Σελίδες

11 Φεβ 2011

ΑΣΚΗΣΗ ΚΑΤΑΣΤΟΛΗΣ ΠΛΗΘΟΥΣ ΣΤΟ ΚΙΛΚΙΣ

Πλήρης κάλυψη από την κυβέρνησηΜε παλινωδίες, τα αρμόδια στελέχη παραδέχτηκαν ότι παρόμοιες ασκήσεις υπαγορεύονται από τη συμμετοχή της χώρας στο ΝΑΤΟ
Με αλληλοδιαψεύσεις και εκ των υστέρων ανακοινώσεις επιχειρεί η κυβέρνηση να θολώσει τα νερά γύρω από τις ευθύνες της και την πραγματική στόχευση της στρατιωτικής άσκησης καταστολής πλήθους, με την ονομασία «Καλλίμαχος», που έγινε την περασμένη Παρασκευή στο Κιλκίς και την οποία με αλλεπάλληλα δημοσιεύματα αποκάλυψε ο «Ριζοσπάστης».

 Χτες το πρωί, ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Αμυνας Π. Μπεγλίτης προσπάθησε στη Βουλή να πάρει αποστάσεις από το όλο θέμα, δηλώνοντας ότι πληροφορήθηκε για την άσκηση από τον «Ριζοσπάστη» και πως ακολούθως ζήτησε τη διακοπή της και κάλεσε το ΓΕΣ να δώσει εξηγήσεις. Η «διήγηση» του υπουργού είναι βέβαια κατασκευασμένη, αφού η άσκηση έγινε κανονικά και δεν υπήρξε καμιά παρέμβαση για την ακύρωσή της.
Λίγες ώρες αργότερα, ο Π. Μπεγλίτης εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία ανασκευάζει τα όσα είπε στη Βουλή. Υποστηρίζει πως ήταν μια συνήθης άσκηση και ανακοινώνει ότι ζήτησε από τα στρατιωτικά επιτελεία καλύτερη «επιχειρησιακή και επικοινωνιακή διαχείριση».
Την επίσημη κυβερνητική κάλυψη στη στρατιωτική άσκηση επιβεβαίωσε αργότερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γ. Πεταλωτής, ο οποίος παρέπεμψε στη «συμβατική υποχρέωση» της χώρας απέναντι σε ΝΑΤΟ, ΕΕ, ΟΗΕ και, ούτε λίγο ούτε πολύ, είπε ότι «στη χώρα μας, ευτυχώς, δεν υπάρχει τέτοια αναγκαιότητα (σ.σ. για εσωτερική χρήση του Στρατού) και ούτε προβλέπεται να υπάρχει». Πράγμα που σημαίνει ότι για την κυβέρνηση είναι απλά ζήτημα «αναγκαιότητας» η επέμβαση του στρατού για την καταστολή πλήθους.
Πρόκληση για το λαό
Το θέμα έφερε χτες στη Βουλή ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Θ. Παφίλης«περαιτέρω προώθηση αυτής της άσκησης». κατά τη συνεδρίαση της Επιτροπής Εξωτερικών και Αμυνας. Ο αναπληρωτής υπουργός Αμυνας ισχυρίστηκε στην τοποθέτησή του ότι για το θέμα ενημερώθηκε από δημοσίευμα του «Ρ» και έδωσε μετά εντολή στην ηγεσία του ΓΕΣ να ενημερώσει το υπουργείο και να σταματήσει
Υποσχέθηκε ότι θα υπάρξει πλήρης ενημέρωση της Βουλής και λεοντάρισε ότι η κυβέρνηση «δεν πρόκειται να συναινέσει σε ασκήσεις επί ελληνικού εδάφους είτε του ΝΑΤΟ, είτε της ΕΕ που ακόμα και ως μια εικονική πραγματικότητα θα συνδέονταν με την εσωτερική πολιτική κατάσταση και τις εσωτερικές εξελίξεις».
Σε ερώτηση του Θ. Παφίλη εάν καλύπτει πολιτικά η κυβέρνηση τη συγκεκριμένη άσκηση, ο Π. Μπεγλίτης απάντησε «δεν καλύπτω πολιτικά καμία άσκηση που σχεδιάζεται με στόχους εσωτερικούς», ενώ ανέφερε ότι εάν υπάρξουν ευθύνες στρατιωτικών «θα αποδοθούν άμεσα».
Θέτοντας το ζήτημα, ο Θ. Παφίλης κατήγγειλε ότι πρόκειται για μια άσκηση - πρόκληση όχι μόνο απέναντι στον ελληνικό λαό, αλλά απέναντι σε όλους τους λαούς, αφού υπήρξε ένα σεμινάριο εκπαίδευσης των ομάδων μάχης της ΕΕ σε πολεμική επιχείρηση εσωτερικής καταστολής πλήθους σε κατοικημένη περιοχή. Οι εικόνες, είπε, από την άσκηση που κυκλοφορούν στο διαδίκτυο προκαλούν στην κυριολεξία φρίκη.
Ουσιαστικά, συνέχισε, τα παραπάνω εντάσσονται στη γενική στρατηγική και της ΕΕ και του ΝΑΤΟ που έχει τον τίτλο «εκπαίδευση αποστολών εξωτερικού». Καταλήγοντας, τόνισε: «Θεωρούμε ότι η κυβέρνηση πρέπει να απαντήσει άμεσα και με τον πιο επίσημο τρόπο, γιατί είναι πρόκληση στον ελληνικό λαό και σε όλους τους λαούς και πρέπει να πάρουν θέση και όλες οι πολιτικές δυνάμεις, αφού δεν είναι δυνατόν ο ελληνικός Στρατός να χρησιμοποιείται για να χτυπά διαδηλωτές είτε στη χώρα μας είτε οπουδήποτε αλλού».
Ζητάει «καλύτερη επικοινωνιακή διαχείριση»
Επικουρώντας την κυβέρνηση, ο πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ, Γ. Καρατζαφέρης, κάλεσε τον υπουργό να απαντήσει απλώς εάν αυτή η άσκηση ήταν παράνομη ή όχι και είπε ότι μετά τη σχετική ανακοίνωση θα τοποθετηθεί αναλόγως. Εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ, ο Θ. Δρίτσας ζήτησε εξηγήσεις από την κυβέρνηση και είπε ότι τα όσα ισχυρίστηκε ο Π. Μπεγλίτης γεννούν νέες ανησυχίες για το ποιος αποφασίζει και σχεδιάζει τέτοιου είδους πράγματα.
Αργά το απόγευμα, ο Π. Μπεγλίτης εξέδωσε ανακοίνωση - δήλωση με την οποία, όχι μόνο καλύπτει πολιτικά την άσκηση, αλλά επιπλέον σημειώνει ότι «παρόμοιες ασκήσεις πραγματοποιήθηκαν το 2004, 2007 και το 2008. Η άσκηση ήταν ανοικτή στα τοπικά ΜΜΕ που κατέγραψαν και μετέδωσαν σχετικά στιγμιότυπα».
Ο ίδιος ισχυρίζεται ότι «με αφορμή σχετικά δημοσιεύματα η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΘΑ ζήτησε να ενημερωθεί για το σενάριο της άσκησης και έδωσε οδηγίες για την καλύτερη επιχειρησιακή και επικοινωνιακή διαχείριση παρομοίων θεμάτων στο μέλλον». Δηλαδή, σε άλλες περιπτώσεις να κρύβονται τέτοιες ασκήσεις, ώστε να μη δημιουργείται θόρυβος.
Μάλιστα, φθάνει στο σημείο να ζητάει αυτολογοκρισία απ' όσους αναδεικνύουν τέτοια ζητήματα, ισχυριζόμενος ότι «οι κάθε είδους κοινοβουλευτικές ή δημοσιογραφικές αναφορές σε δήθεν ασκήσεις "εσωτερικής καταστολής" είναι εντελώς ανεύθυνες και ατυχείς και προσβάλλουν το δημοκρατικό ήθος των Ενόπλων Δυνάμεων»!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου