Σελίδες

28 Ιουλ 2011

Η ταξική πολιτική σπρώχνει στον Καιάδα...



Η χτεσινή πρώτη σελίδα του «Ριζοσπάστη» έγινε κραυγή της μάνας των δίδυμων αυτιστικών παιδιών που δεν έχει καμιά κρατική βοήθεια. 
Της μάνας που πασχίζει αβοήθητη να μεγαλώσει ανάπηρα παιδιά καθώς δεν υπάρχουν δημόσιες υπηρεσίες Πρόνοιας. Και τέτοιες κραυγές απόγνωσης - συχνά βουβές - ακούγονται και πιο συχνά. 
Είναι οι οικογένειες που δεν μπορούν να βρουν ένα σχολείο για τα ανάπηρα παιδιά τους. 
Είναι οι γονείς που καλούνται να πληρώσουν δυσβάσταχτα τροφεία σε ιδρύματα από 1.200 έως 1.500 ευρώ το μήνα, όταν εισπράττουν, και αν εισπράττουν - κι αυτά καθυστερημένα - επιδόματα των 250 ευρώ το μήνα. 
Είναι οι καρκινοπαθείς που τους κόβουν κι αυτό το εξευτελιστικό επίδομα γιατί μπήκαν σε ένα ψευτοπρόγραμμα για να αποκτήσουν τα ένσημα και να πάρουν μια σύνταξη πείνας.
Μακρύς ο κατάλογος της εγκατάλειψης για τους ανάπηρους και τους χρονίως πάσχοντες, στη δουλειά, στη μόρφωση και στη φροντίδα. 
Πάνω από 83% των αναπήρων είναι άνεργοι. 
Περισσότερα από 185.000 παιδιά με αναπηρίες είναι εκτός ειδικών σχολείων. 
Κι όσα παιδιά έχουν την τύχη να φοιτούν σε κάποια σχολεία αρχίζουν τα εμπόδια. Πετιούνται έξω γιατί οι γονείς είναι ανασφάλιστοι ή μετανάστες. Κι αφού απαξιώσουν τα σχολεία ύστερα τα κλείνουν γιατί είναι ασύμφορα. Και η κυβέρνηση από πάνω ακυρώνει ακόμα και τις προσλήψεις των ΑμΕΑ που έγιναν με το νόμο 2646/98 για την αντιμετώπιση της ...ανεργίας, προτάσσοντας το γράμμα του νόμου για τον «Καλλικράτη». 
Και συνθλίβει την Πρόνοια. Από 91 μονάδες Πρόνοιας που υπάρχουν στην Ελλάδα σχεδιάζει να δημιουργήσει 22 οργανισμούς φροντίδας σε αντιστοιχία με τις συγχωνεύσεις των νοσοκομείων, όπου καταργούνται χιλιάδες κρεβάτια. 
Γίνονται απολύσεις στα ιδρύματα της Πρόνοιας. Και οι 6.000 εργαζόμενοι που δουλεύουν στις δημόσιες δομές Πρόνοιας στεγνώνουν και γίνονται λάστιχο για να τις κρατήσουν στην υπηρεσία των ΑμΕΑ. Δουλεύουν ακόμα απλήρωτοι για μήνες ολόκληρους.
Πρόκειται για μια συνειδητή ταξική πολιτική σε βάρος των ΑμΕΑ και των οικογενειών τους για να εξασφαλιστούν τα κονδύλια που θα στηρίξουν το κεφάλαιο. Ετσι, χωρίς κανέναν ενδοιασμό η κυβέρνηση ρίχνει στον Καιάδα τους αναπήρους, τους χρονίως πάσχοντες και τις οικογένειές τους. Τους ρίχνει στον ίδιο Καιάδα που σπρώχνουν τα λαϊκά στρώματα η κυβέρνηση, οι μεγαλοεπιχειρηματίες, η Ευρωπαϊκή Ενωση και τα κόμματα που τους στηρίζουν, ΝΔ και ΛΑ.Ο.Σ. 
Ομως, σε αυτόν το λάκκο μπορούν να ρίξουν όλους αυτούς τα ΑμΕΑ και οι εργαζόμενοι, να συμπαραταχτούν με το ταξικό κίνημα και να διεκδικήσουν αποκλειστικά δημόσια, υψηλής ποιότητας και δωρεάν Υγεία, Πρόνοια και Ειδική Αγωγή με κατάργηση της επιχειρηματικής δράσης σ' αυτούς τους ευαίσθητους κοινωνικούς τομείς, ανοιχτής ή συγκαλυμμένης μέσω των διάφορων Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων. 
Γιατί ο αγώνας των ατόμων με αναπηρίες, των χρονίως πασχόντων και των οικογενειών τους πρέπει να είναι ταυτισμένος με το συνολικό αγώνα της εργατικής τάξης και των συμμάχων της για λαϊκή εξουσία - λαϊκή οικονομία. 
Για μια κοινωνία, όπου αυτοί οι άνθρωποι δε θα αντιμετωπίζονται σαν σκουπίδια, αλλά που η ίδια η κοινωνία στο σύνολό της, από τον πλούτο που θα παράγει θα τους παρέχει όλα όσα χρειάζεται για να καλύπτουν όλες τις ανάγκες τους, που είναι μεγάλες, ζώντας ισότιμα με τους υπόλοιπους λαϊκούς ανθρώπους στην κοινωνία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου