Σελίδες

17 Φεβ 2011

Θέλουν να κάνουν τους εγκληματίες ... ήρωες

Η αντιδραστική κυβέρνηση προωθεί νομοσχέδιο που θα βραβεύει την υποτιθέμενη «τρίτη αντίσταση», τα εγκληματικά στοιχεία που δρούσαν κατά της σοσιαλιστικής εξουσίας
ΠΡΑΓΑ.--
Νέο «επεισόδιο» στην αντικομμουνιστική εκστρατεία βρίσκεται σε εξέλιξη στην Τσεχία με την προσπάθεια παραχάραξης της Ιστορίας, της εξίσωσης του φασισμού με το σοσιαλισμό, αλλά και τις επιδιώξεις της άρχουσας τάξης να απαγορεύσει τη δράση του Κομμουνιστικού Κόμματος Βοημίας - Μοραβίας, όπως εξάλλου είχε προσπαθήσει και με την Κομμουνιστική Ενωση Νεολαίας.
Με συγκεκριμένο νομοσχέδιο που προωθεί ο κυβερνητικός συνασπισμός - του Δημοκρατικού Κόμματος Πολιτών (ODS), του νεοφιλελεύθερου «TOP 09» και του Κόμματος Δημόσιες Υποθέσεις (VV) - επιχειρείται η επίσημη αναγνώριση της λεγόμενης «τρίτης αντίστασης», δηλαδή του λεγόμενου «αντικομμουνιστικού αντιστασιακού κινήματος». Πρόκειται για τους υποτιθέμενους «αγωνιστές» που δρούσαν κατά της σοσιαλιστικής εξουσίας ακόμα και με εγκληματικές πράξεις, σαμποτάζ και δολιοφθορές, που όπως κυνικά ομολογείται δούλευαν με μυστικές υπηρεσίες άλλων χωρών (που όμως δικαιολογείται ότι ήταν δημοκρατικές) την περίοδο 1948-1989, οι οποίοι τώρα επιχειρείται να λάβουν το καθεστώς του «βετεράνου του πολέμου» από το υπουργείο Αμυνας με τη συνεργασία του «Τσεχικού Ιδρύματος για τη Μελέτη των Απολυταρχικών Καθεστώτων». Επιπλέον, οι δήθεν αυτοί «αγωνιστές» θα λαμβάνουν συγκεκριμένες κοινωνικές παροχές που σήμερα απολαμβάνουν οι αντιφασίστες μαχητές. Μάλιστα, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του «TOP 09» Πετρ Γκαζντίκ, προχώρησε ακόμα παραπέρα και πρότεινε στο νομοσχέδιο να περιληφθεί και το μέτρο του «ισόβιου τιμωρητικού φόρου» που θα «τιμωρεί τους βασανιστές (τα πρώην στελέχη του κομμουνιστικού κόμματος, μέλη της αστυνομίας κρατικής ασφάλειας κλπ.) για το κακό που έπραξαν σε άλλους». Προτείνει: «Να κατάσχεται το ένα δέκατο των συντάξεων» των κομμουνιστών αντιφασίστων αγωνιστών και να μεταφέρεται σε «ειδικό ταμείο» και να δίνεται στη συνέχεια στους δήθεν «αγωνιστές» της «τρίτης αντίστασης».
Αμεση και έντονη ήταν η αντίδραση των βουλευτών του Κομμουνιστικού Κόμματος Βοημίας - Μοραβίας που κατήγγειλαν αυτή τη νέα αντικομμουνιστική επίθεση, σημειώνοντας ότι εγκληματικά στοιχεία που διέπραξαν αποδεδειγμένα δολοφονίες, σαμποτάζ, επιχειρείται να ανακηρυχθούν ήρωες, ενώ υπογράμμισαν πως το συγκεκριμένο νομοσχέδιο αποτελεί ουσιαστικά «πολιτικό εκθειασμό των τρομοκρατικών ενεργειών του παρελθόντος».
Μετά την πρώτη συζήτηση της Παρασκευής 11 Φλεβάρη στη Βουλή των Αντιπροσώπων ολοένα και περισσότερα μέλη του τριμερούς κυβερνητικού συνασπισμού τοποθετούνται υπέρ της απαγόρευσης του ΚΚ Βοημίας - Μοραβίας, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Λίντοβε Νόβινι». Οπως επικαλείται η εφημερίδα, τόσο ο υπουργός Δικαιοσύνης Γίζι Πόσπισιλ του (ODS), ο υπουργός Εξωτερικών του (TOP 09) Κάρελ Σβάρτσενμπεργκ, όσο και ο υπουργός Εσωτερικών του (VV) Ράντεκ Γιον τάσσονται υπέρ της απαγόρευσης του κομμουνιστικού κόμματος και δηλώνουν πως το Υπουργικό Συμβούλιο θα πρέπει να καταθέσει σχέδιο μήνυσης σε τσεχικό δικαστήριο για τη διακοπή των δραστηριοτήτων του...

1 σχόλιο:

  1. Πάντως απέναντι στη δράση του ΚΚ Τσεχοσλαβακίας θα διατηρούσα επιφυλακτική στάση. Έχει αποδειχθεί ότι ήταν το πιο σκληρό και το πιο επιθετικό απέναντι στην αντίσταση (που για κάθε λόγο υπήρχε). Η Τσεχία δεν ήταν Ουγγαρία ούτε Γερμανία που κατόρθωνε εύκολα κι έξυπνα να αποδέχεται και να ακούει τη λαϊκή βάση. Οι Τσέχοι (το γνωρίζω προσωπικά και φαίνεται κι εκλογικά) έχουν ιδιαίτερο μίσος απέναντι στο σοσιαλισμό που στη συνείδησή τους (όχι μόνο λόγω προπαγάνδας) ταυτίζουν σχεδόν τη δικτατορία (όχι το φασισμό, εντάξει) με το σοσιαλισμό. Αρκετές φορές μου όρμηξαν Τσέχοι όταν πήγαινα να θυμίσω κάποιο θετικό (τα αυτονόητα όχι ιδεολογικό αγώνα) του καθεστώτος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή