Σελίδες

10 Αυγ 2010

Αλλεπάλληλα αντιλαϊκά κύματα μέτρων


Πέρα για πέρα προκλητικός ο ισχυρισμός ότι τα λαϊκά στρώματα έχουν να περιμένουν «καλύτερες μέρες» από την κυρίαρχη πολιτική
Ο πόλεμος, που κήρυξαν στο λαό η πλουτοκρατία και τα κόμματά της κλιμακώνεται, καθιστώντας επιτακτική ανάγκη την αντεπίθεση
Με αμείωτους ρυθμούς κλιμακώνει η κυβέρνηση την αντιλαϊκή επίθεση, επιταχύνοντας τις αντιδραστικές αναδιαρθρώσεις, που θα συνδεθούν με παραπέρα μειώσεις στους μισθούς και μαζικές απολύσεις εργαζομένων στις πρώην ΔΕΚΟ και τους ΟΤΑ.
Στην πρώτη γραμμή των κυβερνητικών σχεδιασμών βρίσκεται και η επιβολή νέων φόρων, ενώ ήδη έχουν καταρτιστεί προγράμματα σφοδρών περικοπών στους τομείς της Υγείας, της Πρόνοιας και των κοινωνικών παροχών.
Το σύνολο των προωθούμενων μέτρων, τα οποία περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ και εξειδικεύονται στο μνημόνιο με την τρόικα, θα επιφέρει το επόμενο διάστημα ραγδαία πτώση του βιοτικού επιπέδου των λαϊκών στρωμάτων και θα οδηγήσει χιλιάδες εργαζόμενους, αυτοπασχολούμενους και μικρούς αγρότες σε πραγματική φτώχεια.
Διαισθανόμενη την απειλή από τις λαϊκές αντιδράσεις και τον κίνδυνο ριζοσπαστικοποίησης των αγώνων, το Μέγαρο Μαξίμου επιχειρεί να δημιουργήσει ένα ψευδεπίγραφο κλίμα προσμονής για δήθεν «καλύτερες μέρες». Σ' αυτό το πνεύμα, ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου ετοιμάζεται από τη ΔΕΘ να εξαγγείλει ένα «νέο κοινωνικό συμβόλαιο με το λαό», όπως διαρρέουν στον αστικό Τύπο οι συνεργάτες του.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός αναμένεται να εμφανίσει την υλοποίηση του αντιλαϊκού προγράμματος του ΠΑΣΟΚ σαν μονόδρομο για την έξοδο από την κρίση, περιγράφοντας το «συνολικό αναπτυξιακό σχέδιο» που απαντάει στις αξιώσεις των μονοπωλίων.
Μιλώντας χτες στο ραδιόφωνο του «ΦΛΑΣ», ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γ. Πεταλωτής προανήγγειλε ότι στη ΔΕΘ «μας ενδιαφέρει να μιλήσουμε για πραγματική ανάπτυξη, μας ενδιαφέρει να αναλύσουμε και να δώσουμε στον κόσμο να κατανοήσει καλύτερα τι κάναμε μέχρι τώρα, τι προοπτικές υπάρχουν, μας ενδιαφέρει να μιλήσουμε για το μέλλον χωρίς υποσχεσιολογία».
Επίθεση σε όλα τα μέτωπα
Η κυβέρνηση θα επιχειρήσει να εμφανίσει τα βάρβαρα μέτρα και τις πολιτικές που προωθεί σαν τους «αναγκαίους όρους» για να γίνει η οικονομία «ανταγωνιστική», να διασφαλιστεί δηλαδή η κερδοφορία του κεφαλαίου.
Μ' αυτόν το στρατηγικό στόχο:
  • Ηδη αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο νέων μειώσεων στους μισθούς του ιδιωτικού τομέα (με την κατάργηση του 13ου και 14ου μισθού), ενώ το ενιαίο μισθολόγιο που ετοιμάζεται να φέρει για τους δημοσίους υπαλλήλους θα επιφέρει άμεση συρρίκνωση των αποδοχών τους.
  • Μέσα στον Αύγουστο η κυβέρνηση ετοιμάζεται να προωθήσει το νομοσχέδιο για την «εξυγίανση» των ΔΕΚΟ με έμφαση στον ΟΣΕ και στις αστικές συγκοινωνίες της πρωτεύουσας που θα συνδεθούν με απολύσεις προσωπικού. «Στον ΟΣΕ υπάρχει μεγάλος αριθμός εργαζομένων», δήλωσε ο επικεφαλής του κλιμακίου της τρόικας Πόουλ Τόμσεν, με συνέντευξή του στον «Ελεύθερο Τύπο». Την ίδια ώρα ο υπουργός Μεταφορών Δ. Ρέππας στην «Ελευθεροτυπία», αναφερόμενος στον ΟΣΕ, σημείωσε ότι«είναι η πιο χρεωμένη ΔΕΚΟ» και υποστήριξε ότι «πρέπει να αλλάξουν πολλά».
  • Προ των πυλών βρίσκεται και το νομοσχέδιο που ετοιμάζει η κυβέρνηση για την απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, με στόχο την είσοδο περισσότερων ιδιωτών στη παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος, είτε με την παραπέρα μετοχοποίηση της ΔΕΗ είτε με το ξεπούλημα τους ενεργειακού και φυσικού πλούτου της χώρας. «Η Ελλάδα έχει συνδιαμορφώσει τις ευρωπαϊκές πολιτικές και αποφάσεις για τη σταδιακή απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας στο πλαίσιο συγκεκριμένου χρονοδιαγράμματος», δήλωσε ο υφυπουργός Εθνικής Αμυνας Π. Μπεγλίτης με συνέντευξή του στα «ΝΕΑ», δίνοντας το στίγμα της κυβερνητικής πολιτικής.
  • Δραματικές θα είναι και οι περικοπές στο χώρο της Υγείας, ενώ με τις νέες συγχωνεύσεις και καταργήσεις οργανισμών του Δημοσίου και των ΟΤΑ αναμένεται να πεταχτούν στην ανεργία χιλιάδες εργαζόμενοι.
Απειλές και αποπροσανατολισμός
Παράλληλα με την επιτάχυνση των ρυθμών της αντιλαϊκής επίθεσης, η κυβέρνηση επιτίθεται σε οποιονδήποτε αντιστέκεται στην εφαρμοζόμενη πολιτική.
Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Κ. Σκανδαλίδης, με συνέντευξή του στην «Ελευθεροτυπία», απαίτησε υποταγή των εργαζομένων και του ταξικού κινήματος στα σχέδια κυβέρνησης - τρόικας. «Για να αναβαθμιστεί από δω και πέρα η ζωή μας μόνο ένας δρόμος υπάρχει. Να ανατρέψουμε όλοι μαζί ό,τι καθηλώνει τη χώρα. Και αυτό οφείλουν να το δουν οι κομματικές συνδικαλιστικές και κοινωνικές ηγεσίες και να μην υποδαυλίζουν τυφλές εξεγέρσεις. Οι θυσίες του λαού πρέπει να πιάσουν τόπο», ισχυρίστηκε.
Στο ίδιο μήκος κύματος ο Π. Μπεγλίτης, ισχυρίστηκε ότι τα μέτρα που παίρνει η κυβέρνηση «έρχονται να αποκαταστήσουν σχέσεις δικαιοσύνης σ' ένα κράτος (...) συντεχνιακών διευκολύνσεων». Ο ίδιος μάλιστα υποστήριξε ότι από το «μνημόνιο και την παρουσία της τρόικας θα απαλλαγούμε με τη στρατηγική των αλλαγών και των ρήξεων και όχι με τον υποκριτικό καταγγελτικό λόγο».
Σε μια προσπάθεια τέλος να αποπροσανατολίσει τα λαϊκά στρώματα, ο πρωθυπουργός ετοιμάζεται να παίξει και το χαρτί του ανασχηματισμού, προκειμένου να εμφανίσει ότι «αναβαπτίζει» την κυβέρνησή του. Με τις ενδεχόμενες αλλαγές στα πρόσωπα, θα προσπαθήσει να εξαπατήσει τα λαϊκά στρώματα, προκειμένου να δημιουργήσει την εντύπωση ότι θα ακολουθήσουν δήθεν μια πιο «ήπια πολιτική».
Νερό στο μύλο των σεναρίων έριξε χτες και ο Γ. Πεταλωτής, ο οποίος ανέφερε:«Πάντοτε υπάρχουν περιθώρια διορθωτικών κινήσεων. Θα σας διαβεβαιώσω ότι κανένας υπουργός δεν λειτουργεί υπό την δαμόκλειο σπάθη του ανασχηματισμού. (...) Φυσικά η προσωρινότητα και η υπουργική θέση είναι δεδομένη, είναι νομοτελειακή και μόνο με αυτή τη λογική πρέπει να λειτουργούμε».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου