Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας Διεθνών Διακανονισμών (έκθεση Δεκέμβρης 2010), η συνολική έκθεση της Ελλάδας σε ξένες τράπεζες έως τον Ιούνη του 2010 ανερχόταν σε 252,1 δισ. δολάρια.
Το 73,3% του παραπάνω ποσού (184,7 δισ. δολάρια) ήταν οφειλή προς γαλλικές (83,1 δισ.), γερμανικές (65,4 δισ.) και αμερικανικές (36,2 δισ.) τράπεζες.
*
Σύμφωνα με την τελευταία έκθεση της Τράπεζας Διεθνών Διακανονισμών, έξι μήνες αργότερα, δηλαδή το Δεκέμβρη του 2010, η έκθεση των ξένων τραπεζών στο ελληνικό χρέος είχε μειωθεί στα 145,7 δισ. δολάρια.
Η οφειλή προς γαλλικές τράπεζες μειώθηκε στα 56,7 δισ., προς γερμανικές στα 34 δισ. και στις αμερικανικές στα 7,3 δισ. δολάρια.
*
Τι σημαίνει αυτό;
Οτι μέσα σε έξι μήνες από την εφαρμογή του «μνημονίου 1» οι ξένες τράπεζες, δεμένες με χίλια νήματα με την εγχώρια πλουτοκρατία, μείωσαν τις επισφάλειές τους στην Ελλάδα κατά 42%.
Η πολιτική δηλαδή του «μνημονίου» τους εξασφάλισε τον απαραίτητο χρόνο και τις απαραίτητες «διευκολύνσεις» για να οργανωθούν και να ξεφορτωθούν μεγάλο μέρος του ελληνικού χρέους.
*
Το νέο μνημόνιο, το «μνημόνιο 2», ανάμεσα στα άλλα, έχει τον ίδιο επίσης σκοπό:
Να εξασφαλίσει και τον υπόλοιπο αναγκαίο χρόνο, και τις νέες «διευκολύνσεις» ώστε οι «δανειστές» μας να ξεφορτωθούν ει δυνατόν το σύνολο του ελληνικού χρέους, παίρνοντας φυσικά πίσω τα «λεφτά τους» - δηλαδή το κεφάλαιο μαζί με υπερπολλαπλάσια τοκογλυφικά.
*
Αυτή είναι μια από τις βασικές πλευρές της ουσίας των μνημονίων και των «μεσοπρόθεσμων»: Να παρασχεθούν οι ασφαλιστικές δικλείδες και τα «μαξιλάρια ασφαλείας» ώστε να εξυπηρετηθούν τα συμφέροντα των ντόπιων και διεθνών «σαράφηδων».
Αυτή είναι, τελικά, η ακολουθούμενη πολιτική της «ελεγχόμενης χρεοκοπίας» της Ελλάδας: Η εξασφάλιση στο μεγάλο κεφάλαιο εκείνων των συντεταγμένων διαδικασιών που του επιτρέπουν τη δική του «ελεγχόμενη» έξοδο από την κρίση, τα βάρη της οποίας φορτώνονται στο λαό, με συνέπεια τη δική του ανεξέλεγκτη και ισόβια χρεοκοπία...
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου