Σελίδες

11 Ιαν 2011

Ξεκίνησαν από χτες τα «ενεργειακά» χαράτσια...

Από χτες ξεκίνησε η εφαρμογή της νομοθεσίας για τις ενεργειακές επιθεωρήσεις και η υποχρεωτική έκδοση του Πιστοποιητικού Ενεργειακής Απόδοσης (ΠΕΑ), που θα επιφέρει μεγάλα και διαχρονικά χαράτσια σε βάρος εκατομμυρίων λαϊκών νοικοκυριών, υπέρ των εξειδικευμένων εταιρειών ενεργειακού ελέγχου και εξοπλισμού, ενώ βρίσκεται μακριά από τις πραγματικές ανάγκες για ασφαλή, αναβαθμισμένη και φτηνή λαϊκή στέγη. Προς το παρόν το μέτρο εφαρμόζεται μόνο για αγοραπωλησίες κτιρίων, καθώς και σε μισθώσεις αυτοτελών κατοικιών άνω των 50 τ.μ., ενώ έχει δοθεί 6μηνη αναβολή για τη συντριπτική πλειοψηφία των ενοικιάσεων ακινήτων (η αναβολή αφορά μισθώσεις μέρους κτιρίων όπως κατοικίες, καταστήματα, γραφεία σε πολυκατοικίες).
Από χτες, όποιος θελήσει να πουλήσει το σπίτι του ή κάποιο άλλο ακίνητο θα πρέπει πρώτα να καλέσει τους ενεργειακούς επιθεωρητές (αυτή τη στιγμή υπάρχει ένας κατάλογος από 417 τέτοιους ιδιώτες επαγγελματίες και εταιρείες), να κάνουν ελέγχους ενεργειακής συμπεριφοράς, να κατατάξουν το ακίνητο σε βαθμίδες ανάλογα με την ενεργειακή τους απόδοση και να προτείνουν στους ιδιοκτήτες εργασίες ενεργειακής αναβάθμισης, χωρίς όμως και να τους υποχρεώνουν να τις κάνουν. Αν βέβαια θελήσουν να το κάνουν, για να εξασφαλίσουν ενδεχόμενα καλύτερη τιμή ενοικίου ή πώλησης, τότε θα πρέπει να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη για μόνωση, αλλαγή κουφωμάτων και τζαμιών, καυστήρα κλπ. Αξίζει βέβαια να αναφέρουμε ότι ενεργειακή αναβάθμιση χρειάζονται κυρίως τα κτίρια που έχουν ανεγερθεί πριν τη δεκαετία του '80, τα οποία όμως κυρίως θέλουν έλεγχο για την αντισεισμική τους επάρκεια. Αυτό όμως δεν το προβλέπει κανένα μέτρο της κυβέρνησης...
Κάθε συμβόλαιο που συντάσσεται στο εξής θα πρέπει να έχει προσαρτημένο αριθμό πρωτοκόλλου και αντίγραφο του ενεργειακού πιστοποιητικού, αλλιώς δε θα γίνεται η αγοραπωλησία. Το πιστοποιητικό με την ενεργειακή ταυτότητα έχει 10ετή ισχύ και θα πρέπει να ανανεώνεται σε κάθε μεταβίβαση του ακινήτου μετά το πέρας αυτής της περιόδου, ενώ αφορά σε ακίνητα άνω των 50 τ.μ.
Στην περίπτωση πώλησης ακινήτου για το οποίο δεν έχει αρχίσει η κατασκευή του ή το ακίνητο είναι ημιτελές, η έκδοση ενεργειακού πιστοποιητικού απαιτείται με την αποπεράτωση της κατασκευής. Τότε, ο πωλητής θα πρέπει να παραδώσει το πιστοποιητικό στον αγοραστή και η παράδοση δηλώνεται από τους συμβαλλόμενους σε συμβολαιογράφο.
Τα ίδια ισχύουν και για τις μισθώσεις ενιαίων κτιρίων (π.χ. μια μονοκατοικία ή ένα ενιαίο κτίριο γραφείων) ενώ για τα μέρη κτιρίων η υποχρέωση πιστοποιητικού θα ισχύει από 9 Ιούλη.
Υπενθυμίζουμε ότι, σύμφωνα με το ΠΔ που καθορίζει τα προσόντα των ενεργειακών επιθεωρητών, προβλέπονται τα εξής:
  • Για την έκδοση του Πιστοποιητικού Ενεργειακής Επάρκειας η επιθεώρηση τμήματος του κτιρίου καθορίζεται σε 2 ευρώ ανά τ.μ. με ελάχιστο τα 150 ευρώ.
  • Για τις μονοκατοικίες η αμοιβή καθορίζεται στο 1,5 ευρώ ανά τ.μ. με ελάχιστο τα 200 ευρώ.
  • Για κτίρια πολλαπλών ιδιοκτησιών (πολυκατοικία) που επιθεωρούνται όλες, η αμοιβή θα είναι 1 ευρώ ανά τ.μ. με ελάχιστο τα 200 ευρώ.
  • Για κάθε άλλο κτίριο, εκτός των κατοικιών, το κόστος είναι μεγαλύτερο, στα 2,5 ευρώ ανά τ.μ. με ελάχιστο τα 300 ευρώ για κάτω των 1.000 τ.μ. Για μεγαλύτερα κτίρια η χρέωση μειώνεται σε 1,5 ευρώ ανά τ.μ. μετά τα 1.000 τ.μ.
Ολες οι χρεώσεις παρατίθενται χωρίς την επιβάρυνση του ΦΠΑ!
Ο νόμος προβλέπει και τακτικές επιθεωρήσεις ανά 2-5 χρόνια για τις εγκαταστάσεις θέρμανσης και ανά τουλάχιστον 5 χρόνια για τις εγκαταστάσεις κλιματισμού. Πρόκειται για ανεξάρτητες, από του Πιστοποιητικού, επιθεωρήσεις με ξεχωριστή τιμολόγηση, η οποία εξαρτάται από την ισχύ του εξοπλισμού και το είδος καυσίμου και κυμαίνονται από 150 έως και 500 ευρώ, ανεξάρτητα από τα τετραγωνικά!

1 σχόλιο:

  1. Ένας καλός τρόπος να ρυθμιστούν, όπως συμφέρει κάποιους, οι αντικειμενικές και πραγματικές αξίες των σπιτιών. Είναι μεγάλα τα συμφέροντα της συντεχνίας των μηχανικών!

    ΑπάντησηΔιαγραφή