Σελίδες

25 Νοε 2010

Σφοδρή επίθεση στον Τύπο και τα ΜΜΕ


Εντείνεται η επίθεση στα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων και στο χώρο του Τύπου και των ΜΜΕ, προδιαγράφοντας μαύρο το μέλλον. Οι εργαζόμενοι δημοσιογράφοι, διοικητικοί υπάλληλοι και τεχνικοί έρχονται αντιμέτωποι με απολύσεις, κατάργηση ΣΣΕ και αντικατάστασή τους με «ατομικές» συμφωνίες, μη καταβολή δεδουλευμένων και μειώσεις μισθών. Την ίδια στιγμή, οι συμβιβασμένες συνδικαλιστικές ενώσεις βάζουν «πλάτη» για την εφαρμογή των βάρβαρων μέτρων της κυβέρνησης.
Στην απόλυση 7 δημοσιογράφων προχώρησε προχτές η εργοδοσία στο ραδιόφωνο του ΑΝΤΕΝΝΑ. Αυτή τη στιγμή, ο σταθμός «βγάζει στον αέρα» ενημερωτικό πρόγραμμα και δελτία ειδήσεων μόλις με 6 δημοσιογράφους. Χτες το πρωί, πραγματοποιήθηκε συνέλευση των εργαζομένων με την παρουσία μελών των ΔΣ των Ενώσεων, ενώ είχε προηγηθεί συνάντηση αντιπροσωπείας των διοικητικών συμβουλίων με εκπρόσωπο της διεύθυνσης. Ο εκπρόσωπος της εργοδοσίας έκανε σαφές στην αντιπροσωπεία ότι δεν προτίθεται να κάνει καμία ανάκληση απόλυσης, ενώ ισχυρίστηκε ότι ο σταθμός δεν πρόκειται να αλλάξει «μορφή» (από ενημερωτικός σε μουσικό).

Στο μεταξύ χτες, το δικαστήριο δεν έκανε δεκτό το αίτημα του ιδιοκτήτη της εφημερίδας «Απογευματινή» Κ. Σαραντόπουλου να εκδοθεί προσωρινή διαταγή, ώστε οι εργαζόμενοι να μην μπορούν να διεκδικήσουν τα δεδουλευμένα με καμία νομική ενέργεια ή κατάσχεση περιουσιακών στοιχείων. Να σημειωθεί ότι στους 130 εργαζόμενους της εφημερίδας δεν έχουν καταβληθεί οι μισθοί από τον Ιούλη, ενώ ο εργοδότης έχει καταθέσει αίτηση πτώχευσης, η οποία αναμένεται να συζητηθεί στις 2 Φεβρουαρίου, ενώ το δικαστήριο για τα ασφαλιστικά μέτρα προσδιορίστηκε για τις 17 Δεκέμβρη. Οι εργαζόμενοι απέδειξαν κατά την προχτεσινή συζήτηση ότι ο ιδιοκτήτης συνεχίζει να πληρώνει τους οφειλέτες του (τράπεζες και τυπογραφείο) εκτός από τους ίδιους.
Σε 24ωρη απεργία, προχωρούν σήμερα από τις 3 το μεσημέρι, οι δημοσιογράφοι στις εφημερίδες «Μακεδονία», «Θεσσαλονίκη» και «Σπορ του Βορρά» με απόφαση του ΔΣ της ΕΣΗΕΜ-Θ. Στους εργαζόμενους δεν έχουν καταβληθεί - παρά τις δεσμεύσεις της εργοδοσίας - οι μισθοί από το Σεπτέμβρη.
Υπενθυμίζεται ότι η εργοδοσία του ΣΚΑΪ προχωρά σε κατάργηση των ΣΣΕ και τη μετατροπή τους σε «ατομικές» συμφωνίες για τους εργαζόμενους του ραδιοφώνου και της τηλεόρασης. Χτες, τα διευθυντικά στελέχη παρουσίασαν στους εργαζόμενους το «ιδιωτικό συμφωνητικό» στο οποίο προβλέπεται μείωση 10% στις αποδοχές τους για να το υπογράψουν μέχρι τη Δευτέρα. Οι εργαζόμενοι επανέλαβαν - το οποίο έχουν κάνει σαφές και με σχετικό ψήφισμά τους - ότι δε θα υπογράψουν τις «ατομικές συμβάσεις» εργασίας που η διεύθυνση του σταθμού απαιτεί, προκειμένου να κατοχυρώσει τη μείωση της μισθοδοσίας τους κατά 10% και ότι δεν προτίθενται να απεμπολήσουν κεκτημένα εργασιακά δικαιώματα και να ανοίξουν τον ασκό του Αιόλου, να καταστρατηγήσουν δηλαδή τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας.

2 σχόλια:

  1. Ανώνυμος25/11/10, 1:17 μ.μ.

    Εργοδότες και ΜΜΕ μας τρομοκρατούν σπέρνοντας φόβο, τραμπουκισμούς και απολύσεις.
    Τρομοκρατήστε τους με την μαχητική απάντηση αλληλεγγύης του μαζικού κινήματος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Είναι καιρός να πάρουμε ξανά την ζωή μας στα χέρια μας, να δουλέψουμε για την δική μας προκοπή και για το μέλλον των παιδιών μας, είναι η κατάλληλη στιγμή να πούμε όχι στην εξαθλίωση του λαού για ντόπια και ξένα συμφέροντα....


    ......ΑΦΑΝΙΖΟΝΤΑΣ ΤΟ ΠΑΣΟΚ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή