Δευτέρα, 30 Μαΐου 2011

ΚΕΝΤΡΟ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ: Κολοσσιαίο αλισβερίσι με τα ακίνητα...Αλισβερίσι τεραστίων διαστάσεων με τα ακίνητα και μόνους ωφελημένους μεγαλοεπιχειρηματίες που θησαυρίζουν με τη γη, εξελίσσεται αυτή τη στιγμή στο κέντρο της Αθήνας. 
Λόγω της πολιτικής των ΠΑΣΟΚ - ΝΔ - ΕΕ, κυβερνήσεων και δημοτικών αρχών, μεγάλα τμήματα της πόλης υποβαθμίστηκαν, με έλλειψη υποδομών, μεθοδευμένη προώθηση εκεί προσφύγων, αστέγων κλπ. 
Μεγάλα συμφέροντα βρήκαν ευκαιρία να «τοποθετηθούν» αγοράζοντας γη από απογοητευμένους κατοίκους σε τιμές εξευτελιστικές. 
Πλέον ξεκινά η δεύτερη φάση του σχεδίου τους, η αναβάθμιση αυτών των (δικών τους πλέον) περιοχών, και με δημόσιο χρήμα. 
Στόχος, αργότερα, να βγάλουν στο πολλαπλάσιο την αρχική «επένδυσή» τους μεταπουλώντας ή μισθώνοντάς την.
Τέτοιο εργαλείο στα χέρια τους είναι, π.χ., το Πρόγραμμα 
«Αθήνα - Αττική 2014» που εξήγγειλε η κυβέρνηση και προβλέπει αναπλάσεις 
σε πλατεία Θεάτρουοδό Μενάνδρου, Αγ. Παντελεήμονα, πλατεία ΑττικήςΑγ. Νικόλαο Αχαρνών, Κολωνό, Ελαιώνα. 
Αλλο ένα είναι το Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα (ΠΕΠ) Αττικής
με συνολική δημόσια δαπάνη 3.561.000.000 ευρώ, συν κοινοτική συμμετοχή 2.438.000.000
Στους στόχους του συγκαταλέγονται «Η βελτίωση της ελκυστικότητας της Περιφέρειας σαν Διεθνές Επιχειρηματικό Κέντρο» και «Η βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας, μέσω της ενθάρρυνσης (...) της επιχειρηματικότητας».
Βάζουν και οι ιδιώτες κάτι, για να το πάρουν αργότερα πίσω στο πολλαπλάσιο. Ηδη ο «Ρ» έχει γράψει για τη δραστηριότητα εταιρειών που είτε ανακατασκευάζουν ακίνητα, όπως παλιά εργοστάσια, είτε οικοδομούν σε οικόπεδα που αγόρασαν. 
Π.χ. στο Μεταξουργείο ο όμιλος ΓΕΚ - ΤΕΡΝΑ ολοκλήρωσε συγκρότημα 40 πολυτελών κατοικιών. 
Στο Βοτανικό ο όμιλος ΜΑΜΙΔΑΚΗ κατασκευάζει αντίστοιχο συγκρότημα. 
Στα Κάτω Πετράλωνα η ΓΝΩΜΩΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ «αναδιαμορφώνει» σε πολυτελείς κατοικίες δύο διατηρητέα βιομηχανικά κτίρια. 
Η ALPHA LAND DEVELOPMENT έχει τέσσερα τέτοια συγκροτήματα στο Γκάζι.
Μεγάλο παζάρι
Βέβαια, οι εξελίξεις τρέχουν και διαρκώς νέα στοιχεία έρχονται στο φως της δημοσιότητας. Σε αυτό το πλαίσιο φαίνεται ότι πραγματικά μεγάλο παζάρι εξελίσσεται πέριξ της πλατείας Θεάτρου
Από τις αρχές του 2010 ο τότε νομάρχης Αθήνας, νυν περιφερειάρχης Αττικής, 
Γ. Σγουρός, έλεγε ότι εντός του 2011 θα μετεγκατασταθούν στην πλατεία οι υπηρεσίες της Νομαρχίας, στο κτίριο της «Διπλαρείου Σχολής». 
Από τότε ακόμα γίνονταν εκτιμήσεις ότι η επισκεψιμότητα της περιοχής θα ανέβει κατά 800.000 άτομα το χρόνο, με ό,τι αυτό συνεπάγεται καταρχάς για τα επαγγελματικά ακίνητα της περιοχής. 
Λίγο μετά, τον Ιούνη του 2010, από το ΥΠΕΧΩΔΕ και την εταιρεία «Ενοποίηση Αρχαιολογικών Χώρων και Αναπλάσεις» (ΕΑΧΑ) προκηρύχθηκε διαγωνισμός για την «αναβάθμιση» της περιοχής της πλατείας, με πεζοδρόμηση της οδού και της πλατείας Θεάτρου και της οδού Διπλάρη. 
Επίσης, οι υποψήφιοι καλούνταν να προτείνουν αναπλάσεις των όψεων των γύρω κτιρίων και της οδού Μενάνδρου, που ενώνει την πλατεία Θεάτρου με τη νέα πλατεία που σχεδίαζε (τουλάχιστον η προηγούμενη διοίκηση του Δήμου Αθηναίων) στην οδό Ξούθου, μετά την κατεδάφιση του εκεί κτιρίου του ΝΑΤ. 
Ο αρχιτεκτονικός διαγωνισμός ολοκληρώθηκε τον Οκτώβρη του 2010. 
Αλλωστε, το υπουργείο Περιβάλλοντος φέρεται να μελετά συνολικά την ανάπλαση της περιοχής Γεράνι, που περικλείεται από τις οδούς Αθηνάς, Ευριπίδου, Επικούρου, Πειραιώς.
Εδώ ακριβώς έρχονται να «δέσουν» πληροφορίες ότι ο μεγαλοκατασκευαστής Βωβός αγόρασε έγκαιρα ακίνητα στην πλατεία Θεάτρου, υπολογίζοντας σε εκτόξευση της αξίας τους όταν η περιοχή αναπλαστεί, με δημόσιο μάλιστα χρήμα. Ο ίδιος κατασκευαστής επιθυμεί να κατασκευάσει εμπορικό κέντρο - μεγαθήριο (επιφάνειας τουλάχιστον 51.700 τ.μ.) στο Βοτανικό, στο πλαίσιο της πολυδιαφημισμένης «διπλής ανάπλασης» λεωφ. Αλεξάνδρας - Βοτανικού. 
Τόση φαίνεται η πρεμούρα τους να «αξιοποιήσουν» το Βοτανικό, τόσα τα κέρδη που αναμένουν, ώστε πηγές της τεχνικής εταιρείας διέρρεαν στον Τύπο ότι αυτή η διπλή ανάπλαση μπορεί να προχωρήσει και χωρίς την κατασκευή εκεί του γηπέδου της ΠΑΕ ΠΑΟ, αλλά μόνο με κατεδάφιση στην Αλεξάνδρας και μεταφορά τους στο Βοτανικό των εγκαταστάσεων του Ερασιτέχνη Παναθηναϊκού, που προσφέρθηκε να κατασκευάσει η εταιρεία «Μπάμπης Βωβός» δωρεάν...
Μεγάλα περιθώρια κέρδους
Μεγάλα κέρδη, φαίνεται, αναμένουν και λίγο παραδίπλα, σε Κεραμεικό και Μεταξουργείο. Χαρακτηριστική περίπτωση η εταιρεία «Ανάπτυξη Ακινήτων Oliaros» που ιδρύθηκε το 2002. 
Ελέγχεται ρυθμιστικά από την Κεντρική Τράπεζα Κύπρου (ΚΤΚ), καταχωρημένη ως διεθνές συμμετοχικό επενδυτικό σχήμα με την επωνυμία «KM Real Estate Investment Fund» (σ.σ. όπου KM βλ. Κεραμεικό - Μεταξουργείο). 
Στο μετοχικό κεφάλαιό της συμμετέχουν θεσμικοί επενδυτές, ενώ, όπως επισημαίνεται στο σχετικό δελτίο της ΚΤΚ, στόχος της εταιρείας είναι 
«η αναβάθμιση τμημάτων του αθηναϊκού κέντρου (...) με τελικό σκοπό τη δημιουργία υψηλών αποδόσεων για τους επενδυτές του σχήματος». 
Η εταιρεία φέρεται να έχει αποκτήσει ήδη δεκάδες ακίνητα (οι πρώτες αγορές πραγματοποιήθηκαν το 2006) στη συγκεκριμένη περιοχή (που περικλείεται από τις οδούς Πειραιώς, Ιερά Οδό, Κωνσταντινουπόλεως, Αχιλλέως και Δεληγιώργη, συνολικής επιφάνειας 500 στρεμμάτων).
Η ίδια η εταιρεία σε πρόσφατη σχετική ανακοίνωσή της ανέφερε: «Η OLIAROS με το (σ.σ. έργο της) ΚΜ PROPERTIES (σ.σ. δηλαδή ιδιοκτησίες σε Κεραμεικό - Μεταξουργείο) εισάγουν μια νέα οπτική στην ανάπτυξη ακινήτων, με όρους που ανταποκρίνονται στις σύγχρονες απαιτήσεις κατοίκησης και επαγγελματικής στέγης (...) Το έργο ΚΜ PROPERTIES (...) αφορά στην πρόθεση υλοποίησης επένδυσης στην περιοχή Κεραμεικού - Μεταξουργείου, ύψους 100 εκατ. ευρώ, σε 5 φάσεις, σε 5 χρόνια. Η ολοκλήρωση του έργου αναμένεται να περιλαμβάνει την κατασκευή ή ανακατασκευή περίπου 40 κτιρίων, συμφερόντων της OLIAROS».
Ακόμα: «Η πρώτη φάση του έργου ΚΜ PROPERTIES, που αναμένεται να ολοκληρωθεί στους επόμενους 12 μήνες, εστιάζει στην ενεργειακή και αρχιτεκτονική αναβάθμιση 4 κτιρίων της δεκαετίας '70, προσφέροντας ποικιλία χώρων στην κατηγορία open space plan, ευέλικτους χώρους κατάλληλους για κατοικία, εμπορική ή επαγγελματική δραστηριότητα, συνδυασμός των δύο, σε πολύ ανταγωνιστικές τιμές». Τα τέσσερα αυτά κτίρια βρίσκονται στις οδούς Κεραμεικού 51, Λεωνίδου 26 και Ιάσονος, Ιάσονος 47, Λεωνίδου 11.
Αρα αγόρασαν περίπου 40 παλαιά κτίρια, τα «αναβαθμίζουν» και τα μεταπωλούν κερδίζοντας, σε μια ούτως ή άλλως περιοχή που αναπλάθεται - αναβαθμίζεται με χρήματα του ελληνικού Δημοσίου. Οπωσδήποτε σε συνεντεύξεις που έχουν δώσει τα στελέχη της εταιρείας αρνούνται ότι αγόρασαν τα εν λόγω ακίνητα φτηνά. Ωστόσο, κι αν ακόμα είναι έτσι, όλοι καταλαβαίνουν ότι μετά τις αναπλάσεις θα πουλήσουν ακριβότερα. Αλλωστε, ειδικά για τις κατοικίες, η εταιρεία έχει ανακοινώσει τιμές πώλησης που ξεκινούν από 2.000 ευρώ ανά τ.μ. και φτάνουν τα 3.000 ευρώ/τ.μ. Υψηλότερη από ό,τι πωλούν μαζικά οι απηυδισμένοι κάτοικοι της περιοχής.
Η δεύτερη φάση του έργου ΚΜ PROPERTIES θα αφορά «αξιοποίηση» οκτώ - δέκα μεμονωμένων κτιρίων. Συνολικά αυτό το ιδιωτικό πρόγραμμα αναπλάσεων αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2016. Σημειωτέον ότι η ίδια εταιρεία προκήρυξε το καλοκαίρι του 2009 διεθνή αρχιτεκτονικό διαγωνισμό για το σχεδιασμό ιδιωτικής φοιτητικής εστίας σε οικόπεδο στην οδό Μαραθώνος 34.
Στόχος το 46%
Ενδεικτικά του πώς σκέφτονται οι μεγαλοκατασκευαστές για το κέντρο της Αθήνας είναι όσα έγραφαν οι της ΟLIAROS στο blog της εταιρείας στις 15/9/10: Οτι το 2009 χαρτογράφησαν Κεραμεικό - Μεταξουργείο. Μέτρησαν 400.000 τ.μ. (83 τετράγωνα) «γειτονιάς», 100.000 τ.μ. οδικό δίκτυο, 296.000 τ.μ. ιδιωτικές περιουσίες (1.160 οικόπεδα), 6.500 τ.μ. δημόσιο χώρο. Το 46% των ιδιωτικών περιουσιών αποτελείται από κενά οικόπεδα ή υποβαθμισμένα κτίρια. 600 κτίρια κατασκευάστηκαν την περίοδο 1950 έως 1970 και κατοικούνται. 200 ακίνητα είναι διατηρητέα ή αναμένεται να χαρακτηριστούν διατηρητέα.
«Η ύπαρξη αυτού του 46% των αχρησιμοποίητων χώρων μαζί με τα 100.000 τ.μ. που συνθέτουν το οδικό δίκτυο,μπορούν να επηρεάσουν την περιοχή και το ευρύτερο κέντρο της πόλης δραματικά προς οποιαδήποτε κατεύθυνση. 
Ο προσεκτικός σχεδιασμός και συντονισμός θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην αξιοποίηση αυτών των χώρων παρέχοντας συνθήκες καλύτερης ποιότητας τόσο στον ιδιωτικό όσο και στο δημόσιο χώρο (...) 
Η OLIAROS εστιάζει στην εξέλιξη αυτού του 46% (...) Ο στόχος μας είναι να πείσουμε διάφορους ιδιοκτήτες και χρήστες αυτού του 46% να συμμεριστούν ένα κοινό ποιοτικό όραμα, που μπορεί να επηρεάσει τη συνολική εξέλιξη της περιοχής». Το χρήμα αποτελεί για κάποιους ισχυρό μέσο πειθούς...

ΜΕΤΡΑ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ - ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΑΡΧΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΑΘΗΝΑΣ
Ενταση της καταστολής και νέα πεδία κερδοφορίας για το κεφάλαιο
Η κυβέρνηση, με τη σύμφωνη γνώμη της δημοτικής αρχής Αθήνας, παρουσίασε πρόσφατα ένα αντιδραστικό πλέγμα μέτρων, τάχα, για «αναβάθμιση» του κέντρου της πόλης και την «αντιμετώπιση της παραβατικότητας». Στην πραγματικότητα, έρχεται να εντείνει την κρατική καταστολή ενάντια στο λαϊκό κίνημα και να προσφέρει νέα πεδία κερδοφορίας στο μεγάλο κεφάλαιο. 
Τα μέτρα τους δεν αγγίζουν ούτε παρωνυχίδα από τα πραγματικά αίτια που γεννούν και αναπαράγουν την ανυπόφορη κατάσταση για Ελληνες και μετανάστες, συνέπεια της πολιτικής που εφαρμόζουν και υπηρετούν αστικές κυβερνήσεις και αστικά κόμματα.
Θυμίζουμε ότι ανάμεσα στα μέτρα που προωθεί η κυβέρνηση είναι και τα εξής:
 • Καθημερινές πεζές και εποχούμενες περιπολίες της ΕΛ.ΑΣ., με συμμετοχή και της Δημοτικής Αστυνομίας, της οποίας ο ρόλος και τα καθήκοντα «αναβαθμίζονται». Ενίσχυση των πεζών περιπολιών της Αστυνομίας. Κοινές περιπολίες των μηχανοκίνητων ομάδων ΔΙΑΣ και ΔΕΛΤΑ, καθώς και «στοχευμένες δράσεις» της Ομάδας Πρόληψης και Καταστολής Εγκλήματος (ΟΠΚΕ - ομάδες της Αστυνομίας κινούμενες με τζιπ, πραγματοποιούν εφόδους και περιπολίες).
 • Μεγάλες επιχειρήσεις «γενικευμένων αστυνομικών ελέγχων». Οι επιχειρήσεις - «σκούπα» θα πραγματοποιούνται σε εβδομαδιαία βάση, εντείνοντας καταστολή και συλλήψεις «στο σωρό». Σπάνια αφορούν μέλη του οργανωμένου εγκλήματος που έχουν γερές πλάτες και κάνουν μπίζνες στο κέντρο σε βάρος Ελλήνων και μεταναστών.
 • Δημιουργία χώρων συγκέντρωσης μεταναστών. Προετοιμάζονται νέα «στρατοπέδα συγκέντρωσης» σε περιοχές γύρω και κοντά στην πρωτεύουσα, για να μεταφέρει εκεί το πρόβλημα και να το κουκουλώσει. Ολοκληρώνεται η χωροθέτηση «Κέντρου Πρώτης Υποδοχής Νεοεισερχομένων Μεταναστών» και «Κέντρων Κράτησης Υπό Απέλαση Μεταναστών», σε χώρους πρώην στρατοπέδων. Επίσης, ήδη, υλοποιείται πρόγραμμα «εθελούσιων επιστροφών» και απελάσεων από την Αστυνομία, δράση που θα ενισχυθεί με επιπλέον χρηματοδότηση από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επιστροφών.
Με τέτοιες επιχειρήσεις όπως αυτή (φωτ.) στην Μενάνδρου, που στην ουσία χτυπά όλους τους μετανάστες και όχι τα οργανωμένα εγκληματικά κυκλώματα, κυβέρνηση και Δήμος Αθήνας επιχειρούν να λύσουν τα μεγάλα προβλήματα
Eurokinissi
Πρόκειται, δηλαδή, για εξαπόλυση άγριου πογκρόμ, ξεκινώντας από το κέντρο της Αθήνας και επεκτεινόμενο παντού. Δεν έχει σχέση με τις πραγματικές ανάγκες των ανθρώπων του μόχθου. Αλλωστε, όπως τόνισε στις 16/5 στο Δημοτικό Συμβούλιο Αθήνας το μέλος του ΠΓ της ΚΕ τουΚΚΕ και δημοτικός σύμβουλος Νίκος Σοφιανός: «Η προστασία της ζωής, της σωματικής ακεραιότητας όλων των κατοίκων, Ελλήνων και μεταναστών, και όχι η καταστολή και η τρομοκράτησή τους, πρέπει να είναι αποκλειστική αρμοδιότητα μιας επαρκούς και ανάλογα εκπαιδευμένης αστυνομικής δύναμης. Η Δημοτική Αστυνομία και οι υπάλληλοι του δήμου δεν πρέπει να έχουν κανένα ρόλο σ' αυτό, γιατί δεν είναι αυτή η δουλειά τους. Ειδικά ο Δήμος Αθηναίων να φροντίσει για την παρουσία της Δημοτικής Αστυνομίας στους δημόσιους δημοτικούς χώρους, όχι για καταστολή ή επιβολή προστίμων, αλλά αποτρεπτικά προς τη μικροεγκληματικότητα».
Πρόσθετε ότι: Το κέντρο της Αθήνας έχει παραδοθεί στο έλεος της δράσης κυκλωμάτων ναρκωτικών και πορνείας, αλλά και την εγκληματική δράση φασιστοειδών. Από αυτήν την επικίνδυνη για το λαό κατάσταση και την υποβάθμιση - γκετοποίηση του κέντρου επωφελούνται μεγάλα συμφέροντα που ιδιοποιούνται πλέον ολόκληρα οικοδομικά τετράγωνα σε εξευτελιστικές τιμές. Οι εργαζόμενοι, αυτοαπασχολούμενοι και κάτοικοι του κέντρου πρέπει να οργανώσουν κοινή πάλη ενάντια στα κυκλώματα και τους μηχανισμούς εγκληματικής δράσης και ρατσιστικής βίας, στην πολιτική της κυβέρνησης και της δημοτικής αρχής. Να αγωνιστούν, ώστε να αντιμετωπιστούν αποφασιστικά εγκληματικά κυκλώματα και ρατσιστικές συμμορίες.
Μέσα, όμως, σε αυτήν τη σάπια κατάσταση με τα κυκλώματα και το εμπόριο ναρκωτικών στο κέντρο της Αθήνας, η κυβέρνηση έρχεται να προωθήσει τη λειτουργία μονάδων χορήγησης μεθαδόνης σε νοσοκομεία. Πρόκειται για σχέδιο που έχει στόχο τη χορήγηση υποκατάστατων ναρκωτικών ουσιών μέσα από το ΕΣΥ. Το υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης προχωρά στην άμεση λειτουργία 3 νέων μονάδων υποκατάστατων του ΟΚΑΝΑ στους αύλειους χώρους των «Αττικό», «Ελπίς» και ΚΑΤ, 800 θέσεων συνολικά. Ετσι, όμως, συντηρεί την τοξικοεξάρτηση αντί να ενισχύσει τα «στεγνά» προγράμματα, συντηρεί το εμπόριο μεθαδόνης που αναπτύσσεται γύρω από τέτοια κέντρα, κι ως «λύση» διαφημίζει τη μεταφορά τους πέριξ των νοσοκομείων!
Οι θέσεις του ΚΚΕ
Θυμίζουμε ότι οι δυνάμεις του ΚΚΕ στο Δήμο Αθήνας, αλλά και την Περιφέρεια Αττικής, και τώρα κι από παλαιότερα, κι από στοχευμένες παρεμβάσεις τους στην προεκλογική περίοδο των περσινών εκλογών για την Τοπική Διοίκηση (π.χ. 8/10/10 σε μεγάλη ανοικτή συγκέντρωση στην πλατεία Βικτωρίας για τη σοβαρή κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στο κέντρο της Αθήνας, με ομιλητές τότε τους Νίκο Σοφιανό μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ 
και Θανάση Παφίλη, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ), τόνιζαν:
«Τα τελευταία τουλάχιστον 15 χρόνια που φούντωσε το πρόβλημα των ναρκωτικών, η επίσημη πολιτική του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ παρουσιάζει την υποκατάσταση ως τη λύση για το πρόβλημα. Σήμερα, ομολογούν οι ίδιοι ότι η παρουσία των Μονάδας Υποκατάστασης του ΟΚΑΝΑ αυξάνει τον αριθμό των χρηστών και διευκολύνει τη διακίνησή τους. Μιλούν για 2.500 χρήστες - μικροδιακινητές στο κέντρο. Στα σχετικά κείμενά τους, χαρακτηρίζουν τα προγράμματα του ΟΚΑΝΑ ως προγράμματα "υποκατάστασης" και "συντήρησης", αντί "θεραπευτικά", όπως προσπαθούν να τα πλασάρουν τόσα χρόνια. Θερμός υποστηρικτής των προγραμμάτων υποκατάστασης και συντήρησης της εξάρτησης είναι και ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ, που, μέχρι πρόσφατα τουλάχιστον, ζητούσε αύξηση των προγραμμάτων του ΟΚΑΝΑ τόσο συνολικά, όσο και στο κέντρο της Αθήνας, όπως επίσης και το διαχωρισμό μεταξύ "μαλακών" και "σκληρών" ναρκωτικών και την ελεύθερη κυκλοφορία των πρώτων.
Κι ενώ μέσα από το πόρισμα παραδέχονται ότι με την πολιτική αυτή αυξάνεται η χρήση και η διακίνηση, προωθούν να μεταφερθούν οι πιάτσες στα νοσοκομεία. Σε ένα χώρο που ο προορισμός του είναι να κάνει τους ανθρώπους καλά, οι χιλιάδες εξαρτημένοι θα καταφεύγουν για να εξασφαλίσουν τη "νόμιμη" δόση τους που τους στερεί την υγεία και την ίδια τη ζωή. Υπέρ αυτής της θέσης είχε ταχθεί και ο πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ. Γενικότερα, μπορούμε να πούμε ότι οι θέσεις τους εγκλωβίζουν το πρόβλημα μεταξύ νοσοκομείων και Αστυνομίας.
Το θέμα για μας δεν είναι σε ποιο σημείο της Ελλάδας θα κάνει "νόμιμη" ή παράνομη χρήση η νεολαία μας, αλλά να μην κάνει καμία χρήση ναρκωτικών ουσιών. Το πρόβλημα των ναρκωτικών είναι κοινωνικό και μόνο με την ανατροπή των συσχετισμών που συντηρούν τις πολιτικές που το παράγουν και το διαιωνίζουν και την οικοδόμηση ενός άλλου δρόμου ανάπτυξης, με επίκεντρο τον άνθρωπο και τις ανάγκες του, μπορεί να λυθεί».
Σε αυτήν την κατεύθυνση τέθηκαν οι εξής στόχοι πάλης για λήψη μέτρων άμεσης αντιμετώπισης:
 • Να σταματήσουν όλα τα προγράμματα συντήρησης του ΟΚΑΝΑ και να στηριχτούν οι χρήστες στην επιλογή στεγνών προγραμμάτων των ΚΕΘΕΑ και «18 ΑΝΩ». Αυτό προϋποθέτει άμεσο πολλαπλασιασμό των προγραμμάτων αυτών, των προσλήψεων, της παροχής χώρων και πόρων.
 • Ειδικά προγράμματα απεξάρτησης για τους μετανάστες, με ειδικευμένο προσωπικό, μακριά από τις κυρίαρχες πολιτικές του φακελώματος, των διώξεων και των διακρίσεων σε «νόμιμους» και «παράνομους».
 • Στον ΟΚΑΝΑ να παραμείνει μονάδα υποκατάστασης υψηλών προδιαγραφών, που θα δέχεται μόνο χρήστες με ειδικά προβλήματα (π.χ., χρόνια νοσήματα), που και πάλι θα έχει στόχο την απεξάρτηση και επανένταξη του χρήστη.
 • Ολο το δυναμικό του ΟΚΑΝΑ να προσανατολιστεί στη στελέχωση των κέντρων πρόληψης που θα λειτουργήσουν, στη δουλειά, στο δρόμο, σε κέντρα υποδοχής, επανένταξης κ.λπ.
 • Να υπάρξει συνεργασία των δημόσιων υγειονομικών μονάδων για την αντιμετώπιση των ιατρικών προβλημάτων των χρηστών (π.χ., ηπατίτιδα, AIDS κ.λπ.).
 • Να δημιουργηθούν μονάδες σωματικής απεξάρτησης στο Δημόσιο Σύστημα Υγείας για τους χρόνιους χρήστες.
 • Ενιαίος φορέας και αντίληψη στην πρόληψη, στη θεραπεία, στην επανένταξη.
 • Θανάσης ΜΠΑΛΟΔΗΜΑΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου