Σελίδες

21 Απρ 2011

Το έγκλημα της ΒΡ συνεχίζεται...



Ενας ακριβώς χρόνος συμπληρώθηκε από την έκρηξη στην πλατφόρμα DeepWater Horizon, στις 20 Απρίλη 2010, που κόστισε τη ζωή σε 11 εργαζόμενους και προκάλεσε τη μεγαλύτερη περιβαλλοντική καταστροφή στην ιστορία των ΗΠΑ με επιπτώσεις στο περιβάλλον, στην υγεία των κατοίκων και κυρίως όσων συμμετείχαν στις εργασίες καθαρισμού.
Ενδεχομένως οι επιπτώσεις θα παραμείνουν άγνωστες καθώς ουκ ολίγες φορές η αμερικανική κυβέρνηση έχει προσπαθήσει να σταματήσει τη δημοσιοποίηση ερευνών, ενώ δεν έχει κλείσει καν ούτε το νομικό ούτε και το πολιτικό σκέλος της υπόθεσης καταστροφής του Κόλπου του Μεξικού. Ο λόγος απλός: Το μεγαλύτερο περιβαλλοντικό έγκλημα με μοναδικό αίτιο την καπιταλιστική ασυδοσία της
πολυεθνικής ΒΡ - στη συγκεκριμένη περίπτωση αν και θα μπορούσε να είναι οποιαδήποτε εταιρεία του είδους - είχε αυτές τις τραγικές μακροπρόθεσμες συνέπειες εξαιτίας της εγκληματικής ολιγωρίας της κυβέρνησης του Προέδρου Μπαράκ Ομπάμα. Από την πρώτη στιγμή.
Χαρακτηριστικά παραδείγματα αυτής της ολιγωρίας είναι ότι αν και η διαρροή πετρελαίου από τις πρώτες μέρες ήταν τεράστια, εντούτοις το ακριβές της μέγεθος αντιμετωπιζόταν ως εφτασφράγιστο μυστικό: Οι πρώτες εκτιμήσεις μιλούσαν για 1.000 βαρέλια ημερησίως, αργότερα για 5.000 και στη συνέχεια για δεκάδες χιλιάδες. Το μεγάλο βάθος όπου βρισκόταν ο σωλήνας με την ανεξέλεγκτη διαρροή, τα παγωμένα νερά και οι μέθοδοι που δεν είχαν δοκιμαστεί στο παρελθόν σε αυτές τις συνθήκες καθυστέρησαν ακόμα περισσότερο το σφράγισμα της διαρροής. Σχεδόν έξι μήνες μετά, μέσα στο Σεπτέμβρη, έγινε δυνατό να κλείσει το άνοιγμα, αλλά είχαν ήδη διαρρεύσει εκατοντάδες χιλιάδες τόνοι πετρελαίου ρυπαίνοντας τα παράλια της Λουιζιάνας, του Μισισίπι και της Φλόριντα.
Αναλόγως και το «νομικό» σκέλος καθώς ναι μεν η ΒΡ υποτίθεται έχει διαθέσει στο ειδικό ταμείο αποκατάστασης του περιβάλλοντος και αποζημίωσης των θυμάτων περίπου 20 δισεκατομμύρια δολάρια, ωστόσο η εκταμίευση θα διαρκέσει χρόνια, εάν γίνει ποτέ.
Κι όμως, ενώ το έγκλημα της ΒΡ στον Κόλπο του Μεξικού ακόμη δεν έχει αποτιμηθεί, οι ρυθμιστικές αρχές των ΗΠΑ, σύμφωνα με πρόσφατα δημοσιεύματα βρετανικών εφημερίδων, έδωσαν εκ νέου την άδεια στην ΒΡ να ξεκινήσει το καλοκαίρι και πάλι τις εργασίες εξόρυξης που βρίσκονταν σε εξέλιξη σε κοιτάσματα πριν από την καταστροφική έκρηξη της πλατφόρμας DeepWater Horizon...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου