Σελίδες

22 Μαρ 2011

«Ζυμώνουν» την ελεγχόμενη χρεοκοπία...


Πληθαίνουν τα δημοσιεύματα και οι εκτιμήσεις των τεχνοκρατών από τις καπιταλιστικές αγορές, που θεωρούν αναγκαία την ελεγχόμενη χρεοκοπία, μέσω και της αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους, προκειμένου να διασφαλιστούν στο μέγιστο βαθμό τα συμφέροντά τους.
Η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους είναι αναπόφευκτη, εκτιμά ο Οτμάρ Ισίνγκ, πρώην επικεφαλής οικονομολόγος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, σε συνέντευξή του στο γερμανικό περιοδικό «Der Spiegel». Ο Ο. Ισίνγκ σημειώνει ότι «ήταν σωστό να βοηθηθεί η Ελλάδα στην αιχμή της κρίσης, προκειμένου να αποτραπεί η επέκτασή της. Μόλις όμως οι άλλες χώρες βρεθούν εκτός κινδύνου, το ελληνικό δημόσιο χρέος θα πρέπει να αναδιαρθρωθεί. Αυτό μπορεί να γίνει με "κούρεμα" του χρέους ή με επιμήκυνση του χρόνου λήξης των ομολόγων, αλλά η αναδιάρθρωση του χρέους είναι αναπόφευκτη, κι ας κάνει κανείς όποιους υπολογισμούς θέλει».

Με άλλα λόγια, ο Ο. Ισίνγκ ξεκαθαρίζει ότι η απόφαση της ΕΕ να πάρει «παράταση» η ελεγχόμενη χρεοκοπία της Ελλάδας, δεν αποτελεί «κίνηση αλληλεγγύης» και «επιβράβευσης των θυσιών των Ελλήνων», όπως προσπαθεί να την παρουσιάσει η κυβέρνηση, αλλά συγκεκριμένη τακτική κίνηση που στην παρούσα φάση απαντάει στην υπεράσπιση των μονοπωλιακών συμφερόντων.
Παράλληλα, ο ίδιος εκτιμά ότι «μια επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής θα έχει πιο ανώδυνη έκβαση από μια πλήρη μη αποπληρωμή του χρέους. Ωστόσο, οι τράπεζες δεν θα πρέπει να παραιτηθούν από τις απαιτήσεις τους. Θα πάρουν τα λεφτά τους πίσω, αλλά αργότερα». Ξεκαθαρίζει και με αυτόν τον τρόπο ότι όποια λύση και αν προκριθεί στο πλαίσιο μιας ελεγχόμενης χρεοκοπίας της Ελλάδας, θα είναι προς όφελος των μονοπωλίων, που με ακόμα μεγαλύτερο ξεζούμισμα του λαού από τις αστικές κυβερνήσεις, τελικά θα πάρουν πίσω τα λεφτά τους.
Πάντως, σύμφωνα με τον Ο. Ισίνγκ και μιλώντας εκ μέρους της πλουτοκρατίας κάθε χώρας, η εκούσια έξοδος ενός κράτους από την ευρωζώνη θα συνιστούσε «πολιτική και οικονομική αυτοκτονία», ενώ «για να διώξετε μια χώρα, χρειάζεστε αλλαγή των συνθηκών, που μπορεί να επιτευχθεί μόνο με ομοφωνία. Καμία "υποψήφια" χώρα δεν θα συμφωνήσει σε κάτι τέτοιο».
Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με έρευνα της «Barclays Capital», την οποία δημοσιεύουν οι «Financial Times», το 70% των διαχειριστών κεφαλαίων (από τους 1.000 ερωτηθέντες που συμμετείχαν στην έρευνα) εκτιμά ότι η Ελλάδα θα αναγκαστεί να οδηγηθεί σε αναδιάρθρωση του χρέους ή χρεοκοπία μέσα στην επόμενη τριετία. Στην προηγούμενη αντίστοιχη έρευνα, μόλις ένας στους τρεις εκτιμούσε ότι η αναδιάρθρωση του χρέους είναι αναγκαστική. Ακόμα, περισσότεροι από τους μισούς «θεσμικούς επενδυτές» εκτιμούν ότι η αναδιάρθρωση θα επεκταθεί και πέρα από την Ελλάδα σε χώρες της περιφέρειας, όπως η Πορτογαλία και η Ιρλανδία.
Τέλος, σύμφωνα με τον αναπληρωτή γενικό διευθυντή του ΔΝΤ, Τζον Λίπσκι, το δημόσιο χρέος των αναπτυγμένων χωρών θα υπερβεί φέτος κατά μέσο όρο το 100% του ΑΕΠ τους, για πρώτη φορά μετά τον παγκόσμιο πόλεμο, γεγονός που το καθιστά μη διατηρήσιμο και απειλεί με εκδήλωση μιας μελλοντικής δημοσιονομικής κρίσης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου