Σελίδες

13 Ιουλ 2011

Καπιταλιστικές κυβερνήσεις, τράπεζες και άλλες μερίδες του κεφαλαίου έχουν βγάλει τα μαχαίρια, καθώς προχωράει η ελεγχόμενη χρεοκοπία.


Εντείνονται οι αντιπαραθέσεις γύρω από την ελεγχόμενη ελληνική χρεοκοπία και τη συμμετοχή των ιδιωτών πιστωτών στη ζημιά, με το Γιούρογκρουπ να μεταθέτει για το Σεπτέμβρη, πριν από την εκταμίευση της έκτης δόσης του δανείου των 110 δισ. ευρώ, την απόφαση για νέο δάνειο προς την Ελλάδα. 
Την ίδια στιγμή εντείνονται οι φόβοι για όξυνση της κρίσης και στην Ιταλία, ενώ, σύμφωνα με το πρακτορείο «Reuters», την Παρασκευή θα πραγματοποιηθεί έκτακτη Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ με θέμα την κρίση στην ευρωζώνη.

Την αδυναμία να επιτευχθεί πρόσκαιρος συμβιβασμός εντός της ΕΕ σε ό,τι αφορά τον επιμερισμό της ζημιάς από την ελεγχόμενη χρεοκοπία, ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, εκτιμά ότι «έχουμε χρόνο για την Ελλάδα. Η επόμενη δόση είναι το Σεπτέμβριο» και σημειώνει ότι «ως τότε πρέπει να έχει αποφασιστεί το νέο πρόγραμμα».
Πάντως, σε αντίθεση με την ΕΚΤ, που τονίζει ότι θα πρέπει να αποφευχθεί ένα «πιστωτικό γεγονός», και τους «οίκους αξιολόγησης», που ξεκαθαρίζουν ότι η συμμετοχή των ιδιωτών πιστωτών στη ζημιά θα θεωρηθεί ως «επιλεκτική χρεοκοπία», ο Β. Σόιμπλε επιμένει: «Ενα είναι σίγουρο: Η λύση αυτή δεν μπορεί να δρομολογηθεί χωρίς τους ιδιώτες επενδυτές».
Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, η οποία σημειώνει πως«δεν έχουμε ακόμα φτάσει στο στάδιο για να συζητήσουμε τις προϋποθέσεις, τους όρους, τη διάρκεια και τον όγκο» του νέου δανειακού πακέτου προς την Ελλάδα και απευθυνόμενη στην ελληνική κυβέρνηση υπογραμμίζει:«Απαιτείται περισσότερη δουλειά». 
Να σημειώσουμε ότι ο δεύτερος τη τάξει στο ΔΝΤ, Τζον Λίπσκι, θα συναντηθεί τις επόμενες μέρες με Ευρωπαίους αξιωματούχους για να συζητήσει το νέο δάνειο προς την Ελλάδα.
Σε εξέλιξη η ελεγχόμενη χρεοκοπία
Ο κοινοτικός επίτροπος Ολι Ρεν εκφράζει τις ανησυχίες του κεφαλαίου για βάθεμα της κρίσης. Υπογραμμίζει ότι η κατάσταση στην Ελλάδα και αλλού στην ευρωζώνη «εγκυμονεί σημαντικούς κινδύνους να μεταδοθεί και να απειλήσει την οικονομική ανάκαμψη στην ευρωζώνη» και καλεί τους Ευρωπαίους ηγέτες να οριστικοποιήσουν το συντομότερο δυνατόν το δεύτερο δανειακό πακέτο προς την Ελλάδα, λέγοντας ότι έχουν ήδη καταλήξει στο 99% της συμφωνίας.
Η ελεγχόμενη ελληνική χρεοκοπία μπαίνει, πλέον, και επίσημα στο τραπέζι με τον υπουργό Οικονομικών της Ολλανδίας, Γιαν Κις Ντε Γέγκερ, να σημειώνει ότι 
«δεν αποκλείεται πλέον» η επιλεκτική χρεοκοπία και να προσθέτει: 
«Οι 17 υπουργοί δεν την αποκλείουν πλέον και έτσι έχουμε περισσότερες επιλογές, ένα διευρυμένο ορίζοντα για να δουλέψουμε». 
Από την πλευρά του ο μεγαλοεπενδυτής Τζορτζ Σόρος επαναλαμβάνει ότι οι ηγέτες της ΕΕ πρέπει να υιοθετήσουν ένα «σχέδιο Β» για την Ελλάδα, η οποία «κατευθύνεται προς μια άτακτη χρεοκοπία και/ή προς μια υποτίμηση. Μια ελληνική χρεοκοπία ίσως είναι αναπόφευκτη, αλλά δεν είναι ανάγκη να μην είναι ελεγχόμενη».
Στο πεδίο των διαπραγματεύσεων με τους ιδιώτες πιστωτές, οι οποίες μέχρι στιγμής έχουν αποβεί άκαρπες, έρχεται να παρέμβει το Διεθνές Χρηματοοικονομικό Ινστιτούτο, που εκπροσωπεί περισσότερα από 400 χρηματοπιστωτικά ιδρύματα παγκοσμίως. Στην έκθεση του Ινστιτούτου επισημαίνεται η ανάγκη σύστασης ενός μηχανισμού επαναγοράς ομολόγων και τονίζεται ότι η ΕΚΤ πρέπει να εκτιμήσει τις επιπτώσεις μιας ενδεχόμενης «επιλεκτικής χρεοκοπίας» από τους «οίκους αξιολόγησης» και να διαμορφώσει την πολιτική της στην παροχή εγγυήσεων στα ομόλογα των «χρεοκοπημένων» χωρών.
Ο Μάρτιν Μπλέσινγκ, πρόεδρος του ΔΣ της «Commerzbank» εκτιμά ότι η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους θα ήταν «δύσκολη αλλά εφικτή» και θα μπορούσε να περιλαμβάνει από την πλευρά των ιδιωτών επενδυτών την αντικατάσταση άνω των 50 δισ. ευρώ σε ελληνικά ομόλογα, με την υποστήριξη και της Ευρωζώνης. Ο ίδιος προτείνει στους ιδιώτες επενδυτές να ανταλλάξουν το ελληνικό χρέος με νέα 30ετή ομόλογα με επιτόκιο 3,5% και 30% μείωση στην ονομαστική τιμή των ομολόγων. Παράλληλα, σημειώνει ότι ένα τέτοιο σχέδιο θα πρέπει να αξιοποιηθεί ως μοντέλο και για την Πορτογαλία και την Ιρλανδία.
Ανησυχίες για το βάθος της κρίσης
Την ίδια στιγμή, ο Λοράν Ζερονιμί, διευθυντής διαχείρισης των επιτοκίων στην εταιρεία «Swiss Life Gestion Privee», υπογραμμίζει ότι «ενώ η διεθνής κοινότητα μπορεί να σώσει την Ελλάδα, την Ιρλανδία και την Πορτογαλία, δεν θα μπορέσει να σώσει την Ισπανία, καθώς η συνεισφορά της στην ευρωζώνη είναι υπερβολικά σημαντική».
Μάλιστα, σύμφωνα με το πρακτορείο «Dow Jones Newswires», ανεπιβεβαίωτες φήμες κάνουν λόγο για «πυροσβεστική» παρέμβαση της ΕΚΤ στη δευτερογενή αγορά, καθώς σε δημοπρασίες έντοκων γραμματίων του ελληνικού και ιταλικού δημοσίου αντλήθηκε το μέγιστο ζητούμενο ποσό. Αναλυτές αναφέρουν ότι είναι δύσκολο να σκεφτεί κανείς κάποιον άλλο, πέρα από την ΕΚΤ, να αγοράζει ευρωπαϊκά ομόλογα σε ένα έκρυθμο κλίμα, όπως ήταν αυτό που είχε διαμορφωθεί χτες το πρωί στις αγορές, με τα επιτόκια και τα ασφάλιστρα κινδύνου ολόκληρης της ευρωπαϊκής περιφέρειας να εκτοξεύονται σε ιστορικά υψηλά επίπεδα.
Στη δίνη της αντιλαϊκής επέλασης και των μέτρων σκληρής λιτότητας βυθίζεται ολοένα και πιο βαθιά και ο λαός της Ιταλίας. Ο πρόεδρος της ιταλικής Γερουσίας Ρενάτο Σκιφάνι απευθύνει έκκληση σε όλα τα κόμματα να επισπεύσουν τις διαδικασίες και να εγκρίνουν το κυβερνητικό πρόγραμμα λιτότητας μέχρι αύριο και στη συνέχεια να εγκριθεί το πρόγραμμα και από την ιταλική βουλή. «Πιστεύω ότι είναι αναγκαίο και απαραίτητο να δώσουμε στο εξωτερικό ένα μήνυμα ενότητας της χώρας μας και είναι σημαντικό το πρόγραμμα λιτότητας να έχει ψηφισθεί μέχρι την Πέμπτη και όχι αργότερα», τονίζει ο Ρ. Σκιφάνι. Ηδη, η Κ. Λαγκάρντ κάλεσε την ιταλική κυβέρνηση να διπλασιάσει τις προσπάθειές της για δημοσιονομική προσαρμογή.
Σε ό,τι αφορά τις ΗΠΑ επιβεβαιώθηκε το αδιέξοδo στις συνομιλίες του Προέδρου Μπάρακ Ομπάμα με τους επικεφαλής των Δημοκρατικών και των Ρεπουμπλικάνων, σε ό,τι αφορά την αύξηση του ανώτατου ορίου του χρέους, που έχει φτάσει στα 14,3 τρισεκατομμύρια δολάρια. Η επιδίωξη συμβιβασμού αναμένεται να συνεχιστεί και τις επόμενες μέρες, μέχρι τις 2 Αυγούστου, ημερομηνία που θέτει ο Μπ. Ομπάμα σαν ορόσημο, απειλώντας το λαό με «χρεοκοπία» και «στάση πληρωμών». Οι Ρεπουμπλικάνοι διαμηνύουν ότι «όσο είναι ο Ομπάμα στο Λευκό Οίκο δεν βλέπουν λύση», διαβεβαιώνοντας ωστόσο ότι «θα πράξουν υπεύθυνα».
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ


Σε σχόλιο για τις εξελίξεις στην ΕΕ το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σημειώνει: «Οι εξελίξεις στην ΕΕ αποδείχνουν την πλήρη χρεοκοπία των αστικών ιδεολογημάτων. Το χρέος δεν είναι η αιτία της κρίσης, αλλά ο πυρετός του καπιταλιστικού συστήματος που είναι σάπιο και αντιδραστικό.
Καθώς βαθαίνει η καπιταλιστική κρίση, από τη μια οι κυβερνήσεις της ΕΕ κατασκευάζουν μεγαλύτερο μαστίγιο για τους λαούς, ενώ ταυτόχρονα οξύνονται οι αντιθέσεις και αγριεύει ο καυγάς για το μοίρασμα των ζημιών, την απαξίωση κεφαλαίου. Τα προτεινόμενα σχέδια ελεγχόμενης χρεοκοπίας αντανακλούν προσπάθειες προσωρινού συμβιβασμού μεταξύ κρατών - μελών της ΕΕ και γενικότερα ιμπεριαλιστικών κέντρων, με τη σφραγίδα της υπεροχής των ισχυρότερων.
Αυτή η καπιταλιστική συμμαχία των άγριων θηρίων γίνεται διαρκώς πιο επικίνδυνη για τους λαούς. Δεν μπορεί να γίνει ανθρώπινη και φιλολαϊκή. Οι εργαζόμενοι και οι αναπτυξιακές δυνατότητες της χώρας μπορούν να σωθούν μόνο με λαϊκή εξουσία και αποδέσμευση από την ΕΕ».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου