Σελίδες

6 Αυγ 2011

ΣΥΝ: Αγχωμένος με τον ευρωμονόδρομο...




Το άγχος του ΣΥΝ για να μη θιγεί το σύνολο του ευρωενωσιακού οικοδομήματος αποτυπώνεται στο σχόλιο του Γραφείου Τύπου του σχετικά με τις εξελίξεις στην Ευρωζώνη. 
Επαναλαμβάνοντας τα γνωστά φληναφήματα ότι πρόκειται για «συστημική κρίση της Ευρωζώνης και όχι μια κρίση χρέους στην Ελλάδα», θέλοντας έτσι να μην αγγίξει τη φύση του καπιταλιστικού συστήματος και την ουσία της ύπαρξης και του ρόλου της ΕΕ.
Στη συνέχεια επιδίδεται σε προτάσεις φτιασιδώματος της ΕΕ και της Ευρωζώνης, που τις απευθύνει στην κυβέρνηση και στην Κομισιόν, επαναφέροντας τα περί «ανάγκης έκδοσης ευρωομολόγου». 

Για να γίνει πιο καθαρό πως δεν αμφισβητεί το σύστημα, προσθέτει πως «σήμερα αυτό (το ευρωομόλογο) καθίσταται αναγκαίο ως ένα πρώτο βήμα ενταγμένο σε μια συνολική δέσμη μέτρων και δομικών αλλαγών που θα υπερβαίνουν το νεοφιλελεύθερο δογματισμό που καθορίζει τις μέχρι τώρα αποφάσεις της ΕΕ».
Συνεπώς, το πρόβλημα είναι ο «νεοφιλελεύθερος δογματισμός», δηλαδή ο τύπος της διαχείρισης του συστήματος και γι' αυτό ο ΣΥΝ συνεχίζει και με άλλες ...εποικοδομητικές προτάσεις: «Είναι αναγκαία η διαγραφή ενός μεγάλου μέρους του χρέους, η ανάληψη ενός άλλου μέρους του από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (με μετακύλιση του κόστους στις τράπεζες και τα άλλα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα και με ταυτόχρονη προστασία των ασφαλιστικών ταμείων), η αναδιανομή του εισοδήματος, η καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και της εισφοροδιαφυγής και η αύξηση των δημοσίων επενδύσεων». 
Ολα αυτά, οι προτάσεις διαχείρισης στο πλαίσιο της ασκούμενης πολιτικής, συνθέτουν την αποκαλούμενη «αριστερή πρόταση» που διατυμπανίζει η ηγεσία του ΣΥΝ και βέβαια ανάλογες προτάσεις κάνουν μερίδες του κεφαλαίου και αστικά κόμματα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου