Σελίδες

15 Ιαν 2011

Παραμένει ο FRONTEX και μετά το Μάρτη με άλλη επιχείρηση...


Αυξάνονται οι νεκροί μετανάστες στον Εβρο λόγω της καταστολής στα σύνορα, όπως καταγράφουν τα επίσημα στοιχεία και του FRONTEX(στρατιωτικο-αστυνομικό σώμα, συγκροτήθηκε το 2005, παρεμποδίζει την είσοδο στην ΕΕ των ανεπιθύμητων για το κεφάλαιο προσφύγων). Η είδηση έρχεται ενώ οργιάζει η κυβερνητική και φιλοκυβερνητική προπαγάνδα υπέρ της ύψωσης συρματοπλεγμάτων στα χερσαία ελληνοτουρκικά σύνορα, έντασης των περιπολιών, βίαιης επαναπροώθησης δύσμοιρων ανθρώπων. 

Ταυτόχρονα ο FRONTEX ξεκαθαρίζει ότι θα παραμείνει επιχειρησιακά ενεργός στην Ελλάδα με νέα «αποστολή» του.
Συγκεκριμένα, σε ανακοίνωση που εξέδωσε από τα κεντρικά του στη Βαρσοβία, σχετικά με τα αποτελέσματα της αποστολής περίπου 200 στελεχών του στα χερσαία ελληνοτουρκικά σύνορα στον Εβρο (επιχείρηση RABIT), ο οργανισμός επιχαίρει για τη μείωση στον αριθμό προσφύγων του ιμπεριαλισμού που κατάφεραν να εισέλθουν στην Ελλάδα, αναζητώντας σωτηρία από την ιμπεριαλιστική βαρβαρότητα.
Πέρα από τέτοια νούμερα που χρησιμοποιούνται για να προπαγανδίσουν τη «χρησιμότητα» παραμονής αυτού του κατασταλτικού σώματος στην Ελλάδα, δίνουν κι άλλα. Οπως ότι το 44% των συλληφθέντων προσφύγων έρχεται από το Αφγανιστάν16% από Αλγερία8,5% από Πακιστάν6% από Σομαλίακαι 4% από Ιράκ, δηλαδή περιοχές που υποφέρουν. Μάλιστα, άλλες πληροφορίες από τον FRONTEX αναφέρουν ότι στις ανακρίσεις που διεξήγαγαν τα στελέχη του προέκυψε ότι ελάχιστοι από τους συλληφθέντες θεωρούν την Ελλάδα τελικό τους προορισμό. Η μεγάλη πλειοψηφία θέλουν να συνεχίσουν για άλλες ευρωπαϊκές χώρες, με τις Βρετανία, Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία να αποτελούν τους κύριους προορισμούς τους.
Εξάλλου παραδέχονται ότι πέρσι τουλάχιστον 45 άνθρωποι έχασαν τη ζωήτους, πασχίζοντας να διασχίσουν τον Εβρο ποταμό ή τη θαλάσσια περιοχή της Αλεξανδρούπολης. 26 έχασαν τη ζωή τους στη «ζώνη επιχειρήσεων» στην Ορεστιάδα, εκεί ακριβώς όπου η κυβέρνηση σχεδιάζει να υψώσει φράκτη. Θεωρείται βέβαιο ότι μετά την ύψωσή του οι νεκροί εκεί θα πολλαπλασιαστούν. Αλλοι τέσσερις πνίγηκαν αλλού στο ποτάμι και 15 στη θαλάσσια περιοχή της Αλεξανδρούπολης. Μόνο την πρώτη βδομάδα του Γενάρη ανασύρθηκαν τέσσερα πτώματα νεαρών ανδρών, όλοι τους νεκροί από υποθερμία.
Τέλος, από τη Βαρσοβία επιβεβαιώνουν ότι ο FRONTEX θα συνεχίσει να παρέχει «επιχειρησιακή υποστήριξη» στην Ελλάδα και μετά τη λήξη της επιχείρησης RABIT, αρχές Μάρτη, μέσω άλλης χερσαίας επιχείρησης, της «Poseidon». Πρωτοξεκίνησε το 2006 σαν επιτήρηση (με μέσα και προσωπικό) των θαλάσσιων συνόρων της ΕΕ στην Ανατολική Μεσόγειο, ώσπου σταδιακά επικεντρώθηκε στα ελληνοτουρκικά θαλάσσια σύνορα. Πλέον καλύπτει και τα χερσαία σύνορα Ελλάδας και Βουλγαρίας με Τουρκία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου