Σελίδες

25 Μαΐ 2011

Νέο κρούσμα αστυνομικής «αντιμετώπισης» των ελλείψεων στα νοσοκομεία.



Για δεύτερη φορά μέσα σε ένα μήνα, επιστρατεύονται οι αστυνομικές δυνάμεις απέναντι σε γιατρούς των δημόσιων νοσοκομείων για τη νοσηλεία ασθενών σε ράντζο, αποδεικνύοντας ότι τα αντιλαϊκά μέτρα της κυβέρνησης πάνε χέρι - χέρι με τον εντεινόμενο κυβερνητικό αυταρχισμό και την κρατική καταστολή.
Την προηγούμενη Παρασκευή προς Σάββατο 21 Μάη, στη γενική εφημερία του Νοσοκομείου Παίδων «Αγλαΐα Κυριακού», στις 4.30 το πρωί, εμφανίστηκαν δυο αστυνομικοί στους θαλάμους νοσηλείας για να ελέγξουν διευθύντρια του ΕΣΥ που εφημέρευε, επειδή νοσηλεύτηκε ασθενής σε ράντζο. Η Αστυνομία κατέφτασε στο νοσοκομείο, προκειμένου να ελέγξει το έργο των γιατρών μετά από καταγγελία γονιού του οποίου το παιδί νοσηλευόταν στο ράντζο. 

Το νοσοκομείο, αποτέλεσμα της αντιλαϊκής πολιτικής των περικοπών και στην Υγεία, αντιμετωπίζει μεγάλη έλλειψη προσωπικού, με αποτέλεσμα την εντατικοποίηση της δουλειάς για τους υγειονομικούς, ενώ πολύ συχνά αναπτύσσονται ράντζα στους διαδρόμους των κλινικών.
Πρόκειται για το δεύτερο περιστατικό τρομοκρατίας και παρέμβασης της Αστυνομίας που συμβαίνει σε διάστημα λιγότερο του ενός μήνα. Στις 2 Μάη εφημερεύουσα γιατρός του νοσοκομείου «Αττικόν» οδηγήθηκε δεμένη με χειροπέδες στο Αστυνομικό Τμήμα Χαϊδαρίου και στο Αυτόφωρο μετά από μήνυση συγγενούς ασθενή, γιατί ο ασθενής - ελλείψει κρεβατιού σε κλινική - νοσηλεύτηκε σε ράντζο. Οι αστυνομικοί του Τμήματος Χαϊδαρίου, που έφτασαν στο νοσοκομείο μετά την καταγγελία, άφησαν τη γιατρό να ολοκληρώσει την εφημερία και περίπου στις 8.30 το πρωί, τη συνέλαβαν και τη μετέφεραν στο Αστυνομικό Τμήμα Χαϊδαρίου, όπου και κρατήθηκε μέχρι το μεσημέρι. Η υπόθεση εκδικάστηκε στο Πρωτοδικείο της Αθήνας και η γιατρός αφέθηκε ελεύθερη, αφού ο εισαγγελέας διέταξε τη διενέργεια Προκαταρκτικής Εξέτασης.
Η κυβέρνηση με τις άγριες περικοπές στη χρηματοδότηση της δημόσιας Υγείας (μετά το τελευταίο υπουργικό συμβούλιο ανακοινώθηκε παραπέρα περικοπή 310 εκατ. ευρώ των δαπανών για την Υγεία το 2011) μειώνει τα νοσηλευτικά κρεβάτια, αυξάνει τα ράντζα, μειώνει το προσωπικό, οδηγεί σε ελλείψεις ιατρομηχανολογικού εξοπλισμού και υγειονομικού υλικού. Επιβάλλει νέα χαράτσια για εξετάσεις, εισιτήρια και πληρωμές για φάρμακα. Προκειμένου να δικαιολογήσει την απαράδεκτη κατάσταση που υπάρχει στα δημόσια νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας, συστηματικά ενοχοποιεί τους ασθενείς και τους υγειονομικούς και τροφοδοτεί την ανάπτυξη του «κοινωνικού αυτοματισμού».
Η ταλαιπωρία που υφίστανται οι ασθενείς από τα φτωχά λαϊκά στρώματα σήμερα στα νοσοκομεία θα επιδεινωθεί ακόμα περισσότερο με το σχέδιο συγχωνεύσεων - καταργήσεων δημόσιων κλινών, τμημάτων και ολόκληρων νοσοκομείων που προωθεί η κυβέρνηση με τις περαιτέρω περικοπές, που δημιουργούν ένα επικίνδυνο σκηνικό για τους ασθενείς από τα φτωχά λαϊκά στρώματα.
Και αυτές οι εξελίξεις επιβάλλουν τώρα την αγωνιστική συστράτευση όλων των εργατοϋπαλλήλων μέσα από το ταξικό εργατικό κίνημα για δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη σε όλους, μέσα από ένα αποκλειστικά δημόσιο σύστημα Υγείας. Σ' αυτόν τον αγώνα πρέπει να ενταχθούν και να συμβάλουν οι υγειονομικοί, για να μπει φρένο και να ανατραπεί η αντιλαϊκή πολιτική.
Το νέο κρούσμα αυθαιρεσίας στα δημόσια νοσοκομεία καταγγέλλει, με ανακοίνωσή της, η Ενωση Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας - Πειραιά (ΕΙΝΑΠ).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου