Οι κάτοικοι της ιστορικής συνοικίας Σιαράβα ενώνουν τις δυνάμεις τους και ζητάνε ανάπτυξη μεν, αλλά με κανόνες και σεβασμό προς τον πολίτη. Καθημερινά παλεύουν, χωρίς μέριμνα από την πολιτεία, με την αυθαιρεσία, την αισθητική και την ηχητική ρύπανση. Με υπόμνημά τους ζητάνε να μπει επιτέλους τάξη σε μια γειτονία που αντί να αναδεικνύεται, ταλαιπωρείται βάναυσα.Η οδός Ζαλοκώστα είναι ένας από τους χαρακτηριστικότερους δρόμους των Ιωαννίνων. Στα διώροφα σπίτια που εκτείνονται σε μήκος 200 μέτρων ζουν περίπου 70 οικογένειες. Ο δρόμος ανήκει στη γειτονιά Σιαράβα που περιλαμβάνει επίσης τις οδούς Γαριβάλδη, Μετσόβου, Ιωαννίνων, Αετορράχης κ.α.. Η ευρύτερη περιοχή είναι ιστορική για την πόλη. Εκεί βρισκόντουσαν τα «ταμπάκικα», τα περίφημα βυρσοδεψία των Ιωαννίνων.Το ραντεβού με τους κατοίκους της γειτονιάς έχει οριστεί για τις έξι το απόγευμα. Αφορμή είναι ένα υπόμνημα τους προς το δήμο Ιωαννιτών με θέμα τα «οξύτατα προβλήματα της περιοχής Σιαράβα και η ζητούμενη αντιμετώπιση τους από το δήμο». Ο δρόμος είναι πράγματι ήσυχος εκείνη την ώρα. Φαίνεται να «πάσχει» μόνο από τα κλασικά προβλήματα μιας γιαννιώτικης γειτονιάς. Λείπουν τα πεζοδρόμια και η άσφαλτος είναι στο κακό της το χάλι.
Ζωή στην πίσω αυλή
Τα προβλήματα όμως είναι πολύ σοβαρότερα όταν διασχίσεις το εσωτερικό των σπιτιών και βρεθείς στις πίσω αυλές τους. Τεράστια κλιματιστικά και γυμνοί σωλήνες εξαερισμού ξεπροβάλλουν στα πιο παράδοξα σημεία: πάνω σε μπαλκόνια, μέσα από τους τοίχους, σε μικρά ξέφωτα. Αν και είναι νωρίς το απόγευμα, ακούς υπόκωφη μουσική από το βάθος και οι μυρωδιές κουζίνας εστιατορίου είναι παντού. Είναι προφανές ότι ο βίος σε αυτές τις αυλές είναι αβίωτος. Πώς να ζήσεις στο πίσω μέρος μιας αλυσίδας κλαμπ και εστιατορίων; Οι κάτοικοι συναντήθηκαν στο καφενείο «Αποδεκτό» στη συμβολή των οδών Μετσόβου και Ζαλοκώστα δύο φορές. Όλοι συμφώνησαν ότι η κατάσταση έχει φθάσει στο απροχώρητο. Μάζεψαν υπογραφές (περίπου 70) και έστειλαν το υπόμνημά τους στο δήμαρχο.Ο Μενέλαος Παπαχρήστος έχει το σπίτι του στη Ζαλοκώστα. Συμμετέχει και εκείνος στην ομάδα των κατοίκων που κινητοποιούνται για να μπουν στοιχειώδεις κανόνες διαβίωσης στη γειτονιά τους.«Δεν μπορούμε να ανοίξουμε τα παράθυρα, δεν μπορούμε να κοιμηθούμε. Πρέπει να καταλάβετε ότι αυτές οι συνθήκες αλλάζουν τον τρόπο με τον οποίο ζούμε μέσα στο σπίτι μας. Είμαστε ανήσυχοι και εκνευρισμένοι, ακόμη και μεταξύ μας» λέει.
Ντεσιμπέλ…
Στην αυλή του Ξενώνα «Σιαράβα» που βλέπει στη Γαριβάδη μας περιμένει ο ιδιοκτήτης Σόλων Παππάς. Δεν χρειάζεται να πει πολλά προκειμένου να μας πείσει για τα προβλήματα. Ενώ περιγράφει πώς η αστυνομία έρχεται και φεύγει άπραγη, ξαφνικά τα ντεσιμπέλ από τα εξωτερικά ηχεία διπλανής καφετέριας καλύπτουν τη φωνή του! Αναγκαζόμαστε να μπούμε μέσα για να συνεχίσουμε την κουβέντα. «Δεν μπορώ να παλεύω με την ηχορύπανση. Ούτε όμως με τις αυθαιρεσίες του καθενός στο πάρκο Κατσάρη απέναντι. Έφτιαξα αυτόν τον Ξενώνα σε διατηρητέο κτίριο με όλους τους κανόνες και με επιδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Στην ουσία όσα συμβαίνουν απαξιώνουν τη δουλειά και την επιχείρησή μου». Προς επίρρωση των λεγομένων του, στη συζήτηση παρεμβαίνει και ο Γιάννης Ενταφιανός, κύπριος επιχειρηματίας και ένοικος του Ξενώνα: «Χθες το βράδυ ήταν σαν να βομβάρδιζαν τον τόπο από τα ντεσιμπέλ. Διαρκώς από νωρίς μέχρι το ξημέρωμα».ΟΝικήτας Τσίλης ζει 40 χρόνια επί της οδού Γαριβάλδη: «Όταν ξεκινήσαμε να φτιάχνουμε τα σπίτια μας, η αρχαιολογία μας υποχρέωσε να φτιάξουμε τις προσόψεις ξύλινες. Αναγκαστήκαμε πια από το θόρυβο να βάλουμε αλουμίνια. Ο θόρυβος ξεκινά στις έξι το απόγευμα και τελειώνει στις έξι το πρωί».
…δένδρα και βάρκες
Απέναντι, στο πάρκο Κατσάρη η εικόνα της υποβάθμισης ολοκληρώνεται. Ένας επιχειρηματίας φύτεψε μόνος του δένδρα για να έχει σκιά. Ο διπλανός έβαλε μια ξύλινη βάρκα καταμεσής του πάρκου για ντεκόρ. Οι καρέκλες κλείνουν τα πλακοστρωμένα περάσματα για τους κατοίκους. Ηχεία και προβολείς κρέμονται στα δένδρα. Ψυγεία λειτουργούν πάνω στο γκαζόν. Το ρεύμα δεν έρχεται από τη ΔΕΗ. Αντιθέτως οι καταστηματάρχες έχουν περάσει μόνοι τους εναέρια καλώδια για να φωτίσουν δένδρα και να λειτουργήσουν τα ηχεία τους.Πλήρης απαξίωση του πάρκου που αποτελεί δημοτικό κληροδότημα. Οι 70 κάτοικοι που υπογράφουν το υπόμνημα θέλουν φυσικά οι επιχειρήσεις να λειτουργούν στην περιοχή τους, αλλά με κανόνες. Όπως αναφέρουν στο υπόμνημά τους: «Όσα συμβαίνουν δεν συνιστούν ήπια, ούτε τουριστική ανάπτυξη. Είναι προσβλητικά για την πόλη μας. Σας καλούμε να προβείτε σε όλες τις αποφάσεις, τις ενέργειες και τις δράσεις ώστε η περιοχή Σιαράβα, που είναι τμήμα του Ιστορικού Κέντρου των Ιωαννίνων να επανακτήσει τα χαρακτηριστικά στολίδια της».Η Αγγελική Σταυροπούλου διάλεξε να ζήσει στη Ζαλοκώστα γιατί ο δρόμος είναι από τους πιο όμορφους της πόλης. Ενώ συζητάμε για αυθαιρεσίες και παραβάσεις, εκείνη θυμάται τον Δημήτρη Χατζή και «Το Τέλος της Μικρής μας πόλης». Στο βιβλίο αυτό η γειτονία περιγράφεται ως μια από τις χαρακτηριστικότερες των Ιωαννίνων. Και εξακολουθεί να είναι έτσι και για τα σημερινά Γιάννενα. Το ερώτημα είναι αν σήμανε το τέλος και γι’ αυτή ή αν οι κάτοικοι θα καταφέρουν να τη σώσουν από την αυθαιρεσία. Φαίνονται πάντως ενωμένοι, αποφασισμένοι και αυτό είναι παρήγορο.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου