Σελίδες

6 Απρ 2011

110-108 ... «πατσίσαμε»!


«Κούρεμα» στου...κασίδη το κεφάλι.
Οταν μιλάμε για τις τράπεζες, πρέπει να είναι σαφές ότι έχει παρέλθει ανεπιστρεπτί το προμονοπωλιακό στάδιο του καπιταλισμού και μαζί του η εποχή (αν υπήρξε ποτέ τέτοια) που οι τραπεζίτες εμφανίζονταν σαν κάποιοι «απλοί μεσολαβητές» χρήματος.
Με το πέρασμα στο μονοπωλιακό καπιταλισμό έχουμε τη γέννηση του χρηματιστικού κεφαλαίου. Τι είναι το χρηματιστικό κεφάλαιο; «Η συγκέντρωση της παραγωγής, τα μονοπώλια που ξεπηδούν απ' αυτήν, η συγχώνευση και η σύμφυση των τραπεζών με τη βιομηχανία - να η ιστορία γέννησης του χρηματιστικού κεφαλαίου και το περιεχόμενο αυτής της έννοιας»(Λένιν, «Απαντα», τ. 27, σελ. 350).

*
Δεν είναι δύσκολο να γίνουν αντιληπτά τα παραπάνω. Μια ματιά γύρω μας αρκεί:
Οταν μιλάμε για τις τράπεζες, δεν μιλάμε παρά για τους πετρελαιάδες, για τους βιομήχανους, για τους εφοπλιστές, για τους καναλάρχες. Αυτοί έχουν (και) τις τράπεζες. Οταν μιλάμε για μονοπωλιακούς ομίλους, για βιομηχανίες, για πολυεθνικές επιχειρήσεις, οι βασικοί τους μέτοχοι, τα μέλη των διοικητικών τους συμβουλίων, οι διαχειριστές των υποθέσεών τους είναι οι τράπεζες.
Πρόκειται για την απόλυτη σύμφυση. Από τη σύμφυση αυτή απορρέει το γεγονός ότι «οι τράπεζες αποτελούν τα κέντρα της σύγχρονης οικονομικής ζωής, τους βασικούς νευραλγικούς κόμβους όλου του καπιταλιστικού συστήματος»(Λένιν, «Απαντα», τόμος 34, σελ. 161, εκδόσεις «Σύγχρονη Εποχή»).
*
Μέσω, λοιπόν, της ενίσχυσης των τραπεζών, διενεργείται η ενίσχυση όλων των κεφαλαιοκρατών ως τάξης.
Ο πακτωλός που χορηγείται μέσω δανείων - και άρα μέσω του δημοσίου χρέους που συνεχίζει να αυξάνεται - είναι εκείνος ακριβώς ο δημόσιος πλούτος που έχει αφαιρεθεί από το λαό και διά μέσου του «τραπεζίτη» τον σφετερίζεται συνολικά το χρηματιστικό κεφάλαιο.
*
Ιδού τι σημαίνουν όλα αυτά εν έτει 2011:
  • Μέχρι αυτή τη στιγμή στην Ιρλανδία έχουν διατεθεί 46 δισ. ευρώ για τη «σωτηρία των τραπεζών». Το αμέσως επόμενο διάστημα προβλέπεται περαιτέρω ενίσχυση των τραπεζών με ακόμα 24 δισ. ευρώ. Σημειωτέον ότι η ένταξη της Ιρλανδίας στο «μηχανισμό» συνεπάγεται το δανεισμό της με 80 δισ. Από αυτά, τα 70 έχουν ήδη πάει στις τράπεζες, τα έχουν δηλαδή αρπάξει όλες οι μερίδες που απαρτίζουν το χρηματιστικό κεφάλαιο.
  • Στην Ελλάδα το «πακέτο βοήθειας» ανέρχεται σε 110 δισ. ευρώ. Χωρίς να έχει εκταμιευτεί ούτε το μισό του παραπάνω ποσού, η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ με τη μορφή ρευστού χρήματος και εγγυήσεων φρόντισαν από τα 110 δισ. να έχουν χορηγήσει στις τράπεζες - ήδη - ποσό ύψους 108 δισ. ευρώ!
*
Η κατεστημένη προπαγάνδα, επομένως, που διατείνεται τόσο στην Ελλάδα, όσο και στην Ιρλανδία, ότι τα δάνεια από την «τρόικα» πάνε σε μισθούς και συντάξεις, δεν είναι παρά ένα παραμύθι. Τα δάνεια έχουν πάει - πριν εκταμιευτούν (!) - στις τράπεζες, δηλαδή στους κεφαλαιοκράτες.
Τα δάνεια δεν πάνε για τους μισθούς και τις συντάξεις των λαών. Αντίθετα, οι μισθοί και οι συντάξεις των λαών πάνε για να πληρωθούν τα νέα δάνεια και τα νέα χρέη της πλουτοκρατίας.
Αυτό συμβαίνει στην Ελλάδα, στην Ιρλανδία, και παντού. Αυτό θα συνεχίσει να συμβαίνει όσο την εξουσία θα κατέχουν οι καπιταλιστές.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου