Σελίδες

1 Σεπ 2011

ΦΟΙΤΗΤΕΣ - ΣΠΟΥΔΑΣΤΕΣ: Καταλήψεις και συλλαλητήρια ενάντια στο νόμο



Σήμερα οι φοιτητές και οι σπουδαστές «κατεβαίνουν» στους δρόμους για να μην εφαρμοστεί ο νόμος - πλαίσιο για την Ανώτατη Εκπαίδευση, που διαλύει τις σπουδές και τα επιστημονικά αντικείμενα, μετατρέπει τα Πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ σε επιχειρήσεις που θα κάνουν μπίζνες, καταργεί το άσυλο κ.ά. 
Με λίγα λόγια καταδικάζει την πλειοψηφία των φοιτητών και των σπουδαστών στην αμάθεια, στη διά βίου εκμετάλλευση, προετοιμάζοντας εργαζόμενους μισομορφωμένους που «πρέπει» να υποτάσσονται, να μη διεκδικούν τίποτα.
Τις προηγούμενες μέρες έγιναν Γενικές Συνελεύσεις Φοιτητικών Συλλόγων, που καταδίκασαν το νόμο - πλαίσιο, αποφασίστηκαν συλλαλητήρια και καταλήψεις στις σχολές.
Το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών συνεχίζει την πολύμορφη δράση του με δυναμικές κινητοποιήσεις, για να μην εφαρμοστεί ο νόμος - πλαίσιο, και καλεί στις παρακάτω συγκεντρώσεις σε πολλές πόλεις της χώρας:

Στην Αθήνα στις 12 το μεσημέρι στην Ομόνοια (υπάρχουν αποφάσεις συμμετοχής των Συλλόγων Νηπιαγωγών, Γεωλογικού και του ΔΣ της Νοσηλευτικής), 
στη Θεσσαλονίκη στις 7.30 το απόγευμα στο Αγαλμα Βενιζέλου, 
στην Πάτρα στις 7 το απόγευμα στην πλατεία Γεωργίου (υπάρχουν αποφάσεις των Συλλόγων Δασκάλων και Φαρμακευτικού), 
στην Ξάνθη στις 7 το απόγευμα στα Προκάτ, 
στα Γιάννενα στις 7 το απόγευμα στο Δημαρχείο, 
στην Κομοτηνή στις 7.30 το απόγευμα στην κεντρική πλατεία 
και την ίδια ώρα στην κεντρική πλατεία της Κοζάνης.
Επίσης, το ΜΑΣ καλεί σε συλλαλητήρια, στη 1 το μεσημέρι, και στις πρωτεύουσες των τεσσάρων νομών της Θεσσαλίας, 
στη Λάρισα στην κεντρική πλατεία, 
στο Βόλο στο «Θόλο» του Πανεπιστημίου, 
στα Τρίκαλα στην πλατεία Ρήγα Φεραίου 
και στην Καρδίτσα στην κεντρική πλατεία. Συλλαλητήριο θα γίνει και στο Ηράκλειο, στην πλατεία Λιονταριών, 
στο Ρέθυμνο, στις 12 το μεσημέρι στο Δημαρχείο 
και στα Χανιά, στις 7 το απόγευμα, στην πλατεία Ν. Καταστημάτων.
Συνεχίζονται οι δυναμικές κινητοποιήσεις του ΜΑΣ

Στο μεταξύ, οι δυνάμεις του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών συνέχισαν, χτες, για τρίτη μέρα τις καταλήψεις σε πρυτανείες, Γραφεία Διασύνδεσης και Ειδικών Λογαριασμών Ερευνας (ΕΛΚΕ), κτίρια Ερευνών, διοίκησης κ.ά., σε όλη τη χώρα.
Χτες, στο Πολυτεχνείο οι Επιτροπές Αγώνα του ΜΑΣ «μπλόκαραν» τη δημιουργία Μονάδας Διασφάλισης Ποιότητας,που επιδίωξε να συγκροτηθεί στο ίδρυμα. Με παρέμβασή τους κατήγγειλαν τη διοίκηση του ιδρύματος και τους προέδρους των τμημάτων που σπεύδουν να συγκροτήσουν τις δομές του Πανεπιστημίου ΑΕ. Το Πολυτεχνείο, βέβαια, σε αρκετές περιπτώσεις είχε την πρωτοπορία στις μπίζνες με τις επιχειρήσεις και είχε προαποφασίσει τέτοιου είδους δομές.
Επίσης, χτες, οι Επιτροπές Αγώνα του ΜΑΣ στο ΤΕΙ Αθήνας και Πειραιά έκαναν κινητοποίηση έξω από το κεντρικό ξενοδοχείο στην Αθήνα όπου συνεδρίαζε η σύνοδος των προέδρων των ΤΕΙ, ξεκαθαρίζοντας πως οι σπουδαστές δεν στοιχίζονται πίσω από συντεχνιακές και επιμέρους διεκδικήσεις και θα αγωνιστούν για τη μη εφαρμογή του νόμου. Σημειώνεται πως οι πρόεδροι των ΤΕΙ, για μια ακόμη φορά, έμειναν σε ένα «όχι» στο νόμο, μόνο γιατί δε θα δίνουν τα ΤΕΙ διδακτορικά κ.ά., ενώ ανακοίνωσε ...«αγώνες» με ημερίδες και ανοιχτά ιδρύματα. Παρέμβαση στη συνεδρίαση της συνόδου έκαναν και εκπρόσωποι της ΔΑΠ και της ΠΑΣΠ. Θυμίζουμε ότι η ΠΑΣΠ στα ΤΕΙ δήλωνε πως συμφωνούμε με το 80-90% πριν το σχέδιο γίνει νόμος, ενώ η ΔΑΠ έχει χρόνια θέσεις που αποτυπώνονται στο νόμο.
Να επισημανθεί ότι τα ΔΣ των Συλλόγων Σπουδαστών των σχολών του ΤΕΙ Αθήνας (ΣΔΟ, ΣΤΕΦ, ΣΕΥΠ) έχουν ορίσει Γενικές Συνελεύσεις την επόμενη Τετάρτη, ενώ μέχρι τότε θα υπάρχει κατάληψη, το ΔΣ της ΣΓΤΚΣ αποφάσισε Γενική Συνέλευση την Τρίτη. Τα ΔΣ των Συλλόγων Σπουδαστών του ΤΕΙ Πειραιά (ΣΔΟ και ΣΤΕΦ) συνεδρίασαν χτες και αποφάσισαν κατάληψη μέχρι την άλλη εβδομάδα και Γενικές Συνελεύσεις την Τρίτη (στη ΣΤΕΦ) και την Τετάρτη (στη ΣΔΟ).
Στη Θεσσαλονίκη, όπου βρίσκονται σε κατάληψη 7 τμήματα, αποφασίστηκε να γίνει συλλαλητήριο και αύριο το πρωί. Το ΜΑΣ καλεί σε συγκέντρωση στις 11.30 π.μ. στην πρυτανεία του ΑΠΘ.
Στο Ηράκλειο το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών καλεί, εκτός απ' το απογευματινό συλλαλητήριο, σε κινητοποίηση, στις 12 το μεσημέρι, στη διοίκηση του ΤΕΙ με θέμα το αυξημένο κόστος σπουδών και στέγασης, απαιτώντας ενοικίαση δωματίων από το ΤΕΙ, ανέγερση νέων εστιών, άμεση κατάργηση του ενοικίου στις εστίες. Επίσης στη 1 το μεσημέρι κινητοποίηση θα πραγματοποιηθεί και στην Πρυτανεία του Πανεπιστημίου Κρήτης στο Ηράκλειο. Σε κατάληψη βρίσκονται οι σχολές του Πολυτεχνείου Κρήτης.
Υπενθυμίζουμε πως το ΜΑΣ καλεί, την Πέμπτη 8 Σεπτέμβρη, σε παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Παιδείας. Επίσης, το Σάββατο 10 Σεπτέμβρη, ημέρα εξαγγελιών του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ, καλεί σε συμμετοχή «στο πλάι των εργατών και του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος, στα μεγάλα συλλαλητήρια που θα πραγματοποιηθούν σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου