Σελίδες

23 Ιουλ 2011

Οικοδομική δραστηριότητα και μονοπώλια...



Σε μια περίοδο οικονομικής κρίσης, που η οικοδομική δραστηριότητα έχει πάθει καθίζηση και χιλιάδες εργαζόμενοι βρίσκονται στην ανεργία, οι βιομηχανίες δομικών υλικών από μήνα σε μήνα αυξάνουν τις τιμές στα προϊόντα τους, καθιστώντας ακόμη πιο ακριβή υπόθεση την απόκτηση στέγης για τη λαϊκή οικογένεια.
Είναι χαρακτηριστικό ότι, σύμφωνα με την Ελληνική Στατιστική Αρχή, ο Γενικός Δείκτης Τιμών Κόστους Κατασκευής Νέων Κτιρίων Κατοικιών αυξήθηκε τον Ιούνη κατά 2,5%, σε σχέση με τον Ιούνη του 2010, μήνα κατά τον οποίο είχε καταγραφεί αύξηση 3,4% σε σχέση με τον Ιούνη του 2009!

Οι μεγαλύτερες αυξήσεις τον Ιούνη καταγράφηκαν στους σωλήνες χαλκού 17,9%, στους αγωγούς χαλκού 11,8%, στον σιδηροπλισμό 7,7%, στους πλαστικούς σωλήνες 5,2%, στα τούβλα 2,6%, στις τσιμεντόπλακες 2,4%, στους νεροχύτες 1,9%, στους διακόπτες 1,7%, στα ενισχυτικά κονιαμάτων και έτοιμου σκυροδέματος 1,6% κ.ά.
Προφανώς τα μονοπώλια των τομέων παραγωγής για την οικοδομή εξακολουθούν να δρουν ανενόχλητα και στο χώρο των οικοδομικών υλικών, πολλαπλασιάζοντας τα κέρδη τους. 
Τα μονοπώλια, βλέπετε, δεν τα αγγίζουν ούτε τα «μνημόνια» ούτε τα «μεσοπρόθεσμα», καθώς αυτά, στο όνομα της ανταγωνιστικότητας και του περιορισμού των δημοσιονομικών ελλειμμάτων που δημιούργησε η πλουτοκρατία, περικόπτουν μόνο τους μισθούς και τις συντάξεις, αυξάνουν τη φορολογία των εργαζομένων και ξεπουλούν τη δημόσια περιουσία. Γι' αυτό άλλωστε με πολλή ικανοποίηση χαιρέτισε όλα τα αντιλαϊκά μέτρα ο ΣΕΒ, μέλη του οποίου είναι και οι βιομήχανοι δομικών υλικών. 
Βεβαίως προσδοκούν να αντισταθμίσουν τη χασούρα από τη μειωμένη δραστηριότητα με την αύξηση των τιμών. 
Αλλά το κύριο είναι πως με τους μισθούς πείνας και την ολοένα δραστική συρρίκνωση του λαϊκού εισοδήματος η δυνατότητα να εξασφαλίσει στέγη μια λαϊκή οικογένεια, ένα νέο ζευγάρι εργαζομένων είναι ανύπαρκτη. 
Ακόμη και οι τιμές να μην αυξάνονταν. 
Να γιατί η εξελισσόμενη καπιταλιστική πραγματικότητα αποκαλύπτει συνεχώς πως μόνο με την κοινωνικοποίηση των μέσων παραγωγής, τον κεντρικό σχεδιασμό και τον εργατικό - λαϊκό έλεγχο μπορούν να ικανοποιηθούν οι λαϊκές ανάγκες και για στέγη, αλλά και για έργα υποδομής, αντιπλημμυρικά, αποχετευτικά, διακοπών και ανάπαυσης κλπ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου