Σελίδες

14 Ιουν 2011

ΛΕΚΑΝΟΠΕΔΙΟ ΑΤΤΙΚΗΣ, Η ατμοσφαιρική ρύπανση υποσκάπτει την υγεία του λαού.



Η ατμοσφαιρική ρύπανση την περασμένη βδομάδα στο Λεκανοπέδιο Αττικής ξεπέρασε και πάλι τα ανεκτά για την υγεία του λαού όρια, αποδεικνύοντας ότι η πολιτική των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, παρά τις μεγαλοστομίες τους, αντί να την περιορίσει, τη φουντώνει. 
Η κατάσταση έχει φτάσει πια σε επικίνδυνα επίπεδα, όπως φαίνεται και από τα στοιχεία δύο πιο πρόσφατων ερευνών που παρουσιάζουμε στη συνέχεια.

Το «χάλκινο μετάλλιο», δηλαδή την τρίτη χειρότερη θέση, καταλαμβάνει η Αθήνα από πλευράς ατμοσφαιρικής ρύπανσης σε σύνολο 25 ευρωπαϊκών μεγαλουπόλεων, όπως προκύπτει από τα στοιχεία του τριετούς διευρωπαϊκού προγράμματος για τις επιπτώσεις στην υγεία των Ευρωπαίων των αιωρούμενων μικροσωματιδίων στην ατμόσφαιρα. 

Σύμφωνα μάλιστα με την έρευνα αυτή, ο άνω των 30 χρόνων Αθηναίος θα μπορούσε να ζήσει σχεδόν 13 μήνες περισσότερο, αν η μακρόχρονη έκθεσή του στην ατμοσφαιρική ρύπανση μειωνόταν στα 10 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο, όπως συνιστά ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ).
Επί τρία χρόνια, 60 επιστήμονες από 13 ευρωπαϊκές χώρες μελέτησαν τις επιπτώσεις της ατμοσφαιρικής ρύπανσης στα σχεδόν 39 εκατ. κατοίκων 25 ευρωπαϊκών μεγαλουπόλεων. Η Αθήνα βρίσκεται στην τρίτη χειρότερη θέση, καθώς οι ατμοσφαιρικοί ρύποι σε αυτήν ανέρχονται σε 29,4 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο. Τα υψηλότερα επίπεδα καταγράφηκαν στο Βουκουρέστι (38,2 μικρογραμμάρια) και στη Βουδαπέστη (33,7 μικρογραμμάρια). Στην τέταρτη θέση της κατάταξης ακολουθεί η Βαρκελώνη (27 μικρογραμμάρια), ενώ στην ένατη θέση βρίσκονται η Ρώμη και η Γρανάδα της Ισπανίας (21,4 μικρογραμμάρια), στη δέκατη οι Βρυξέλλες (19 μικρογραμμάρια), στη δέκατη τέταρτη το Παρίσι (16,4 μικρογραμμάρια) και στη δέκατη ένατη το Λονδίνο (13,1 μικρογραμμάρια).

Eurokinissi
Οι επιστήμονες, που εργάστηκαν στο πρόγραμμα, συμπεραίνουν ότι η μείωση των αιωρούμενων μικροσωματιδίων στα 10 μικρογραμμάρια, θα αύξανε το προσδόκιμο ζωής για τους τριαντάρηδες και άνω έως και κατά 22 μήνες (περίπτωση Βουκουρεστίου) και κατά 13 μήνες στην περίπτωση της Αθήνας. Επισημαίνουν επίσης ότι η υπέρβαση του ορίου που συνιστά ο ΠΟΥ οδηγεί σε 19.000 θανάτους το χρόνο, εκ των οποίων περισσότεροι από 15.000 οφείλονται σε καρδιαγγειακά νοσήματα. Επιπλέον, η συμμόρφωση με τη σύσταση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας θα είχε ως αποτέλεσμα την εξοικονόμηση συνολικά 31,5 δισ. ευρώ ετησίως από δαπάνες υγείας, περιορισμό της απουσίας από την εργασία λόγω προβλημάτων υγείας και μη μετρήσιμων μεγεθών, όπως ευζωία, προσδόκιμο ζωής και ποιότητα ζωής.
Στο μεταξύ, μεγάλη αίσθηση έχουν προκαλέσει τα αποτελέσματα έρευνας Ελλήνων επιστημόνων του Πανεπιστημίου Αθηνών, οι οποίοι εξέτασαν για πρώτη φορά τη χημική σύσταση των αιωρούμενων σωματιδίων που βρίσκονται στον αέρα του Λεκανοπεδίου Αττικής και τα οποία εισπνέουμε, καθώς σ' αυτά αποκαλύφθηκε ότι περιέχονται επικίνδυνα βαρέα μέταλλα, μέχρι και το πιο τοξικό στοιχείο που υπάρχει και είναι το ...αρσενικό!
Ειδικότερα, οι επιστήμονες συνέλεξαν από λόφους της Αθήνας δείγματα αέρα και με ειδικά φίλτρα παγίδευσαν τα αιωρούμενα σωματίδια που είχαν αεροδυναμική διάμετρο από 10 μικρόμετρα (PM 10) μέχρι 2,5 μικρόμετρα (PM 2,5) τα οποία είναι και εισπνεύσιμα. Από τις εξειδικευμένες μετρήσεις που έγιναν στο Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Καρλσρούης στη Γερμανία, διαπιστώθηκε ότι:

  • Τα PM 10 περιέχουν βανάδιο, χρώμιο, κοβάλτιο, νικέλιο, χαλκό, ψευδάργυρο, κασσίτερο, μόλυβδο, αρσενικό.
  • Τα PΜ 2,5 που εισχωρούν στους πνεύμονες αποτελούνται κυρίως από συνδυασμό ψευδαργύρου - βαναδίου ή μόνο από αρσενικό ή μόλυβδο...

Νίκος ΠΕΡΠΕΡΑΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου