Σελίδες

9 Νοε 2010

Επιδεικτική προσβολή της νοημοσύνης του λαού


Διαβάζει το αποτέλεσμα σαν διαβατήριο για να οξύνει την επίθεση που έχει συναποφασίσει με τους συμμάχους της μέσα κι έξω από την Ελλάδα

Επιμένει να προκαλεί τα λαϊκά στρώματα η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, βαφτίζοντας και χτες την αδιαμφισβήτητη καταδίκη της πολιτικής της σαν «μήνυμα» για τη συνέχιση της αντιλαϊκής βαρβαρότητας. Εκφράζοντας τις αντιλαϊκές επιδιώξεις και τους σχεδιασμούς της πλουτοκρατίας, ο πρωθυπουργός χρησιμοποίησε την ίδια φρασεολογία με τους εκπροσώπους του μεγάλου κεφαλαίου και διαστρεβλώνοντας το μήνυμα της λαϊκής ψήφου, έκανε λόγο για «επιβεβαίωση» της πολιτικής του ΠΑΣΟΚ.
Το εκλογικό αποτέλεσμα, παρά το πλήθος των εκβιαστικών διλημμάτων που έθεσε προεκλογικά ο Γ. Παπανδρέου, ήταν μια ξεκάθαρη καταδίκη της κυβερνητικής πολιτικής, χωρίς η δυσαρέσκεια να μεταγγιστεί εκλογικά στη ΝΔ. Οι απώλειες του ΠΑΣΟΚ σε όλη την επικράτεια σε σχέση με τις βουλευτικές εκλογές του 2009 ξεπέρασαν το ένα εκατομμύριο ψηφοφόρους (1.100.000 ψήφοι ή το 1/3 της εκλογικής του δύναμης).
Οι προκλητικές αναφορές του πρωθυπουργού ότι «οι πολίτες απέδειξαν ότι ζητούν αλλαγή», ανατρέπονται από το ίδιο το εκλογικό αποτέλεσμα και σε καμιά περίπτωση δεν αποτελούν «επανανομιμοποίηση» της πολιτικής του ΠΑΣΟΚ που ζητούσε προεκλογικά ο Γ. Παπανδρέου.

 Γι' αυτό και η άρνηση των λαϊκών στρωμάτων να δώσουν «νωπή λαϊκή εντολή» στην κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ οδήγησε χτες τα κυβερνητικά στελέχη σε ένταση της προπαγάνδας για διαστρέβλωση του μηνύματος της κάλπης.
Παράλληλα επιχείρησαν να εμφανίσουν σαν «επιτυχημένο» το ψευτοδίλημμα του πρωθυπουργού για πρόωρες εθνικές εκλογές, με τον κυβερνητικό μηχανισμό να ισχυρίζεται ότι συσπείρωσε τη βάση του ΠΑΣΟΚ. Η εκλογολογία, που ξεκίνησε με πρωτοβουλία του πρωθυπουργού, μπήκε προς το παρόν στο «ράφι», χωρίς ωστόσο να αποσύρεται, όπως όλα δείχνουν. Σύμφωνα εξάλλου με πληροφορίες, «καθοριστικό ρόλο» στην τελική απόφαση του πρωθυπουργού να μην προκηρύξει εκλογές έπαιξαν τα συμφέροντα και οι πιέσεις του κεφαλαίου και των καπιταλιστικών αγορών.
Νέο παραμύθι για να κλέψουν ψήφους
Την ίδια ώρα, ο υπουργός Εσωτερικών Γ. Ραγκούσης ανακάλυψε χτες ότι στο δεύτερο γύρο των εκλογών «υπάρχουν πλέον μόνον οι αρχές και οι αξίες του Καλλικράτη»! Πρόκειται για τον υπουργό που πρωτοστάτησε στους προεκλογικούς εκβιασμούς προς το λαό για το πολιτικό διακύβευμα των εκλογών και τώρα, μετά τη λαϊκή καταδίκη, επιχειρεί να θολώσει τα νερά. «Για τον πρωθυπουργό και την κυβέρνηση το πολιτικό σκέλος των εκλογών αυτών έκλεισε οριστικά χτες το βράδυ. Για μας, την εβδομάδα αυτή, υπάρχουν πλέον μόνον οι αρχές και οι αξίες του Καλλικράτη», ισχυρίστηκε ο Γ. Ραγκούσης.
Η κυβέρνηση επιχειρεί να υποβαθμίσει τον πολιτικό χαρακτήρα της εκλογικής μάχης, για να υφαρπάξει τη λαϊκή ψήφο στο δεύτερο γύρο. Ωστόσο, είναι βέβαιο ότι θα επιδιώξει να χρησιμοποιήσει το αποτέλεσμα του δεύτερου γύρου σαν «αφετηρία» για να εξαπολύσει τη νέα βάρβαρη επίθεση, γι' αυτό και προσπαθεί να δώσει στις εκλογές δήθεν «αυτοδιοικητικό» χαρακτήρα.
Από την πλευρά του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γ. Πεταλώτης επέμενε να προσβάλλει τη νοημοσύνη των λαϊκών στρωμάτων, ισχυριζόμενος ότι ο «ελληνικός λαός είπε "ναι" στη σταθερότητα και την προοπτική που εξασφαλίζει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ (...) οι πολίτες με την ώριμη ψήφο τους απέτρεψαν την είσοδο της χώρας σε περιπέτεια πολιτικής αστάθειας και αποσταθεροποίησης». Δίνοντας το στίγμα της ταξικής επέλασης που θα ακολουθήσει η κυβέρνηση, ο Γ. Πεταλωτής τόνισε ότι θα συνεχίσει να «βάζει τάξη στα δημοσιονομικά, να μειώνει τα ελλείμματα και τις δαπάνες στο δημόσιο τομέα», προαναγγέλλοντας νέες δραστικές περικοπές σε κοινωνικές δαπάνες και μισθούς.
«Δεν υπάρχει άλλη πολιτική. Μη γελιόμαστε... Εκείνο το οποίο πρέπει να έχει υπόψη η κυβέρνηση είναι ότι οι αλλαγές πρέπει να γίνουν, οι μεγάλες μεταρρυθμίσεις που έχει ανάγκη ο τόπος πρέπει να προχωρήσουν», δήλωσε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της Βουλής Φ. Πετσάλνικος, δείχνοντας τις αντιδραστικές προθέσεις της κυβέρνησης. Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Ευ. Βενιζέλος, που υποστήριξε ότι «με τη χθεσινή του ψήφο, ο λαός είπε "ναι" στη σταθερότητα, την προοπτική και τη δικαιοσύνη».
Στο εσωκομματικό πεδίο
Στον απόηχο του εκλογικού αποτελέσματος, ξεκίνησε ένας νέος γύρος εσωκομματικών τριβών στο ΠΑΣΟΚ, με υπουργούς να ασκούν κριτική στις προεκλογικές τακτικές. Για λόγους εσωτερικής κατανάλωσης και εξαπάτησης των εργαζομένων, η υπουργός Εργασίας Λ. Κατσέλη έκανε λόγο για «λάθος τρόπο»στην προώθηση της περαίωσης. Δε διαφοροποιήθηκε βέβαια στην επιβολή του «χαρατσιού», αλλά εκτίμησε ότι αυτή κακώς έγινε σε προεκλογική περίοδο! Την ίδια ώρα, ο υφυπουργός Εθνικής Αμυνας Π. Μπεγλίτης μίλησε για «ελλιπή πολιτικό σχεδιασμό», αφήνοντας αιχμές για τον υπουργό Εσωτερικών Γ. Ραγκούση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου