Σελίδες

8 Οκτ 2010

Φόβοι για ρύπανση του Δούναβη με ανυπολόγιστες συνέπειες

ΒΟΥΔΑΠΕΣΤΗ.--
Τουλάχιστον ένα χρόνο θα διαρκέσει η επιχείρηση απορρύπανσης της τοξικής λάσπης που διέρρευσε από εργοστάσιο παραγωγής αλουμινίου στην Ουγγαρία, θα χρειαστούν δεκάδες εκατομμύρια δολάρια και θα απαιτηθεί τεχνική και οικονομική βοήθεια από την Ευρωπαϊκή Ενωση, ανακοίνωσε χτες ο υπουργός Περιβάλλοντος της χώρας Ζόλταν Ιλες. Τέσσερις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, τρεις αγνοούνται ακόμα και 123 τραυματίστηκαν με σοβαρά εγκαύματα, από τους οποίους, οι 61 νοσηλεύονται. Τρεις κομητείες της δυτικής Ουγγαρίας παραμένουν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, τουλάχιστον 7.000 άνθρωποι έχουν προσβληθεί από την καταστροφή, η οποία προήλθε από τη διαρροή 1,1 εκατομμυρίου τόνων τοξικής λάσπης από δεξαμενή του εργοστασίου αλουμινίου «Ajkai Timfoldgyar» που βρίσκεται 160 χλμ από την πρωτεύουσα, τη Βουδαπέστη.

Για να διασκεδάσουν τις εντυπώσεις οι κυβερνώντες ισχυρίστηκαν ότι τα αρδευτικά κανάλια δεν απειλούνται από τη ρύπανση, ωστόσο ...απαγόρευσαν τη χρήση του νερού των γεωτρήσεων αλλά και την κατανάλωση φυτικών προϊόντων από τις πλημμυρισμένες περιοχές ή το κυνήγι. Πάντως, ο Ιλες δήλωσε πως επιχειρείται απεγνωσμένα να σταματήσει η ρύπανση των ποταμών Ράμπα και Δούναβη, που θα μετέφερε τις τραγικές συνέπειες της οικολογικής καταστροφής και στις γειτονικές χώρες, όπως στην Κροατία, στη Σερβία, στη Ρουμανία, στην Ουκρανία και στη Βουλγαρία. Οι χώρες αυτές έχουν ενισχύσει τους ελέγχους των υδάτων του Δούναβη.
Πρέπει να σημειωθεί ότι το συγκεκριμένο εργοστάσιο ανήκει σε μερικούς από τους πιο μεγάλους καπιταλιστές της χώρας, και αρκετοί από τους μετόχους στο παρελθόν συμμετείχαν και σε ομίλους που είχε μετοχές και ο πρώην πρωθυπουργός Φέρενς Γκιούρστανι, που πλούτισε αμέσως μετά την ανατροπή του σοσιαλισμού στην Ουγγαρία. Παρά τους ισχυρισμούς ότι η διαρροή προήλθε από τις έντονες βροχοπτώσεις των τελευταίων ημερών, ειδικοί αναφέρουν πως το ατύχημα έχει σχέση με την κακή συντήρηση της δεξαμενής. Δεν αποκλείουν επίσης το ενδεχόμενο κάποιο ρέμα κοντά στη δεξαμενή να έφθειρε τα τοιχώματα, προκαλώντας το άνοιγμα. Το σίγουρο πάντως είναι ότι η ανατροπή του σοσιαλισμού έφερε και τέτοια φαινόμενα, όπου μπροστά στο κέδρος τα μέτρα προστασίας του περιβάλλοντος και της ζωής των ανθρώπων βγήκαν εκτός ...προτεραιότητας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου