Σελίδες

27 Νοε 2010

Πάρτε πίσω την περαίωση!


   Ενα όπλο είναι και η περαίωση. Σωτήριο για τους λίγους, εκείνους που έχουν κάθε λόγο να την αξιοποιήσουν και να ησυχάσουν. 
Επίφοβο και επιζήμιο συνάμα για τους πολλούς, που ισορροπούν στην κόψη της επιβίωσης, του μεροκάματου, της επόμενης μέρας. 
Ιδανικό για την κυβέρνηση που θέλει να γεμίσει το ταμείο του κράτους, με άδικο χρήμα. 
Ορθό για τους πλουτοκράτες, που ξέρουν ότι το χρήμα που θα μαζευτεί - και - από την περαίωση, θα καταλήξει στις δικές τους τσέπες. Αυτό το όπλο εκπυρσοκρότησε περί τα τέλη του Σεπτέμβρη και από τότε στέλνει τις βολές του σε αυτοαπασχολούμενους και μικρούς ΕΒΕ, εργαζόμενους με «μπλοκάκι», φτωχομεσαίους αγρότες, και γενικά σε κάθε μεροκαματιάρη, που η ανάγκη τον έκανε κάποια στιγμή να ανοίξει βιβλία στην εφορία.
 Σημειώματα που καλούν τον ενδιαφερόμενο να καταβάλει χιλιάδες ευρώ, προκειμένου να ξεμπερδέψει με την εφορία, όχι όμως και με τα προβλήματά του, στέλνονται από τότε κατά εκατοντάδες χιλιάδες. Αλλά απ' όποια πλευρά και να δεις την περαίωση, είναι φόρος και μάλιστα πρόσθετος. Είναι ένα συμπληρωματικό χαράτσι.
   Η περαίωση, στην πραγματικότητα, είναι μέρος του προβλήματος, όχι της λύσης του. Είναι φορομπηχτικό και άδικο μέτρο, αναπόσπαστο κομμάτι της αντιλαϊκής, φιλομονοπωλιακής πολιτικής της κυβέρνησης, εργαλείο, ώστε την καπιταλιστική κρίση να την πληρώσουν οι εργαζόμενοι και οι μικροί ΕΒΕ, συνολικά τα φτωχά λαϊκά στρώματα, προκειμένου το μεγάλο κεφάλαιο να γίνει ακόμη πιο μεγάλο, πιο ισχυρό, πιο κερδοφόρο. Και έχουν απόλυτο δίκιο οι αντιμονοπωλιακές δυνάμεις των ΕΒΕ, που δηλώνουν ότι το μέτρο αυτό, ανεξάρτητα πώς θα το χειριστεί προσωπικά κανείς στη συγκεκριμένη χρονική συγκυρία, δεν πρέπει να νομιμοποιηθεί στη συνείδηση κανενός. Και είναι πολλοί αυτοί που τους αφορά. Η κυβέρνηση υπολογίζει να μαζέψει σε πρώτη φάση 700 εκατ. και ακόμα 600 εκατομμύρια το 2011. Τα χρήματα αυτά θα προέλθουν από ανθρώπους που έχουν ήδη φορολογηθεί. Ακόμη περισσότερο, σημειώματα στέλνονται σε ΕΒΕ που έχουν κλείσει τις μικρές επιχειρήσεις τους εδώ και χρόνια, ή σε κάποιους που μετά βίας διατηρούν τα μικρομάγαζά τους αυτήν την περίοδο, αδυνατώντας να καταβάλλουν ακόμη και τις ασφαλιστικές εισφορές τους. Στέλνονται σε άνεργους, μισθωτούς με «μπλοκάκι», ή σε κάποιους που κάνουν πλέον ελάχιστα μεροκάματα και άλλους που παίρνουν «τρεις κι εξήντα» στους ΟΤΑ.
   Απέναντι σε αυτήν την κατάσταση, η ελπίδα δεν έρχεται από τις συνδικαλιστικές ηγεσίες σε ΓΣΕΒΕΕ και ΕΣΕΕ που αποδέχτηκαν την περαίωση, ούτε από τις εργατικές συνδικαλιστικές ηγεσίες που αδιαφορούν. Η ελπίδα προέκυψε και πάλι από την αγωνιστική πρωτοβουλία της ΠΑΣΕΒΕ, του ΠΑΜΕ και της ΠΑΣΥ. Που αποφάσισαν να παλέψουν ενάντια στο νέο φορομπηχτικό μέτρο της κυβέρνησης, να αγωνιστούν ώστε να στρέψουν κι αυτό το όπλο εναντίον εκείνων που το χρησιμοποιούν. Η συγκέντρωση που θα γίνει τη Δευτέρα, 29 του Νοέμβρη στις 6 το απόγευμα στην Ομόνοια, είναι μόνο η αρχή. Ηδη ξεδιπλώνεται ένα αγωνιστικό πρόγραμμα διάρκειας μιας βδομάδας, προκειμένου η διαμαρτυρία να δυναμώσει και να εξαπλωθεί σε όλη τη χώρα. Οι ταξικές και αγωνιστικές δυνάμεις, ΠΑΜΕ, ΠΑΣΕΒΕ, ΠΑΣΥ, ΟΓΕ, ΜΑΣ, ενωμένες, συντονισμένες, αποφασισμένες, δίνουν ακόμη μια μάχη, στο πλαίσιο του πολέμου που έχει ξεσπάσει. Του ανελέητου πολέμου ανάμεσα στην εργατική τάξη και τους συμμάχους της και στην πλουτοκρατία και τους πολιτικούς υπηρέτες της.

Γιώργος ΦΛΩΡΑΤΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου