Σελίδες

15 Νοε 2010

Μεγάλα ανταλλάγματα των ΗΠΑ στο Ισραήλ

Ακόμη περισσότερα ανταλλάγματα προς το Ισραήλ φέρεται να εμφανίστηκε ως διατεθειμένη να προσφέρει η Ουάσιγκτον προκειμένου να εκμαιεύσει το ελάχιστο: την παράταση του εποικιστικού μορατόριουμ για άλλες 90 ημέρες, έτσι ώστε να ικανοποιηθεί, έστω και τυπικά, η προϋπόθεση που θέτει η παλαιστινιακή πλευρά για να επανέλθει στο τραπέζι των άμεσων συνομιλιών, για τις οποίες πιέζει ασφυκτικά η αμερικανική ηγεσία. Αυτό προκύπτει από την ενημέρωση που έκανε, χτες, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός στο Υπουργικό Συμβούλιο επιστρέφοντας από τις επαφές που είχε στις ΗΠΑ κατά τη διάρκεια όλης της τελευταίας βδομάδας.
Στο «πακέτο πρωτοβουλιών» που διατυπώθηκε από την Αμερικανίδα υπουργό Εξωτερικών, η Χίλαρι Κλίντον φέρεται, σύμφωνα με πληροφορίες, να προσέφερε στο Ισραήλ την αμερικανική δέσμευση ότι η Ουάσινγκτον θα μπλοκάρει, με κάθε τρόπο, κάθε, σε βάρος του, απόφαση του ΟΗΕ, αλλά και σειρά εγγυήσεων άμυνας και ασφάλειας.

 Σε αυτές τις εγγυήσεις συμπεριλαμβάνεται μια νέα «αμυντική συμφωνία» μεταξύ ΗΠΑ - Ισραήλ, καθώς και η πώληση στο Ισραήλ 20 «F35» αξίας 3 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Τέλος, η Ουάσιγκτον εμφανίζεται να δεσμεύεται ότι δεν πρόκειται, μετά το πέρας του χρονικού περιθωρίου των 90 ημερών, να θέσει εκ νέου αίτημα για «περαιτέρω πάγωμα της εποικιστικής δραστηριότητας».
Οι πρώτες παλαιστινιακές αντιδράσεις, στη βάση των διαρροών αυτών, ήταν αρνητικές καθώς στην αμερικανική πρόταση για μορατόριουμ, δε συμπεριλαμβάνεται καθόλου η ανατολική Ιερουσαλήμ, που παραμένει στην καρδιά του προβλήματος της ισραηλινής κατοχής. Από επιφυλακτικές έως αρνητικές, όμως, φαίνεται ότι ήταν οι πρώτες αντιδράσεις και των Ισραηλινών υπουργών, που εμφανίστηκαν διχασμένοι, καθώς αρκετοί εξ αυτών υποστήριζαν ότι η Ουάσιγκτον «θα πρέπει να δώσει περισσότερες εγγυήσεις για την ασφάλεια του Ισραήλ», ενώ άλλοι εκτίμησαν ότι η «πρόταση αποτελεί παγίδα για να εγκλωβιστεί το Ισραήλ σε μια συζήτηση για θέματα που δεν προτίθεται να συζητήσει». Οπως και να έχει, ο Νετανιάχου υπογράμμιζε ότι πρόκειται για ένα «πρώτο σχέδιο» το οποίο θα τεθεί προς διαβούλευση και θα λάβει, στην πορεία, τελική μορφή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου