Αντιπαράθεση εκδηλώνεται στο εσωτερικό του ΣΥΝ ανάμεσα στην πλειοψηφία και τη μειοψηφία του «αριστερού ρεύματος», με αιχμή την τακτική απέναντι στο ζήτημα του χρέους, το οποίο οι οπορτουνιστές στο σύνολό τους προσπαθούν να παρουσιάσουν αποσπασμένο από την καπιταλιστική κρίση.
Ο Αλ. Τσίπρας, σε συνέντευξή του στην «Εποχή», αναφερόμενος στην πρόταση για δημοψήφισμα για το «Σύμφωνο για το Ευρώ» αποκαλύπτει εν μέρει πού αποσκοπεί η πρόταση αυτή του ευρωοπορτουνισμού, λέγοντας: «Η πρόταση για δημοψήφισμα έχει στόχο να μπλοκάρει τη μηχανή των νεοφιλελεύθερων συναινέσεων και των συνθηκών που θα οδηγήσουν με μαθηματική ακρίβεια σε διάλυση της Ευρώπης και σε νέους εθνικισμούς και ενδεχομένως σε νέες τραγωδίες»!
Με άλλα λόγια, ο ΣΥΝ προβάλλει σαν βασικό λόγο για το δημοψήφισμα τη σωτηρία της ιμπεριαλιστικής ΕΕ και τη διαφύλαξη της δημοκρατίας των αστών, καταθέτοντας την αγωνία του κόμματός του για τη συνοχή του αντιδραστικού οικοδομήματος.
Απ' την πλευρά του, το «αριστερό ρεύμα» πραγματοποίησε το περασμένο Σαββατοκύριακο πανελλαδική σύσκεψη. Το κείμενο που συζητήθηκε ξεχειλίζει από αντιφάσεις, ενδεικτικές των αδιεξόδων της στρατηγικής του ΣΥΝ. Για παράδειγμα, το «ρεύμα» αφενός δηλώνει ότι δεν αναγνωρίζει το χρέος ως χρέος του λαού, αφετέρου ζητά επιτροπές ελέγχου του χρέους, επαναδιαπραγμάτευση κ.λπ. Απ' τη μια σέρνει τα εξ αμάξης στην ΕΕ, απ' την άλλη πουθενά δε διατυπώνει πρόταση αποδέσμευσης απ' αυτήν, πόσο μάλλον πρόταση ανατροπής της εξουσίας των μονοπωλίων.
Το «αριστερό ρεύμα» αφήνει αιχμές προς την ηγεσία, σημειώνοντας ότι η αναγκαία - όπως τη χαρακτηρίζει - συνάντηση με άλλες δυνάμεις, και προερχόμενες από το ΠΑΣΟΚ, «δεν μπορεί να γίνεται για εκλογικίστικες επιδιώξεις, να αποτελεί σημαία ευκαιρίας ή να υπακούει σε επικοινωνιακές και συγκυριακές σκοπιμότητες».
Στο ίδιο πνεύμα, προτείνει στην ηγεσία να υιοθετήσει σαν θεμελιακό στόχο τη συγκρότηση «μιας προοδευτικής κυβέρνησης, με επίκεντρο την αριστερά», αφήνοντας βέβαια σκόπιμα απροσδιόριστο το εύρος των δυνάμεων που μπορούν να συμμετέχουν σ' ένα τέτοιο «μέτωπο», προφανώς για να μην κλείσει η πόρτα προς τη σοσιαλδημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ.
Αντιπαράθεση με Πάγκαλο
Στο μεταξύ, επιστολή στον πρωθυπουργό έστειλε χτες ο επικεφαλής του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ Α. Τσίπρας, με αφορμή νέες δηλώσεις του Θ. Πάγκαλου χτες το πρωί στο ΜΕΓΚΑ. Αναφερόμενος στις αποδοκιμασίες, με τις οποίες βρίσκεται αντιμέτωπος το τελευταίο διάστημα στις δημόσιες εμφανίσεις του, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης με αισχρή επιχειρηματολογία κατέστησε τον πρόεδρο του ΣΥΝ υπεύθυνο για οποιαδήποτε«δολοφονική επίθεση εναντίον του», όπως είπε και κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ ότι πλήρωσε αλλοδαπούς για να του επιτεθούν.
Πλήρη κάλυψη στον Θ. Πάγκαλο έδωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, ο οποίος άδραξε την ευκαιρία να επιτεθεί με απειλές συνολικά στο μαζικό και οργανωμένο κίνημα. Ο Γ. Πεταλωτής είπε ότι «κανείς δεν μπορεί να τρομοκρατήσει αυτή την κυβέρνηση» και σε ό,τι αφορά τις δηλώσεις Πάγκαλου είπε ότι «προφανώς έχει τους λόγους του, έχει τις προτάσεις του, έχει τους ισχυρισμούς του».
Ο Αλ. Τσίπρας, στην επιστολή του, επισημαίνει στον Γ. Παπανδρέου την «απαράδεκτη συμπεριφορά και τις χυδαίες συκοφαντικές επιθέσεις του αντιπροέδρου». Ο Αλ. Τσίπρας επισημαίνει ακόμα στον πρωθυπουργό ότι«χρεώνεται προσωπικά, όσο επιμένει να μην την αποδοκιμάζει» τη συμπεριφορά του αντιπροέδρου της κυβέρνησης και πως ο ΣΥΡΙΖΑ για «οτιδήποτε συμβεί από εδώ και στο εξής, οποιαδήποτε συκοφαντική επίθεση ή προβοκάτσια στηθεί εναντίον του, θα θεωρήσει πως έχει την συμφωνία και την κάλυψή σας».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου