον εκβιάζουν να πληρώσει μέχρι δεκάρας τα χαράτσια και να αποδεχτεί τα μέτρα, αλλιώς θα πτωχεύσει η χώρα... Ταυτόχρονα, κάνουν σινιάλο στην κυβέρνηση να τσακίσει το κίνημα, για να διασφαλιστούν τα συμφέροντα της ντόπιας και ευρωενωσιακής πλουτοκρατίας.
Προκειμένου μάλιστα να μη μείνει καμιά αμφιβολία ως προς τα παραπάνω, ο Ευ. Βενιζέλος είπε στην ίδια δήλωση: «Εάν τα έσοδα από το ειδικό τέλος στα ακίνητα υπολογιστούν στο σύνολό τους, εάν η απόδοση του μέτρου θεωρηθεί ότι είναι στο ακέραιο, στο 100%, όπως αυτή έχει υπολογιστεί από το υπουργείο Οικονομικών και τη ΔΕΗ, τότε μπορούμε να έχουμε κατακτήσει το στόχο μας, φυσικά με τις περικοπές στις δαπάνες, οι οποίες είναι απολύτως αναγκαίες και συμφωνημένες στο πρόγραμμά μας. Αν αρχίσει η υπονόμευση, η δήθεν αντίσταση, η αμφισβήτηση, τότε θα δώσουμε το έρεισμα σε αυτούς οι οποίοι είναι δύσπιστοι απέναντί μας να κάνουν έναν υπονομευτικό, με τη σειρά τους, και αρνητικό υπολογισμό των αποδόσεων αυτού του μέτρου».
Αμέσως μετά την ανακοίνωση της ματαίωσης του πρωθυπουργικού ταξιδιού στις ΗΠΑ και τις δηλώσεις Βενιζέλου ακολούθησε μπαράζ διαρροών για το περιεχόμενο των συζητήσεων στο Γιούρογκρουπ/Εκοφίν καθώς και τα μέτρα που ενδεχόμενα θα πάρει η κυβέρνηση, προκειμένου να αντισταθμίσει τη χασούρα από την άρνηση πληρωμής του χαρατσιού για τα ακίνητα. Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες, υψηλόβαθμα κυβερνητικά στελέχη έκαναν απευθείας παρέμβαση σε ιδιοκτήτες αστικών ΜΜΕ, προκειμένου να δώσουν «δραματικούς τόνους» στην παρουσίαση της κατάστασης, για να εγκλωβίσουν και να φοβίσουν το λαό. Μέχρι και φήμες για ενδεχόμενη παραίτηση Βενιζέλου διέρρευσαν, για να διαψευστούν λίγο αργότερα.
Μέσα σ' αυτό το κλίμα, συνεδρίασε το απόγευμα της Κυριακής η κυβερνητική Επιτροπή, υπό την προεδρεία του Γ. Παπανδρέου. Είχαν προηγηθεί συναντήσεις του Ευ. Βενιζέλου με τραπεζίτες και τον πρωθυπουργό, καθώς και τηλεφωνική ενημέρωση των πολιτικών αρχηγών για τις εξελίξεις από τον υπουργό Οικονομικών.
Απειλές σε όποιον αγωνίζεται
Αντικείμενο της κυβερνητικής σύσκεψης ήταν η τηλεδιάσκεψη του υπουργού Οικονομικών με την τρόικα χτες το απόγευμα και οι «εγγυήσεις» από την πλευρά της κυβέρνησης ότι με κάθε τρόπο θα πιάσει τους στόχους του Μεσοπρόθεσμου. Σύμφωνα με διαρροές, στη διάρκεια της κυβερνητικής, δυο τουλάχιστον υπουργοί, οι Κ. Σκανδαλίδης και Α. Λοβέρδος ζήτησαν να προχωρήσει η κυβέρνηση σε εκλογές, ενώ ο Χ. Καστανίδης πρότεινε να γίνει δημοψήφισμα για τα νέα μέτρα. Αμέσως μετά την κυβερνητική Επιτροπή, ο Ευ. Βενιζέλος έκανε δηλώσεις στους δημοσιογράφους, στις οποίες, μεταξύ άλλων, σημείωσε ότι «η κυβέρνηση αναλαμβάνει πλήρως την ευθύνη της εφαρμογής του προγράμματος που έχει συμφωνηθεί».
Ομολογώντας ξανά τα ζόρια της κυβέρνησης και των συμμάχων της να βάλουν στον ντορβά το λαό και τους αγώνες τους, ο υπουργός Οικονομικών είπε κυνικά ότι αυτό που «αμφισβητείται ακόμα περισσότερο», είναι «εάν η Ελλάδα ως χώρα, ως κοινωνία, ως έθνος, έχει την πραγματική βούληση να κάνει όλα όσα πρέπει προκειμένου να βγει οριστικά από την κρίση (...) Και αυτό το στερεότυπο τροφοδοτείται δυστυχώς από πολλούς παράγοντες που αρθρώνουν με ευκολία και προχειρότητα δημόσιο λόγο, που υπονομεύει την αξιοπιστία της χώρας, που χρησιμοποιείται αμέσως ως επιχείρημα (...) να αμφισβητηθεί η αποφασιστικότητα και η ικανότητα της χώρας να προχωρήσει στην εφαρμογή του προγράμματος (...) Αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί. Ο καθένας που λέει το οτιδήποτε - πολιτικός, δημοσιογράφος, αναλυτής, επιχειρηματίας, ακαδημαϊκός - πρέπει να έχει συνείδηση ότι αυτά που λέει μπορεί να χρησιμοποιηθούν ως επιχειρήματα κατά της χώρας».
Με τον πλέον ωμό τρόπο, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης είπε ότι όποιος δε συμφωνεί με την κυρίαρχη αντιλαϊκή στρατηγική πρέπει να σωπάσει, για να μη διαταραχθεί η σχέση της κυβέρνησης με τους εταίρους της! Πρόκειται για απαράδεκτο εκβιασμό στο λαό να πάψει να αντιδρά στα μέτρα που τον εξοντώνουν και στο ΚΚΕ που πρωτοστατεί για να εκφραστεί παλλαϊκά η αντίδραση στη βάρβαρη πολιτική των μονοπωλίων, μέχρι την ανατροπή της.
Στο ίδιο πνεύμα, ο ίδιος είπε ότι «εάν θέλουμε να αποφύγουμε τη χρεοκοπία, εάν θέλουμε να είμαστε πάντα μέσα στον πυρήνα της Ευρωζώνης (...) πρέπει να πάρουμε τρεις αποφάσεις που συγκροτούν την εθνική στρατηγική: Να πετύχουμε πλήρως τους δημοσιονομικούς στόχους του 2011 και του 2012 (...) να πετύχουμε το ταχύτερο δυνατό πρωτογενή πλεονάσματα, (...) πρέπει να προωθήσουμε και προωθούμε αμέσως όλες τις διαρθρωτικές αλλαγές, αυτές που θα επιτρέψουν στη χώρα να γίνει ανταγωνιστική και παραγωγική». Να εφαρμοστεί δηλαδή στο ακέραιο η στρατηγική που χρεοκοπεί την εργατική λαϊκή οικογένεια για να σωθεί η πλουτοκρατία από την κρίση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου