Σελίδες

22 Ιαν 2011

Τα «κλειστά»...

Ο ένας μετά τον άλλον, οι καλοβολεμένοι και καλοπληρωμένοι δημοσιογράφοι ανακαλύπτουν πόσο οπισθοδρομικοί είναι εκείνοι που αντιδρούν στο λεγόμενο άνοιγμα των λεγόμενων κλειστών επαγγελμάτων. 
Το πόρισμα, μάλιστα, το οποίο προβάλλεται από τη χτεσινή «Καθημερινή», κινείται στον άξονα ότι εκείνοι που έχουν διαφορετική γνώμη «δεν προτείνουν κάτι διαφορετικό, πέρα από τη διατήρηση του μοντέλου, ως είχε, του μοντέλου που οδήγησε τη χώρα στην κατάρρευση».
Το καταλάβατε; Για την οικονομική κρίση, ή την κατάρρευση της χώρας, όπως λέει ο συντάκτης του κειμένου, φταίνε οι φαρμακοποιοί, φταίνε οι μηχανικοί, φταίνε οι μεταφραστές, φταίνε οι δασολόγοι, φταίνε οι ψυκτικοί και μια σειρά ακόμα επαγγελματίες, που, στο διάβα του χρόνου, ακόμα και οι αστικές κυβερνήσεις θέσπισαν όρους και κανόνες για τον τρόπο λειτουργίας τους.

Είπαν, δηλαδή, ότι βρε παιδί μου για να είσαι αυτοαπασχολούμενος μεταφραστής χρειάζεται να έχεις κάποιο συγκεκριμένο πτυχίο, ή για να εργαστείς αυτόνομα ως ψυκτικός μαζί με το πτυχίο απαιτείται αποδεδειγμένη προϋπηρεσία και ειδικές εξετάσεις, που να βεβαιώνουν τις σχετικές ικανότητες και πάει λέγοντας.
Σήμερα, που οι μεγάλες επιχειρήσεις θέλουν να καταβροχθίσουν τα πάντα, όλα αυτά είναι για πέταμα. Αρκεί να υπάρχει το παραδάκι. 
Το ...μοντέρνο, αυτό που θα αποτρέψει την κατάρρευση, είναι να μπορεί ο επιχειρηματίας να στήσει μια εταιρεία και να πουλάει υπηρεσίες εκμεταλλευόμενος και τους μεταφραστές και τους ψυκτικούς ταυτόχρονα.
 Αυτός θα εισπράττει τα πολλά και οι κατ' εξοχήν ειδικοί θα 'ναι στη δούλεψή του με 500 και 600 ευρώ το μήνα.
Οσο για το ότι όσοι λένε «όχι» στην απελευθέρωση δεν προτείνουν κάτι, οι τύποι της «Καθημερινής» κάνουν ότι δεν καταλαβαίνουν. 
Γιατί η πρόταση υπάρχει και είναι μία: Πρόοδος και εξέλιξη δε σημαίνει να ξηλώνεις και να οδηγείς τον μικροεπαγγελματία στην καταστροφή, αλλά να μπορείς να εξασφαλίζεις για όλους, χωρίς εξαίρεση, τους οικονομικά ενεργούς πολίτες εργασία, και εργασία, μάλιστα, που θα αμείβεται με τρόπο που να καλύπτει τις βασικές ανάγκες διαβίωσης.
Ολα τα άλλα είναι φιοριτούρες και γλείψιμο προς τα αφεντικά και την άρχουσα τάξη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου