Σελίδες

13 Ιαν 2011

Να καταργηθούν τα διόδια...

Απόλυτα δικαιολογημένες είναι οι αντιδράσεις των οδηγών στο μπαράζ των αυξήσεων στα χαράτσια των διοδίων, που τα δύο τελευταία μόλις χρόνια ξεπερνούν ακόμη και τα 400% για ορισμένες κατηγορίες οχημάτων, αλλά και στο συνεχή πολλαπλασιασμό των σταθμών είσπραξης.
Ολα αυτά βέβαια είναι αποτέλεσμα της πολιτικής των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, που παραχωρεί σε επιχειρηματικούς ομίλους το εθνικό οδικό δίκτυο, για να ενισχυθεί η κερδοφορία του κεφαλαίου, αφού αυτοί, χωρίς να συμμετέχουν στο κόστος κατασκευής ούτε με 10%, αποκτούν δικαίωμα εκμετάλλευσης για δεκαετίες.
Στις περιβόητες μάλιστα «συμβάσεις παραχώρησης» αναφέρεται ρητά ότι για όσους δεν πληρώνουν το αντίτιμο των διοδίων θα εκδίδεται διαταγή πληρωμής και θα πληρώνουν το 20πλάσιο ως πρόστιμο. Και αυτό προσπαθούν πλέον να κάνουν οι ιδιωτικοί όμιλοι, αφού εξασφάλισαν και την άδεια της δήθεν ανεξάρτητης Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα να φωτογραφίζουν τα συγκεκριμένα οχήματα όσων αρνούνται να πληρώσουν. Δηλαδή γίνεται προσπάθεια να ποινικοποιήσουν τον αγώνα του λαού για κατάργηση των διοδίων.
Πρέπει ωστόσο να επισημάνουμε ότι και η άρνηση πληρωμής των διοδίων - όσο δικαιολογημένη κι αν είναι, λόγω της αγανάκτησης του λαού από τον ορυμαγδό των συνεχών αντιλαϊκών μέτρων - δεν μοιάζει, παρά «πυροβολισμός στον αέρα», αν δε συνδεθεί με την ανατροπή αυτής της πολιτικής, που υπηρετεί τα συμφέροντα των επιχειρηματικών ομίλων. Αλλωστε από το 2012 η χρέωση προβλέπεται να γίνεται ηλεκτρονικά και να φτάνει ο λογαριασμός στο σπίτι...
Η μόνη λύση επομένως είναι ο οργανομένος αγώνας του λαού, για να μην αποτελούν τα δημόσια έργα εμπόρευμα, ώστε να θησαυρίζουν τα μονοπώλια, αλλά λαϊκή περιουσία.
 Κατάργηση όλων των διοδίων, ώστε να κυκλοφορεί ελεύθερα ο λαός σε ολόκληρο το οδικό δίκτυο. 
Δημόσιες, σύγχρονες, φθηνές και με δωρεάν χρονικές ζώνες συγκοινωνίες. 
Ας μη χάσουμε λοιπόν το δάσος, βλέποντας μόνο το δέντρο...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου