Σελίδες

13 Ιουλ 2011

«Αντίφαση» και φιλολαϊκή διέξοδος...



«Λύσαμε την αντίφαση για τη συμμετοχή των ιδιωτών και την επιλεκτική χρεοκοπία... Πλέον η επιλεκτική χρεοκοπία της Ελλάδας δεν αποκλείεται». 
Η δήλωση αυτή του Ολλανδού υπουργού Οικονομικών Γιαν Κις ντε Γέγκερ συνοψίζει με τον πιο παραστατικό τρόπο την ουσία της προχτεσινοβραδινής απόφασης του Γιούρογκρουπ. 
Σε αντίθεση με το κλίμα ανακούφισης και ευφορίας που επιχειρεί να καλλιεργήσει η κυβέρνηση, η πραγματικότητα είναι ότι οι υπουργοί Οικονομικών του Γιούρογκουπ έδωσαν το «πράσινο φως» για τη συμμετοχή των ιδιωτών, δηλαδή των μεγάλων χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων στα λεγόμενα προγράμματα στήριξης, πράγμα που σημαίνει απλά ότι «κλειδώνουν» τη χρεοκοπία τους, αφού η συμμετοχή τους, που την επιδίωκαν κυρίως η Γερμανία και άλλες χώρες της Βόρειας Ευρώπης για να μοιραστούν τάχα το «κόστος διάσωσης» των υπερχρεωμένων κρατών - μελών, 

θα εκτοξεύσει το κόστος δανεισμού και τα λεγόμενα «ασφάλιστρα κινδύνου έναντι της χρεοκοπίας». 
Βέβαια, η συμμετοχή των ιδιωτών προβλέπεται στο Μόνιμο Μηχανισμό Στήριξης (ESM) που έχει αποφασιστεί να λειτουργήσει από το 2013 και έχει υπερψηφιστεί και από την ελληνική κυβέρνηση. 
Σε κάθε περίπτωση όμως, όποιο σχέδιο ελεγχόμενης χρεοκοπίας και αν αποφασιστεί από κυβέρνηση και τρόικα (ΕΕ - ΕΚΤ - ΔΝΤ), η χρεοκοπία του λαού είναι δεδομένη. Επ' αυτού δεν υπάρχει το παραμικρό περιθώριο για αυταπάτες. 
Αντίθετα από την πείρα του ο λαός μπορεί να αντιληφθεί πιο εύκολα ότι ο καπιταλισμός δεν θεραπεύεται ούτε χωράει φιλολαϊκά μπαλώματα. 
Οι αγεφύρωτες και διαρκώς οξυνόμενες αντιφάσεις και αντιθέσεις του μπορούν να λυθούν προς όφελος των συμφερόντων του λαού μόνο με τη ρήξη και ανατροπή της εξουσίας του κεφαλαίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου